6 Mayıs 2024 Pazartesi

Barış mitinginin yasaklanması Taksim Tünel'de protesto edildi

Bakırköy'deki "Barış Mitingi"nin yasaklanmasını Taksim'de protesto eden demokratik kitle örgütleri Taksim Tünel'de bir araya geldi. Polisin saldırısında çok sayıda kişi gözaltına alındı.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Bakırköy Pazar Alanı'nda gerçekleştirmeyi planladıkları "Barış Mitingi"nin yasaklanmasını protesto etmek için Taksim'de bulunan Tünel Meydanı'nda bir araya gelerek açıklama yapmak istedi. Açıklama saatler kala Taksim Tünel ve etrafını ablukaya alan polisler, geliş gidişleri kapattı.

Tünel Meydanı'na gelen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu ve gazeteciler polisler tarafından ablukaya alındı. Ablukaya rağmen Piroğlu, sık sık "Faşizme karşı omuz omuza", "Biji biratiya gelan" sloganları attı. Piroğlu’nun, polis çemberi içerisinde yaptığı konuşma sık sık polis anonsuyla kesildi.

Piroğlu'nun yanında bulunan Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü gözaltına alındı. Tümüklü gözaltına alındığı sırada "Faşizme karşı omuz omuza" sloganını attı.

Açıklamanın başlamasına 15 dakika kala bayraklarla alana gelen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şube Eşbaşkanı Abuzer Aslan ve yanındaki bir kişi gözaltına alındı.

Polisin tüm engellemelerine rağmen İstanbul Barosu'nun bulunduğu sokakta bir araya gelen kitle, İstiklal Caddesi'ne çıkarak Tünel'e doğru yürüdü. "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganı ile yürüyen kitlenin önünü Tünel Meydanı'nda polisler tarafından kesildi. 

Kitleye saldıran polis çok sayıda kişiyi işkenceyle gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar işkenceyi, “Yaşasın barış” sloganıyla yanıtladı. 

Çevrede bulunanlar gözaltılara "Faşizme karşı omuz omuza" sloganıyla tepki gösterdi.

HDP MİLLETVEKİLLERİ İSTİKLAL'DE YÜRÜYÜŞ DÜZENLEDİ
HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm, Nuran İmir, Oya Ersoy, Tülay Hatimoğulları, Hüda Kaya, Necdet İpekyüz, Zeynel Özen, Erol Katırcıoğlu İstiklal Caddesi'nde yürüyüş düzenledi.

HDP Milletvekili Nuran İmir, Kürtçe konuşma yaptı. İmir, “Ne olursa olsun barışı inşa edeceğiz” dedi. İmir’in Kürtçe konuşmasına tahammül edemeyen polis vekillerin etrafını üç çemberle ablukaya aldı. Üçüncü çemberi tutan Özel Harekat Polisleri, gazetecilerin görüntü almasını engellemeye çalıştı. 
Gazetecilerin görüntü almada ısrar etmesi üzerine, gazeteciler darp edildi. 

KATIRCIOĞLU: TÜRKİYE’DE BARIŞ TALEP EDEN  SİYASİ PARTİYİZ
Yürüyüşün ardından açıklama yapan Erol Katırcıoğlu, "1 Eylül Dünya Barış Günü tüm dünyada barışı isteyen barışın bayrağını yükseltmek isteyenlerin kutladığı bir gündür. Biz bu sene 5 Eylül'de Bakırköy Halk Pazarında taçlandırmak istedik. Ama yine bildiğiniz gibi önce valilik izin verdiği halde kaymakamlık izni kaldırdı. Daha sonra tümüyle yasakladılar. Biz bu noktada Tünel'de basın açıklaması yaparak derdimizi dinleyenlere anlatabilmek için hareket ettik. Gerçekten kolluk kuvveti nasıl bir emir aldıysa kaba ve çirkin şekilde bize müdahale ettiler. Bu Türkiye'yi yönetenlerin en düşük durumudur. Polis böyle davranamaz biz milletvekili ve dokunulmazlıklarımız var ve ona rağmen bize dokunma cüreti gösterdiler. Biz haklıyız. Türkiye'de barışı talep eden siyasi partiyiz" dedi.

GÜLÜM: SAVAŞ YANLILARINA CEVABIMIZ BARIŞ OLACAK
Züleyha Gülüm ise "Savaş yanlılarına cevabımız barış olacak. Ne gözaltılarınız ne tutuklamalarınız ne davalarının ne yasaklarınız bizi barış mücadelesinden asla geri adım attırmayacak" diye konuştu.

Açıklamanın yapıldığı sırada polis 47 kişinin gözaltında olduğu anonsu geçti. Öte yandan, kendi aralarında konuşan polislerin yaptıkları işkenceyi  dalga geçercesine anlattıkları da dikkat çekti. 

HDP İL BİNASI ABLUKAYA ALINDI
Öte yandan açıklamanın yapılmasına saatler kala HDP İstanbul İl Örgütü polis tarafından ablukaya alındı. HDP İl Eşbaşkanları Erdal Avcı ve Elif Bulut, HDP PM ve MYK üyeleri, MATUHAY-DER Eşbaşkanı Nesim Özkan, TJA aktivistleri ve parti yöneticilerinin il binasından çıkışına izin verilmedi. Ablukaya dair resmi kararı görmek istediğini ifade eden HDP il Eşbaşkanı Erdal Avcı'ya polis amiri yazılı değil sözlü talimatın olduğunu ifade etmesi ise dikkat çekti. Partililerin tüm ısrarlarına rağmen giriş çıkışlar izin vermedi.