19 Mayıs 2024 Pazar

'Baran Serhat'a sözümüzdür hayallerini gerçek kılacağız'

Devrimci Komünist Hareket üyeleri, Hesekê, Kobanê, Qamişlo ve Dirbêsiye'de gerçekleştirdikleri etkinliklerle şehadetinin üçüncü yılında MLKP Merkez Komitesi üyesi ve Rojava Temsilcisi Bayram Namaz'ı (Baran Serhat) andı.

Rojavalı komünistler, şehadetinin üçüncü yılında MLKP Merkez Komitesi üyesi ve Rojava Temsilcisi Bayram Namaz'ı (Baran Serhat) andı.

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'nin Hesekê, Qamişlo, Kobanê ve Dirbêsiyê kentlerinde anmalar gerçekleştirildi.

'SÖZ VERİYORUZ, ROJAVA DEVRİMİNİ BÜYÜTECEĞİZ'
Qamişlo'da Okuma Parkı'nda düzenlenen etkinlik salonuna "Komutan Baran Serhat'ın yolunda örgütlülüğümüzü büyüteceğiz" ve "Baran Serhat'a söz veriyoruz, Rojava devrimini büyüteceğiz" yazılı pankartlar ile şehit fotoğrafları asıldı. Anmaya aralarında Demokratik Suriye Meclisi, Şehit Aileleri Kurumu, Suriye Kadın Meclisi, Kadın Evi, İşçi Birliği, DSG ve YPJ'nin de olduğu çok sayıda kurum temsilcisi katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan anmada sinevizyon gösterimi yapıldı. Anmada ilk sözü Şehit Aileleri Meclisi adına Cudi Mihemed aldı. Mihemed, "Şehitler, her kesim için en kutsal değerdir. Bu topraklar binlerce şehidin kanıyla kurtarıldı" dedi.

TKŞ: AÇTIĞI YOLUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Devrimci Komünist Hareket (TKŞ) adına konuşan Abdulhalim Osman, Bayram Namaz'ın her zaman halkına ve ezilenlere büyük güven duyduğunu belirtti, "O yıllarca zindanda işkencelere rağmen inanç ve iradesinden hiçbir şey kaybetmedi. Aksine çok daha güçlü şekilde durarak görevlerine yöneldi. Devrime, halka, partisine ve kadın özgürlük mücadelesine bir komutan olarak önderlik etti" şeklinde konuştu. Abdulhalim Osman, Bayram Namaz'ın Rojava devriminin inşası ve savunulması için açtığı yolun takipçisi olacaklarını vurguladı.

JKŞ: ROJAVA HALKLARI ONU ÇOK SEVDİ
Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) adına söz alan Şevin Dilvîn de, "O Rojava halklarını, halklar da onu çok sevdi"  dedi.

CKŞ: BİRER BARAN OLACAĞIZ
Devrimci Komünist Gençler (CKŞ) adına konuşan Eylül Baran ise "Baran yoldaş bizlere hep 'Sırtınızı partiye yaslarsanız, parti de her zaman sizin arkanızda olur ve elinizden tutar' derdi. O'nun yolundan yürüyoruz" dedi. Eylül Baran son olarak şunları ifade etti: "Baran yoldaş her gencin yüreğinde, özgür sosyalist Kürdistan isteğini inşa etti. Söz veriyoruz, Baran yoldaşın hayallerini yerine getireceğiz. Her birimiz birer Baran olacağız, her birimiz şehit Zilan'ın yolundan ilerleyeceğiz."

Etkinlik Zilan Destan Müzik Grubu ve şiir dinletisiyle devam etti.

'HAYALLERİNİ GERÇEK KILACAĞIZ'
TKŞ üyeleri, Bayram Namaz'ı anmak için Hesekê'de Salon Reşo'da anma etkinliği gerçekleştirdi. Salona "Rojava devriminin komünist önderi Baran Serhat ölümsüzdür" yazılı pankart ile TKŞ, JKŞ ve CKŞ bayrakları asıldı. Anmaya 250'yi aşkın kişi katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan etkinlik, Bayram Namaz'ın devrimci mücadelesini anlatan sinevizyon gösterimiyle devam etti.

TKŞ adına söz alan Cemil Sidwo, Bayram Namaz'ın Türkiye ve Kürdistan devriminin önder kadrolarından biri olduğunu dile getirdi, "Bu nedenle onu anmak, yaşamını tanımak, O'nun çizgisine ulaşmak, aynı zamanda devrimi anlamaktır. Biz, O'nun öğrencileri olarak sosyalist yurtseverlik çizgisini daha fazla Baranlaşarak zafere taşıyacağız" diye konuştu.

Rojava ve Şengal'in dört bir yanında Bayram Namaz'ın izleri olduğunu belirten Sidwo şunları söyledi: "Baran yoldaş güçlü, yaratıcı ve militandı. Devrim nereye çağırdıysa, nerede ihtiyaç varsa oraya koştu. Her alanda, yetenek ve tecrübelerini harekete geçirdi. Baran yoldaşın tarzı, zaferi elde etme tarzıydı."

Namaz'ın Rojava devriminin geliştirilmesine odaklandığını belirten Sidwo, "Baran Serhat yoldaşı katledenleri tanıyoruz. DAİŞ'in yenilgisini hazmedemeyen Türk devleti ve çeteleri, intikam olarak Baran yoldaşa karşı saldırı gerçekleştirdi. Bu saldırıyı Ortadoğu devriminin ayağı olan Kürdistan gerçeğinden korkanlar yaptı" diye belirtti.

Bayram Namaz'ın izinde Rojava devrimini büyüteceklerini dile getiren Sidwo son olarak şunları söyledi: "Baran Serhat yoldaş şahsında, devrim için toprağa düşen tüm yoldaşlarımıza sözümüzdür. Hayallerini gerçek kılmak için, Rojava devrimini savunmak ve onu sosyalizm aşamasına ilerletmek için canfeda mücadelemizi sürdüreceğiz. Emperyalizme, sömürgecilere ve onlarla işbirliği yapanlarla devrimci savaşımızı büyüteceğiz." 

Anmada Hesekê Kuzey İlçe Meclisi Eşbaşkanı Ramadan Fettah da konuştu. Tüm MLKP şehitlerini anan Fettah, komünist savaşçıların Rojava devriminin başından itibaren savaş siperlerinde yerini aldığını ve Bayram Namaz'ın bu dönemde öncü görevler üslendiğini dile getirdi.

Anmada CKŞ adına konuşan Destan Serhat, Bayram Namaz'ın Rojava devrimi içinde onlarca savaşçı ve komutan yetiştirdiğini belirtti, "Şimdi bu savaşçı ve komutanlar, iradeli, cesaretli biçimde Baran Serhat olma yolunda ilerliyor" dedi. Destan Serhat, Rojavalı gençlerin devrim yolundan asla dönmeyeceğini dile getirdi.

Anma, "Şehitler ölümsüzdür", "Baran Serhat ölümsüzdür" sloganlarıyla son buldu.

'ADIM ATTIĞI TOPRAKLARI ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ'
Rojavalı komünistler, Dirbêsiye'de Kültür ve Sanat Kurumu salonunda anma düzenledi. Etkinlikte salona "Rojava devriminin komünist önderi Baran Serhat ölümsüzdür" yazılı pankart ile şehit fotoğrafları asıldı, mumlar yakıldı. Anmaya Özerk Yönetim'e bağlı kurumlar, PYD, Şehit Aileleri Kurumu ve QSD temsilcileri de katıldı.

Saygı duruşunun ardından Şehit Aileleri Meclisi adına yapılan konuşmada, "Şehit Baran'ın şahsında tüm özgürlük Hareketi, MLKP ve dünya devrim şehitleri  önünde saygıyla eğiliyoruz. Şehit Aileleri Kurumu olarak mücadeleyi daha da büyüterek ve zaferle taçlandırarak şehitlerin hayalini yerine getirme sözü veriyoruz" denildi.

Anmada şair Ferhat Merdê de sahne aldı, şiir dinletisi sundu. Bayram Namaz'ın mücadele yaşamını konu alan sinevizyon gösteriminin ardından söz alan Beritan Asya, Namaz'ın üç yıl önce DAİŞ'in yenilgisinin ilan edildiği gün katledildiğini hatırlattı. Asya, "Baran yoldaş zaferler kuşağının önder temsilcisi olarak devrim ve komünizm mücadelesinin önder kadrolarından biriydi. Yaşamının hiçbir anında bir kez olsun boyun eğmedi. Rojava devrimini Türkiye-Kürdistan ve Ortadoğu devrimine açılan bir kapı olarak gördü" diye konuştu.

Rojava'nın tüm kentlerinde Bayram Namaz'ın izleri olduğunu dile getiren Asya, "O'nun savaşçıları, yoldaşları, öğrencileri olarak bir kez daha söz veriyoruz. Adım attığın topraklar işgal altında. Efrîn'i, Serêkaniyê'yi, Girê Spî'yi senden aldığımız coşku, kararlılık ve iradeyle, kanımızın son damlasına kadar direnerek, özgürleştireceğiz" şeklinde konuştu.

TKŞ adına konuşan Xalid Pore, anmaya katılanları selamladı. Bayram Namaz şahsında tüm şehitleri andıklarını dile getiren Pore, "Şehit Baran'ın adı, tarihin sayfalarına altın harflerle yazılmıştır. Baran yoldaşın izinde, mücadelemizi zafere taşıyacak, Rojava ve Kuzey Doğu Suriye devrimini savunacağız" dedi.

Devrim topraklarına yönelik saldırılara dikkat çeken Pore, "Hareket olarak tüm gücümüzle, halkımızı örgütlemek, devrimimizi savunmak ve geliştirmek için çalışacağız. Şehitlerimizin hayallerini gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.

Anmada "Şehid namirin" ve "Baran Serhat ölümsüzdür" sloganları atıldı.

'BARAN SERHAT'IN İZİNDE DEVRİMİ ZAFERE ULAŞTIRACAĞIZ'
Bayram Namaz'ın (Baran Serhat) katledilişinin üçüncü yılında Kobanê'de Baki Xido Kültür ve Sanat Kurumu'nda anma gerçekleştirildi. Anmaya Şehit Aileleri Kurumu, Kadın Evi, HPC, Tev-Dem, PYD, Rekeftin, PDKS ve Vahde partileri, Sinema Kolektifi, Suriye Gelecek Partisi, Din Alimleri Birliği, Miştenur FM ve Kanton Meclisi temsilcileri de katıldı.

Şehit fotoğrafları asılan salonda gerçekleştirilen anma saygı duruşuyla başladı. Sinevizyon gösterimi sonrasında TKŞ adına konuşan Erdal Cebo, Bayram Namaz'ın pek çok mücadele alanında görevler üstlendiğini dile getirdi. Cebo, "Mücadele tarihinde her alanda kendini geliştirdi. Baran yoldaş devrimciydi, komünistti. Kürdistan devrimi ve dört parça Kürdistan'ın birliği en büyük hayaliydi" dedi.

Namaz'ın Rojava devriminin inşa ve savunma görevlerinde her zaman en önde yer aldığını dile getiren Cebo şunları söyledi: "Til Temir'den Minbic'e, Rakka'dan Şengal'e, Kobanê'den Efrîn'e bütün cephelerde komutanlık yaptı. Askeri alanda komutan, toplumsal alanda yönetici, akademilerde eğitmen olarak çok büyük rol oynadı. Sosyalist yurtsever çizginin inşası için yeni bir örgütlenmenin çerçevesini çizdi. Baran yoldaşın ilk adımlarını attığı bu yoldan yürüyoruz."

Devrimi savunma ve sosyalist yurtsever çizgide geliştirmenin önemine dikkat çeken Cebo, "Hem Rojava kadın devrimini savunmak, hem de devrimi sosyalist yurtsever çizgide geliştirmek bir zorunluluktur. TKŞ, bu çizgiyi temsil ediyor. Baran yoldaş öncüsüdür. Devrimimizi zafere ulaştıracağız" dedi.

Kobanê Askeri Meclisi komutanlarından Mahmut Karamux, Baran Serhat'ı andı, "Heval Baran büyük bir devrimciydi. O, Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve İbrahim Kaypakkaya'nın yolunda ilerliyordu. Askeri Meclis olarak heval Baran'ın yolunu izleyeceğiz. Bizim yolumuz, mücadelemiz birdir.  MLKP'li yoldaşlara başsağlığı dileklerimizi tekrarlıyoruz. Şehitlerimizi anarak onların yolunu bırakmayacağımızın sözünü veriyoruz" diye konuştu.

CKŞ'li gençler, anmada sahne önüne sıralanan mumları yaktı. Kültür Sanat Kurumu bünyesinde çalışmalarını sürdüren Grup Guevara sahne aldı, ezgilerini seslendirdi.

Anma "Şehid namirin" ve "Yaşasın direniş" sloganları ile sona erdi.