2 Mayıs 2024 Perşembe

'Barınma hakkı' Meclis gündeminde

HDP Mersin Milletvekili Turan, direnişte olan öğrencilerin barınma hakkına yönelik Meclis'e soru önergesi verdi. 

Türkiye'de örgün öğrenim gören yaklaşık 8 milyon üniversite öğrencisinden sadece 700 bini KYK yurtlarında kalabiliyor. İstanbul'da en düşük özel yurt ücreti bin 250 liradan başlayıp, 8 bine kadar çıkıyor. 

HDP Mersin Milletvekili Turan, direnişte olan öğrencilerin barınma hakkına yönelik Meclis'e soru önergesi verdi.Öte yandan pandemi sonrası yüzde 70 ile 290 arasında değişen kira artışları nedeniyle çok sayıda öğrenci evsiz kaldı. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ev kiraları bu kadar yükseksen öğrencilere verilen 650 tl bursun yeterli olacağını savundu. 

Üniversite öğrencileri ev, yurt ve apartlardaki kiraların yüksekliğine karşı başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Mersin, Van, Kocaeli,Dersim, Gümüşhane gibi çeşitli kentlerde barınma hakkı için direnişe başladı. 

İktidarı öğrencilerin direnişinin korkusu sararken, kriminalize ederek sönümlendirmek için elinden geleni yapıyor. Polis saldırısı, olumsuz hava koşullarının engelleyemediği öğrencilerle dayanışma büyüyor. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, hem Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in hem de Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu'nun yanıtlamaları için soru önergesi verdi.

İki bakana da şu sorular yöneltildi: 
 "Bakanlığınız üniversite öğrencilerinin yaşadığı barınma sorununu nasıl çözmeyi planlamaktadır?
Fahiş fiyat uygulayan ev sahipleri ve emlakçılara yönelik herhangi bir yaptırımınız ve yasal düzenleme olacak mıdır?
Burs ücretlerinin, yurt kapasitelerinin ve sayılarının arttırılmasına yönelik çalışmalarınız varsa nelerdir?
Yurt genelinde üniversite öğrencilerinin yaşadığı barınma sorununu temelden çözmek için Bakanlığınızın hayata geçirmeyi planladığı herhangi bir projesi var mıdır?"