25 Nisan 2024 Perşembe

'Barış Anneleriyle, kayıp anneleriyle ne sorununuz var?'

Diyarbakır'da kayıp yakınlarının "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eyleminin Koşuyolu Parkı'nda yapılmasına izin verilmedi. İHD Şube binasında yapılan eylemde konuşan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan "Barış Anneleriyle, kayıp anneleriyle ne sorununuz var?" diyerek yasağa tepki gösterdi.
Diyarbakır'da her hafta Koşuyolu Parkı'nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde kayıplarının akıbetini soran ailelerin eylemine valiliğin yasak kararı nedeniyle dışarıda yapılmasına izin verilmedi. OHAL döneminde yasaklanan kayıp yakınlarının 499'uncu hafta eylemleri, geçen hafta Diyarbakır Valiliği tarafından "kamu güvenliği" gerekçesiyle tekrar yasaklanmıştı.
 
Bugün 500. hafta eylemi nedeniyle Koşuyolu Parkı'nın etrafı polis bariyerleri ile kapatıldı. İHD binasında toplanan ve aralarında HDP'li milletvekilleri ile sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bulunduğu kalabalık grubun binadan çıkmasına polis tarafından izin verilmedi. Aynı saatlerde 700 haftadır kayıplarının akıbetini soran Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'ndaki eylemine izin verilmemiş, anneler İHD önünde basın açıklaması yapmıştı.
 
'ÇATIŞMALAR NEDEN DEVAM EDİYOR?'
 
Yapılan görüşmeler sonuç vermeyince eylem İHD Şube binasında yapıldı. Konu ile ilgili konuşan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan "Bu iktidarın annelerle bir sorunu mu var? Barış Anneleriyle, kayıp anneleriyle ne sorununuz var? Bu anneler çocuklarının akıbetini faillerini istiyor. Hiç kimse annelerin suistimal etmiyor, suistimal varsa önce ‘anneler ağlamasın' deyip sonra annelerin ağlamasına sebep olanlar suistimal ediyor. OHAL'den sonra da yeni kayıp vakaları vardır ve tespitlidir. Türkiye'nin batısına sesleniyoruz, hiç merak etmiyor musunuz Doğu ve Güneydoğu'da bu kadar insan niye öldürülüyor? Hala niçin çatışmalar devam ediyor? Hala niçin bu kadar insan öldürülüyor? Ne için? Kim için, ne uğruna? Bu soruları sormaya devam edeceğiz." açıklaması yaptı.
 
'OĞLUMU ARAMAYA DEVAM EDECEĞİM'
 
Daha sonra konuşan bir kayıp yakını da "Biz kayıplarımızı arıyoruz, kemiklerini arıyoruz, oğlumu 1994'te kaybettim ve hala arıyorum. Onları aramamıza bile izin verilmiyor. Bu hak ve hukuk mu? Ne istiyorlar bizden? Ben yaşadıkça onu aramaya devam edeceğim" şeklinde konuştu.