1 Mayıs 2024 Çarşamba

Bakırköy Belediyesi işçileri: TİS hakkımız engellenemez

Genel-İş Sendikası üyesi Bakırköy Belediyesi işçileri, Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda yaptıkları eylemde taleplerini sıraladı.

DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube üyesi Bakırköy Belediyesi işçileri, Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda kurdukları direniş çadırı önünde açıklama yaptı.

"Toplu iş sözleşmesi hakkımız engellenemez" pankartının açıldığı eyleme DGB, TOMİS, DEV TEKSTİL, BDSP, Eğitim-Sen, HDK, TİP, TKP, Birlik Sendikaları, SES, Sol Parti, EMEP, Yeşiller ve Sol destek verdi.

Eylemde basın açıklamasını Genel-İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube Mali Sekreteri Süreyya Doğan okudu. Doğan, "Taleplerimiz, kurallı güvenceli ve toplu sözleşmeli çalışmaktır. Kanunların ve yasaların işçilere tanıdığı anayasal haklarımız olan insani haklarımızı istiyoruz. Anayasal hakkını kullanarak sendikal faaliyet ile işçilerin haklarını savunan ve kanunsuzca işten atılan öncü işçi arkadaşlarımızın, işlerine iade edilmelerini istiyoruz" dedi.

Genel-İş'in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan Bakırköy Belediyesi için yetki tespiti aldığını kaydeden Doğan, yetkinin ardından belediyenin yaptığı itirazlar ile sürecin uzatılmaya çalışıldığını söyledi.

Temmuz 2020 tarihinden itibaren zam alamayan Bakırköy Belediyesi şirketlerinde çalışan işçilere, işten atılma ve ücretsiz izne gönderilme başta olmak üzere, maaşların düşürülmesi, yemek paralarının 5 liraya indirilmesi, esnek, kuralsız ve güvencesiz çalıştırılma dayatıldığını belirten Doğan, bunun yanı sıra sendikal faaliyetler baskı altına alınmaya çalışıldığını ifade etti.

İŞÇİLERİN TALEPLERİ
Kuralsız güvencesiz ve toplu sözleşmesiz çalışma yaparak 3.100 lira maaş ile günlük brüt 5 lira yemek parası veren Bakırköy Belediyesi yönetimine seslenen Doğan, "Bakırköy Belediyesi işçilerinin istediği, anayasal ve demokratik haklarıdır. Taleplerimiz günün şartlarına göre en masum ve en basit taleplerdir. Kuralsız ve güvencesiz çalışmak istemiyoruz. Kanunsuzca işten atılan işçi arkadaşlarımız işlerine geri alınsın istiyoruz. İşçilerin toplu sözleşmesi yapılsın istiyoruz. İşçilerin demokratik ve anayasal talepleri yerine getirilsin istiyoruz. İşçilere yapılan zorlama ve baskılar son bulsun istiyoruz" diyerek taleplerini sıraladı.