18 Mayıs 2024 Cumartesi

Baro başkanları: Katliamın üstünün örtülmesine izin vermeyeceğiz

Konya katliamı davasında, olaydan "doğrudan etkilemediği" gerekçesiyle müdahil olma talebi reddedilen TBB Yönetim Kurulu üyesi ve baro başkanları, katliamdaki gerçeklerin örtbas edilmesine izin vermeyeceklerini ve davanın takipçisi olacaklarını söyledi.

Konya'nın Meram ilçesinde 30 Temmuz'da Dedeoğulları ailesini katleden Mehmet Altun ile Çalık ve Keleş ailesi fertlerinden 11 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması, 14 Aralık'ta Konya 4'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya katılan baro başkanlarının davaya müdahil olma talebi, mahkeme tarafından "doğrudan etkilemedikleri" gerekçesiyle reddedildi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu üyesi Ali Bayram, Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz ve Mardin Barosu Başkanı İsmail Elik, katliam davası ile baroların müdahil olma talebinin reddedilmesini değerlendirdi.

BAYRAM: GERÇEKLER ÖRTBAS EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR
TBB Yönetim Kurulu üyesi Ali Bayram, Konya katliamı davasında etkin bir soruşturma yürütülmediği ve delillerin toplanmadığına dikkat çekti. Bayram, "Avukatların, soruşturmanın aydınlatılmasına ilişkin taleplerinin karşılanmasına ihtiyaç var. Siz birilerini koruyan bir hukuk sistemi kurar ve bunun üzerine bir şeyler inşa ederseniz, hakikatin ortaya çıkmasını engellemiş olursunuz. Burada da örtbas edilmeye çalışılan birçok hakikat var. Olayla ilgili sis perdesinin aralanabilmesi için savcılık makamının soruşturmayı aydınlatacak argümanları ileri sürmesi ve bu konuda bir irade ortaya koyması gerek. Elde edilen delillerin yargı makamlarında objektif adil bir şekilde ele alınması gerekir. Adaletsizliği bertaraf etmek amacıyla kurulmuş olan, kamu vicdanını tatmin edecek kararlara imza atmalı. Mahkemelerin asli görevi budur" hatırlatmasında bulundu.

'SUÇUN CEZASIZ KALMAMASI İÇİN DAVAYI TAKİP EDECEĞİZ'
Bayram, müdahillik taleplerinin reddedilmesine tepki göstererek, suçun cezasız kalmaması ve bir daha yaşanmaması için davayı sonuna kadar takip edeceklerini vurguladı.

ELİK: BASİT BİR CİNAYET DEĞİL
Mardin Barosu Başkanı İsmail Elik, dosyanın basit bir cinayet dosyası olarak ele alınmaması gerektiğini belirterek, mahkemenin müdahillik talebini reddetmesinin yasaya aykırı olduğuna dikkat çekti.

"Suçtan somut zarar görmedikleri" gerekçesiyle taleplerinin reddedildiğini hatırlatan Elik, "İnsan hakkı ihlali varsa, nefret duygularıyla işlenen bir cinayet varsa, bizim de bir mağduriyetimiz var. Baroların orada olması hukukun gerçek anlamda eksiksiz yerine gelmesi için bir vesile olacaktır. Bunun da olmasını istemiyorlar" şeklinde konuştu.

'NEFRET DİLİNDEN VAZGEÇİLMELİ'
Konya katliamı yaşanmadan önce bölge barolarının, "ayrıştırıcı ve nefret dilinden vazgeçmesi" yönünde bir çağrı yaptığını hatırlatan Elik, "Bu çağrımızın hemen akabinde bu vahşet gerçekleşti. Bizim söylemeye çalıştığımız medyanın nefret dili, siyasetin ayrıştırıcı dili bu tür olaylara neden olacağıydı. Baroların burada yetkilerinin bu şekilde sınırlandırılması hukukun tam gerçekleşmeme ihtimalini düşündürüyor. Cinayetin nefret ve ırkçı duygulardan işlendiğine dair bir araştırma yapılırsa, yargılama sonunda verilecek hükümde gerekçeli karar belirtilirse, sonrakiler için caydırıcı bir unsur olur" diye belirtti.

DİLSİZ: ISRARCI OLACAĞIZ
Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz, "Bu davanın gerçek faillerinin yargı önüne çıkartılması için ısrarcı olacağız. Davayı her ne kadar baro adına takip edemesek de şahsi olarak gerçek faillerin ortaya çıkarılması için bu davayı sonuna kadar takip edeceğiz, gereğini yapacağız" dedi.