21 Mayıs 2024 Salı

Bartınlılar, Danıştay'ın termik santral kararını kutladı

Amasra'da kurulmak istenen termik santralin Çevre Düzeni Plan değişikliğinin Danıştay tarafından iptal edilmesi üzerine, 15 yıldır mücadele eden halk horun oynayıp, halay çekerek kutlama yaptı.

Bartın'ın Amasra ilçesinde, Hattat Holding tarafından yaklaşık 15 yıl önce çevre düzeni planında (ÇDP) yapılan değişikle termik santral yapmak istendi. Bu talep üzerine başta Amasra Belediyesi, Bartın Platformu olmak üzere bölge halkı, hukuk mücadelesi başlattı.

Şirketin santral için aldığı 5 ÇED raporunu iptal ettiren halk, açtıkları 8 davayı da kazandı. Ancak santral projesinden vazgeçmeyen şirket, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na (DİDDK) gitti.

Geçtiğimiz şubat ayında kararını açıklayan DİDDK, Danıştay 6. Dairesi'nin verdiği yürütmenin durdurulması kararının usul ve yasaya uygun olduğu ve kararın kaldırılmasını gerektiren durum olmadığına belirterek bakanlık ve şirket tarafından yapılan itirazı reddetti. Ardından da Danıştay 6. Dairesi 1/100 bin ölçekli ÇDP değişikliğini iptal etti.

'TERMİK SANTRAL YAPILAMAYACAĞI YARGI TARAFINDAN BİR KEZ DAHA ONAYLANDI'
Termik santrale karşı yıllardır sürdürdükleri mücadeleyi kazanan halk, Bartın Platformu tarafından organize edilen etkinlikte bir araya geldi.

Kent meydanında yapılan kutlama programına Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Bartın Platformu ile çok sayıda kişi katıldı.

Kutlamada konuşma yapan Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Bartın ve Amasra halkına verdikleri mücadeleden dolayı teşekkür etti.

Bartın Platformu sözcülerinden avukat Berkay Dal ise, "Bu karar, Amasra'nın Tarlaağzı ve Gömü köylerinin bulunduğu alanın turizm, tarım, balıkçılık, kent ve kültür kimliğine aykırı olarak termik santral yapılamayacağının bir kez daha yargı tarafından onaylandığının kanıtıdır" dedi.

Konuşmaların ardından, etkinliğe katılanlar çalan müziklerle horun oynayıp halay çekerek kararı kutladı.