19 Nisan 2024 Cuma

Bakırköy'de onbinlerce kişi Newroz'u kutluyor

Bakırköy Pazar Meydanı'nda bir araya gelen binlerce kişi "Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız" şiarıyla Newroz'u kutluyor.
"Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız" sloganı ile kutlanan Newroz için binlerce kişi Bakırköy Pazar Meydanı'nda bir araya geldi.
 
Mitinge, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, ESP Genel Başkanvekili Özlem Gümüştaş, TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, HDP milletvekilleri Saruhan Oluç, Hüda Kaya, Oya Ersoy, ve HDP il ve ilçe yöneticileri, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Devrimci Parti, SYKP, TÖP, EMEP, Barış Anneleri'nin de aralarında olduğu çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü yöneticisi ve temsilcisi katıldı.
 
Erken saatlerde alana girmeye başlayan kitle iki ayrı noktadan içeri alındı. İki ayrı noktada ise üç ayrı polis arama noktası kurularak yapılan ayrıntılı arama ile kitle alana alınıyor. Aramalar sırasında sarı, kırmızı, yeşil flamalar yasak olmamasına rağmen engellemeler çıkarılıyor. Polis, çantalarda bulunan çakmak, parfüm, krem gibi bir çok şeyi de yasak olduğu gerekçesiyle içeri almıyor. Arama noktalarında sık sık gerilimler yaşanıyor.
 
ESP, Marmara Park kolunda oluşturdukları kortejle alana giriş yaptı. "Kawa'dan Leyla'ya direniş sürüyor", "Bijî Newroz" pankartların açan ESP üyeleri, "Bıji Newroz, bıji sosyalizm", "Bayram Namaz ölümsüzdür", "Yaşasın halkların kardeşliği",sloganllarıyla yürüdü. İki arama noktasından sorunsuz bir şekilde içeri alınan ESP bayrakları, üçüncü arama noktasında engellenmek istendi. Polis, bir süre sonra bayrakları içeri aldı. Rojava'da gerçekleştirilen suikastte şehit düşen MLKP Rojava Temsilcisi Bayram Namaz'ın (Baran Serhat) fotoğraflarının olduğu dövizler taşındı, Namaz, atılan sloganlarla anıldı.
 
Mitingin başlama saatine kadar slogan ve halaylar çeken kitle sık sık "Leyla Güven onurumuzdur", "Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük", "Bijî berxwedana zindana" sloganlarını attı.
 
Coşkunun hakim olduğu alanda miting Karadenizli sanatçı Ayşenur Kolivar'ın ezgileri ile başladı. Kitle, horon ve halaylarla eşlik etti. Ardından ise sanatçı Doğan Çelik sahne aldı. Çelik önce seslendirdiği stranlarla duygulu anlar yaşattı, ardından da Kürtçe ve Zaza ezgilerle kitleyi coşturdu.
 
Ardından, hapishanelerde süren açlık grevinde yaşamına son veren Ayten Beçet ve Zülküf Gezen başta olmak üzere demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu yapıldı. Kitle, zafer işaretleri ve "Şehit namirin"sloganıyla saygı duruşunda bulundu.
 
Ayten Beçet'in bıraktığı mesaj okundu. "İlk defa kendimi bu kadar özgür ve onurlu hissediyorum. Heval Zülküf Gezen'in bıraktığı bu mücadeleyi bırakmanın onuruyla gidiyorum" diyen Gezen, mesajında direnişin kazanması için mücadelenin büyütülmesi çağrısı yaptı.
 
MLKP MİLİSLERİ BARAN SERHAT'I ANDI
 
MLKP milisleri de Rojava'da çetelerin düzenlediği suikast sonucu şehit düşen Baran Serhat'ı andı. "Baran Serhad ölümsüzdür", "Disa disa serhıldan MLKP Kürdistan", "Baran Serhad yaşıyor MLKP savaşıyor", "Şehid namirin", "Bıji PKK yaşasın MLKP" sloganlarını attı. 
 
Miting alanında ajitasyon konuşmaları yapan komünistler, "Baran Serhat yoldaş Rojava devriminin yapıcısıydı. Birleşik devrimimizin mimarlarındandı. Enternasyonal mücadelenin bayrak taşıyıcısıydı. DAİŞ karanlığının bitirilmeside rol oynarken bir devrim emekçisiydi. O'nun bıraktığı bayrağı asla yere düşürmeyeceğiz. Devrim yürüyüşümüz engellenemeyecek" dedi.
 
Newroz ateşini HDP Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir ve Barış Anneleri birlikte yaktı. Ardından önce HDP İstanbul milletvekilleri kitleyi selamladı.
 
Newroz Koordinasyonu adına açıklamayı ESP İl Başkanı Pınar Türk yaptı. "Mutlaka kazanacağız tecridi kıracağız" şiarıyla örgütlenen 2019 Newroz'un da milyonların alana çıktığını belirten Türk, "İşte bugün burada toplanan yüzbinler, AKP-MHP faşizmine karşı mücadelenin kararlı birer bayrağı haline geliyor. Tarihe ve geleceğe iz düşen günlerden biridir Newroz. Ortadoğu halklarının yeniden doğuş ve ayağa kalkış günüdür. Tüm ezilen dünya halkların diriliş bayramı haline gelen Newroz'umuz kutlu olsun! AKP-MHP faşizmi 2015 yılından bu yana yoğunlaşarak zulmünü arttırıyor. Belediyelerimize kayyımlar atıyor, seçilmiş vekillerimizi tutukluyor, haklarını aramak için grev kararı alan işçilere saldırıyor, 8 Mart'ta sokağa çıkan kadınlara vahşice saldırıyor ve üstüne polisi ıslıklayan kadınların öfkesini manipüle ederek ezanı ıslıkladılar yalanıyla faşist güruhları üstümüze saldırtıyor, doğayı rant alanlarına açıyor" dedi.
 
Coğrafyamızın her geçen gün daha fazla açlığa ve yoksulluğa sürüklendiğini belirten Türk, emekçi halklara krizin faturasını işsizlikle, yoksullukla, açlıkla ödetmeye çalışanlar, halkın ceplerinden çaldıkları ile savaşa, kana ve zulme yatırım yaptıklarını söyledi.
 
Türk, şunları söyledi: "AKP-MHP faşizmi değerlerimize saldırıyor. En insani haklarımıza bile tahammül edemiyorlar. Dini değerleri ağızlarından düşürmeyenler, cenazelerimizi dini vecibelerini bile yerine getirmeye izin vermeden kaçırarak defnediyorlar. Bu halkın bilinci, yaptığınız zulümleri asla unutmayacaktır. Hepimizin özgürlüğü ve halkların üzerindeki tecridin kalkması için kendi hayatından vazgeçen Zülküf Gezen yoldaşımız ve daha dün yaşamını feda eden Ayten Beçet yoldaşımızın cenazelerine yapılan zulmü hiçbirimiz unutmayacağız.
 
"İşte bütün bu saldırılara rağmen, ezilen halklar burada. Halkların haklılıklarından aldıkları gücü ve iradeyi yenemiyorlar.
 
"Sık sık Kürtlere Irak’a gitmelerini söylüyorlar. Bizler bu toprakların kökleriyiz, dalları, yapraklarıyız. Bizim mücadelemiz onurlu barış mücadelesidir, halkların birlikte eşit yaşam iradesidir. Türkiye halklarını beka yalanı ile aldatmaya çalışıyorlar. Gerçek olan beka sorunu sadece ve sadece faşizmin beka sorunudur. Kara kış dağılmaya başladı, bahara çok yakınız.
 
"Tecride karşı başlatılan ve giderek büyüyen açlık grevleri ise bu sürecin öncü bayrağını taşımaktadır. Newroz meydanlarını dolduran milyonlar hep bir ağızdan 'Hepimiz Leyla'yız' diyor. Leyla Güven direniş geleneğinin erdemli, cesur, devrimci kadın duruşudur. Başta Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit, bir bütün olarak toplumun tümüne uygulanmaktadır. Bu mücadele, ezilen halkların ve emekçilerin AKP-MHP faşizminin topluma dayattığı kuşatma ve tecride karşı bir mücadeledir. Tam da bu yüzden hep birlikte tecrit duvarlarını yerle bir edeceğiz. Faşizmin kara perdesini yırtacağız.
 
"Kader belirleyici bir savaşımın ortasında kutladığımız 2019 Newrozu’nda, Kürdistan'ın tüm parçalarında, Türkiye'nin her yerinde ve yerkürenin her köşesinde Newroz ateşleri yakıldı/yakılıyor. Rojava devriminin IŞİD'e karşı zaferi, Ortadoğu halklarının Newroz ateşinin aydınlığı oluyor. Newroz alanlarında, işçi havzalarında AKP-MHP faşizmine karşı halklarımızın demokratik direnişi büyüyor.
 
"Bizlere düşen, İmralı tecridi şahında bir bütün topluma uygulanan tecridi kırmak için bedenini açlığa yatıranların kararlılığını kitleselleştirmektir. Bizlere düşen, Demirci Kawa'nın meşalesinin asla sönmeyeceğini, sömürgeciliğin, faşizmin, ırkçılığın birleşik mücadele ile mutlaka, ama mutlaka yenilgiye uğratılacağını daha güçlü haykırmaktır.
 
"O zaman bir kez daha hep birlikte haykıralım: An azadî an azadî! Ya özgürlük ya özgürlük! Newroz kutlu olsun! Newroz pîroz be!"
 
Türk'ün ardından Barış Annesi adına konuşma yapıldı. Hapishanelerde süren açlık grevlerine dikkat çekilen konuşmada, direnişin taleplerinin kabul edilmesini ve ölümlerin durdurulması istendi.
 
Süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olan tutsakların gönderdiği deklarasyon da Newroz kürsüsünden okundu. Deklarasyon şöyle:
"Zalim diktatöryal rejimlere karşı direnen halkların zafer günü olan Newroz, ezmeyi ve ezilmeyi kendilerine rava görmeyen halklar alanlarda çok iyi şekilde anlatmıştır. Direnişin kazandırdığını göstermiştir.
 
"Bedeni tutsak düşüncesi teslim alınamayan siyasi tutsaklar olarak zindanlarda Newroz'u büyük coşkuyla karşılıyoruz. Sizlerle yaşıyoruz, sizlere uzanıyoruz. İnsanın insan olma serüveni toplumsallıkla buluşmanın geliştirdiğine inanıyoruz. Sizden aldığımız güçle yürüyüruz. Her türlü bedeli ödemeyi göze aldık. Tecrit ve izolasyonla bizi toplumdan tecrit etmeye çalışıyorlar. AKP-MHP ittifakı da bugün bunu uyguluyor. En net örneği Sayın Abdullah Öcalan şahsında topluma uygulanmasında görmekteyiz. Bu tecrid kaos ve kriz yaratıyor. Bundan çıkmanın yolu ise tecridin kaldırılmasıdır, elçisi de Öcalan'ın kendisidir.
 
"Gerçek anlamda bir barış ortamı yaratmak isteyenler öncelikle Öcalan'ın özgür çalışma ve yaşam koşullarını yaratmalıdır. Bu sebeple açlık grevi eylemimizle, direnişimi yükseltiyoruz. Tecrit kırılmadan eylemimiz bitmeyecek ve kararlılıkla sürecektir. Direniş hamlemizin ilk şehitlerimizin anılarını yaşatmak tarihsel sorumluluğumuzdur.
 
"Newrozlaşan halklarımızla direnişimizi zaferle taçlandıracağımıza inanıyoruz. Taleplerimiz kabul edildiği durumda açlık grevini bitireceğiz. Taleplerimiz kabul edilmediği durumda eylemimiz kararlılıkla devam edecektir."
 
TJA adına Çiçek Arıcan konuşma yaptı. Arıcan, Ayten Behçet, Zülküf Gezen ve Uğur Şakar şahsında halkların Newroz'unu kutladı, açlık grevinde olan direnişçileri selamladı. Açlık grevinde olan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'in tüm kadınlar için direndiğini ve simge olduğunu söyleyen Arıcan, "Mutlaka kazanacağız, tecridi kırıcağız" dedi, kadınları Güven'in sesine ses vermeye çağrıdı.