4 Mayıs 2024 Cumartesi

Barış Atay: Sanata tahammülsüzlük faşizme özgüdür

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen TİP Hatay Milletvekili Barış Atay, sanata tahammülsüzlüğün faşizme özgü bir durum olduğunu belirtti, "Ülkede apaçık bir faşizm yaşanırken hiç kimse başını kuma gömemez" dedi.
TİP Hatay Milletvekili Barış Atay, sanatçılar üzerindeki baskılara ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Metin Akpınar ve Müjdat Gezen'in Erdoğan tarafından hedef gösterilmesinin ardından gözaltına alınmasına tepki gösteren Atay, "Eleştirel sanata tahammülsüzlük faşizme özgü bir anlayıştır" dedi.
 
10 binin üzerinde basın emekçisinin son bir iki yılda işsiz bırakıldığına dikkat çeken Atay, şunları söyledi: "Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre, Basın-Yayın-Gazetecilik iş kolunda yer alan 91 bin emekçi insan var. Ancak ne yazık ki bu 91 bin kişinin 15 bini aktif olarak çalışabiliyor. Sadece son bir iki yılda 10 binin üzerinde basın emekçisi kayyımlar, kıyımlar, iş yeri kapatmalar nedeniyle işsiz kalmış durumda."
Akpınar'ın sözlerinin altına imzasını attığını belirten Atay, "Israrla her gün diktatör olmadığını söyleyen birinin diktatör olmamasına rağmen diktatör lafından bu kadar alınmasının komik olduğunu da söylememiz gerekiyor. Eğer bir faşist rejim icra etmiyorsanız, diktatör değilseniz faşist rejimlerde neler olduğunun söylenmesinin sizi rahatsız etmemesi gerekiyor" diye konuştu.
 
'KİMSE BAŞINI KUMA GÖMEMEZ'
 
Sanata tahammülsüzlüğün faşizle özgü bir anlayış olduğunun altını çizen Atay, şunları söyledi: "Demokrasiyi ortadan kaldırıp tek parti iktidarı kuran Naziler de buna benzer şeyler yapıyordu. Kendi anlayışlarına uygun olmayan sanatı, edebiyatı, karikatürü, resmi, heykeli yok ediyor ve yasaklıyorlardı. Hitler’in ressam olmasına sığınarak sanatı çok sevdiğini söyleyen Almanlar, aslında Hitler’in izin verdiğinin dışında bir sanat eseriyle ne yazık ki tanışmamışlardı. Bu döneme baktığımızda da faşizmin sanatla ilişkisi aslında AKP’nin sanatla ilişkisinin birebir örneğini oluşturuyor; ‘satabiliyorsan sat, satamıyorsan aynen Nazi iktidarında olduğu gibi yakar atarsın."
 
Aydın ve sanatçılara çağrı yapan milletvekili Barış Atay, "Arkadaşlar bu günleri ortalama tepkilerle, sadece Metin Akpınar’ın, Müjdat Gezen’in büyük ustalar olduğunu yazarak, yandaşlık etmesek bile susarak geçirmemizin mümkünatı yok. Ülkede apaçık bir faşizm yaşanırken hiç kimse başını kuma gömemez. Gün, sanatın gerektirdiğinin ne olduğunu içselleştirip anlamak ve faşizme karşı örgütlü ve beraber bir mücadele vermekten geçiyor" diye konuştu.