13 Mayıs 2024 Pazartesi

Barolar ölüm kampına dönüştürülen barınakları ziyaret etti

Barolar, Erdoğan'ın hedef gösteren sözleri sonrası kanuna aykırı bir şekilde toplanan sokak hayvanlarının kapatıldığı barınakları ziyaret etti. Barınakları ölüm kampı olarak nitelendiren barolar, hayvan haklarına saygı duyan herkesi barınakları düzenli ziyaret etmeye çağırdı.

Erdoğan'ın sokak hayvanlarını hedefleştiren sözleri sonrası belediyeler tarafından kanuna aykırı bir şekilde toplanan sokak hayvanlarının kapatıldığı barınakları barolar ziyaret etti.

Barınaklara ilişkin gözlemlerini kamuoyuyla paylaşan barolar, eş zamanlı gerçekleştirdikleri hayvan barınakları ziyaretlerine ilişkin basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada, Erdoğan'ın "Sahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil barınaklardır" ifadelerinden sonra belediyelerin usulsüz ve vicdana aykırı bir şekilde sahipsiz hayvanları toplamaya başladığı kaydedildi.

5519 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na aykırı bir şekilde toplanan hayvanların ya açlığa terk edildiği ya da salgın hastalıkların kol gezdiği "adeta ölüm kampı niteliğindeki" barınaklara kapatıldığı belirtilen açıklamada, bu barınakların asgari nitelikleri taşımaktan bile yoksun olduğuna dikkat çekildi.

Barolar tarafından yapılan açıklamada pek çok barınağın, "Sağlıklı ve hasta köpeklerin bir arada tutuldukları, hijyen koşullarının hiçe sayıldığı, hayvanların daracık kafeslerde üst üste kaldıkları, önlerinde bir lokma yemek, altlarında değersiz bir örtünün bulunmadığı, kimi zaman açlıktan birbirlerini yedikleri, şiddete ve istismara maruz kaldıkları, ağır koku ve pislik içindeki ölüm kampları" olarak karşılarına çıktığı ifade edildi ve belediyelerin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmekten çok uzak olduğu vurgulandı. 

Aşılı ve kısır olduğu halde Erdoğan'ın hedef göstermesi sonucu kanuna aykırı olarak toplanan binlerce hayvanın ve son düzenleme sonrası sokaklara atılan binlerce yasaklı ırktan köpeğin barınaklarda acılı bir ölüme terk edildiği belirtilen açıklamada, medyanın da halkı bu konuda yanılttığına işaret edildi.

Barolar, hayvanların yaşam hakkına saygı duyan herkesi, barınakların gerçekte nasıl yerler olduğunun anlaşılabilmesi için kendilerine en yakın barınağı düzenli ziyaret etmeye çağırdı. Konuya ve eş zamanlı ziyaretlerine ilişkin kapsamlı bir raporu yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacaklarını açıklayan barolar, ziyaretlerine düzenli olarak devam edeceklerini, konu hakkında bütün gerekli başvuruları ve yasal süreçleri başlatarak takipçisi olacaklarını kaydetti.

Çalışmaya katılan barolar şu şekilde:
Adana Barosu, Ankara Barosu, Antalya Barosu, Bilecik Barosu, Burdur Barosu, Bursa Barosu, Çanakkale Barosu, Denizli Barosu, Erzincan Barosu, Gaziantep Barosu, Hatay Barosu, Isparta Barosu, Iğdır Barosu, İstanbul Barosu, İzmir Barosu, Karabük Barosu, Kars Barosu, Konya Barosu, Kütahya Barosu, Muğla Barosu, Niğde Barosu, Ordu Barosu, Şanlıurfa Barosu, Tekirdağ Barosu, Yalova Barosu, Zonguldak Barosu.