4 Temmuz 2024 Perşembe

Barış Anneleri AYM önünden seslendi: Çocuklarımız cezaevinde ölüyor

AYM önünden seslenen Barış Anneleri hapishanelerden ölüm haberleri gelmesinin son bulmasını istedi. İmralı tecridinin derhal sonlanması çağrısı yapan Barış Anneleri, sorunun çözümünün tecridin sona ermesi olduğunu kaydetti. 

Türkiye ve Kürdistan kentlerinden Ankara'ya gelen Barış Anneleri İnisiyatifi, PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecride tepki tepki göstermek üzere Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde açıklama yaptı. Açıklamaya DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, milletvekilleri ve Asrın Hukuk Bürosu avukatları cübbeleriyle katıldı.

AV. EROL: AYM 8 YILDIR HERHANGİ BİR İŞLEM YAPMADI
Asrın Hukuku Bürosu avukatlarından Özgür Erol, hak ve hukuk talebiyle AYM önünde buluşmanın önemli olduğunu belirterek, "Burada bulunan ailelerimizin çok sayıda evladı, kardeşi, yakını politik mahpus olarak zindanlarda tutulmaktadır. Türkiye'de Kürt sorununun içinde bulunduğumuz gerilimli ve çatışmalı halinin birinci sebebi İmralı'da uygulanan tecrit sistemidir. Biz İmralı'da tutulmakta olan ve aynı zamanda müvekkilimiz olan sayın Öcalan, sayın Konar, sayın Aktaş ve Yıldırım hakkında AYM'nin bizlere bilgi vermesini istiyoruz. 2021 yılında AYM'ye mutlak iletişimsizlik haline ilişkin başvuru yaptık ve aradan geçen 3 buçuk yıla rağmen bu başvuru değerlendirme konusu yapılmadı. 2016'dan bu yana 22 kez disiplin cezası uygulandı. Bu yasaklama kararları, disiplin cezalarına karşı itiraz etmeye çalışıyoruz. Ancak bu süreçler avukatlardan gizlenerek yürütülüyor. Burada herhangi bir yargı kararı vardır denilemez. Çünkü avukatlardan gizli yürütülen bu süreçler Türkiye'nin mevzuatında mevcut herhangi bir yasal uygulama değildir. Daha 2016 yılında bu yasaklama kararlarını da AYM'ye taşıdık. 8 yıldır AYM bu kararlara ilişkin herhangi bir işlem yapmadı ve karar kurmadı" diye konuştu.

Erol, "Tecrit sistemine karşı hukuksal mücadelenin tıkandığı kurumun önündeyiz. Bugün itibariyle AYM'de 60'tan fazla başvurumuz var ve sonuç alamıyoruz. Olumlu veya olumsuz bir karar verin. Fakat söz konusu İmralı olduğunda bu sürüncemede bırakılıyor. Kürt sorunun siyasi ve hukuki çözümünde seçeneklerin ortadan kaldırılmasını ifade eder" dedi.

HATİMOĞULLARI: İMRALI TECRİDİ HAKSIZ, HUKUKSUZ VE ADALETSİZDİR
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, annelerin taleplerinin çok net olduğunu ifade ederek, "Anneler, Türkiye'nin, Kürt halkının, Arapların, Lazların, Çerkezlerin, Türk halkının en çok ihtiyacı olan şey, bütün halkların ve bu ülkede bütün ezilen ve sömürülenlerin talebini dile getiriyor. Değerli analarımız İmralı'da yılları geçen tecrit bitsin diye günlerdir, haftalardır, aylardır sokaktalar. İmralı tecridi son bulsun. İmralı tecridi haksız, hukuksuz ve adaletsizdir. Cezaevlerinde Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözülmesi ve tecridin ortadan kaldırılması için uzun zamandır devam eden bir direniş var. Onlar içeride analar dışarıda bu direnişinin başarıyla neticelenmesi için mücadele ediyorlar" ifadelerini kullandı.

'KÜRT HALKI TECRİT VAR DİYOR VE ÇÖZÜM TALEP EDİYOR'
Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'nin (CPT) İmralı'ya yaptığı ziyaretleri anımsatan Hatimoğulları, "Sayın Öcalan'ın sağlığı ve durumuyla ilgili bilgi paylaşılmış değildir. Kürt halkı endişelidir. Analarımız endişelidir. İnsan haklarına aykırı olan tecridin ortadan kalkması Sayın Öcalan'ın öncelikle avukatları ve ailesiyle görüşmesi talep ediliyor. Kürt sorununun çözümsüzlüğünde ısrar demektir. Kürt halkı bölgeye artık barış gelsin istiyor. Sayın Öcalan ile bizzat devlet görüşmüştü. Bu görüşmelerin neticesinde Kürt sorununun diyalogla, barışçıl, demokratik zeminde çözümde ısrarcı olduğunu söylemiştir. Adalet Bakanlığına sesleniyoruz; analar sizleri ziyaret etti. Siz ise analara tecrit yok diyerek onları gönderdiniz. Oysa analar tecrit var diyor. Türkiye halkları, Kürt halkı tecrit var diyor ve çözüm talep ediyor" dedi.

ANNE EREN: SAYIN ÖCALAN'LA GÖRÜŞME OLMADAN TÜRKİYE'DE SORUN ÇÖZÜLMEZ
Annelerden Emine Eren ise barış istediklerini ancak buna rağmen devletin savaşı sürdürdüğünü ve her geçen gün bunu daha da yükselttiğine işaret ederek, "Çocuklarımızın cenazeleri torbalar içinde geliyor ama yine de biz anneler barış istiyoruz. Çocuklarımız cezaevinde tecritteler ama yine de barış istiyoruz. İmralı ile görüşün. Sayın Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırın. Birbirimize el uzatalım. Sayın Abdullah Öcalan ile görüşmeler olmadığı sürece Türkiye'de sorun çözülmez" diye konuştu.

ANNE GÜMÜŞ: ÇOCUKLARIMIZ CEZAEVİNDE ÖLÜYOR
Annelerden Emine Gümüş, AYM'ye seslenerek, "Bizim ciğerimiz yandı. Bugün kapına geldik. Kapılarını aç ve derdimizi dinle. Artık bu kadar zulüm yeter. Çocuklarımız cezaevinde ölüyor. Cezaevlerinin kapılarını açın. Çocuğum üç aydır hücrede ama ne durumda olduğundan haberim yok" dedi.

Açıklama zılgıt, alkış ve sloganlarla sonlandı.