18 Nisan 2024 Perşembe

Başak Demirtaş'a hakaret eden Vedat Yazcı bilindik savunma yaptı: Alkollüydüm

Başak Demirtaş'a yönelik sosyal medyada cinsel saldırı nitelikli mesaj atan Vedat Yazıcı, ilk kez hakim karşısına çıktı. "Alkollüydüm, pişmanım" diyerek bilindik savunma yapan Yazıcı'nın duruşması 27 Nisan'a ertelendi.

Başak Demirtaş'a yönelik Twitter'da "Vedat Muti" ismiyle cinsel saldırı içerikli mesaj atan Vedat Yazıcı'nın yargılandığı davanın ilk duruşması Beykoz 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya tutuksuz yargılanan sanık ve avukatı ile Başak Demirtaş'ın avukatı katıldı.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada, hakim sanığa gönderilen iddianamenin geri döndüğünü açıklamasının ardından okuması için sanığa iddianame verildi.

BİLİNDİK SAVUNMA: ALKOLLÜYDÜM
İddianameyi dahi okumayan sanık, "alkollüydüm, pişmanım" her taciz suçunu işleyen erkeğin bilindik savunmasını yaptı.

Selahattin Demirtaş da davanın müştekisi olduğu için hâkim, sanığa "zincirleme suç" isnadı nedeniyle ek savunma hakkı verdi. Ne diyeceğini bilemeyince avukatına bakan sanığın hatırlatma üzerine "Savunmamı tekrar ediyorum" demesi dikkat çekti.

SANIK AVUKATINA GÖRE SUÇ İŞLENMEMİŞ
Sanıktan sonra söz alan avukatı ise müvekkilinin "suç işlemediğini", "hangi suçu işlemeye tahrik ettiğinin de belli olmadığını" iddia etti.

Ardından Başak Demirtaş'ın avukatı Özgür Yüksel söz aldı. Yüksel, "sanığın Başak Demirtaş'ın onuruna yönelik ahlak dışı söylemlerde bulunduğunu" belirterek cezalandırılmasını istedi.

Savunmaların ardından ara kararını veren mahkeme heyeti, sanığın duruşmalara katılma zorunluluğunu kaldırdı. Başak ve Selahattin Demirtaş'ın şikayetçi olarak ifadesinin alınmasından sonra dava için 27 Nisan tarihi belirlendi.

NE OLMUŞTU?
Vedat Yazıcı, Twitter'da "Vedat Muti" kullanıcı adıyla 13 Haziran 2020 tarihinde Başak Demirtaş'a Twitter'dan bir mesajla cinsiyetçi saldırıda bulunmuştu. Ancak tepkilerin ardından harekete geçen Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı, paylaşımı yapan kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Fail, 16 Haziran'da tutuklandı, bir gün sonra ise yurtdışına çıkışı yasağı ile ev hapsine alınarak serbest bırakıldı.