2 Mayıs 2024 Perşembe

Bakırköy Belediye işçileri: Haksız yere atılan işçiler geri alınsın

Bakırköy Belediyesi işçileri, Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda bir araya gelerek 10'u greve katılan toplam 18 işçinin işten çıkarılmasına itiraz etti. Polisin bütün engellemelerine rağmen eylemlerini gerçekleştiren işçiler, emekten yana olduğunu iddia eden CHP'li yönetimin işçi ve emekçi düşmanı, intikamcı bir anlayışla hareket ettiğini vurguladı.

Bakırköy Belediyesi'nde belediye başkanı Bülent Kerimoğlu'nun sıfır zam dayatmasına karşı 25 Ekim'de greve çıkan ve 100 gün süren grevden sonra toplu iş sözleşmesinin imzalanmasıyla işbaşı yapan işçilerden 10'u işten atıldı. Sözleşmenin imzalanmasının üzerinden bir ay bile geçmeden 10'u greve katılan toplamda 18 işçi işten çıkarılırken, kadrolu 85 işçinin görev yeri değiştirildi.

Türk-İş'e bağlı Belediye-İş'in çağrısıyla aralarında Deriteks, Liman-İş, DİSK/Gıda-İş, Tüm-Bel-Sen sendikalarının da bulunduğu çok sayıda sendika, demokratik kitle örgütü, siyasi parti temsilcisi ve işçiler, Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda toplanarak işten atmalara itiraz etti. "Haksız yere atılan işçiler geri alınsın" pankartı açan işçiler, "Direne direne kazanacağız", "Zafer direnen emekçinin olacak", "Hak, hukuk, adalet", "Ekmek yoksa barış da yok" yazılı dövizler taşıdı. İşçiler, meydanda toplanarak Bakırköy Belediyesi'nin önüne yürümek ve basın açıklamasını orada gerçekleştirmek istedi. İşçilere engel olan polis, kalkanlarla yolu kapatarak işçileri sıkıştırdı. İşçilerin kararlı tutumu sayesinde polis yolu açmak zorunda kaldı. Alkışlarla belediye binasının önüne yürüyen işçiler, burada basın açıklamasını gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını okuyan Belediye İş 2 No'lu Şube Başkanı Savaş Doğan, Bakırköy Belediyesi'ndeki yönetim anlayışının sorunları çözmeye, hizmet üretmeye odaklı değil, sorun yaratmaya ve suni krizlerle ayakta kalmaya yönelik, emek ve emekçi düşmanı bir anlayış olduğunu ifade etti. Belediye başkanının sıfır zam dayatmasıyla 25 Ekim'de çıktıkları grevi hatırlatan Doğan, 100 gün boyunca kar kış demeden mücadele verdiklerini belirtti.

Doğan, sendika olarak pek çok fedakarlıkta bulunarak grevi bitirme kararı aldıklarını dile getirdi ve emekçilerin bütün yapıcılığına rağmen geçen hafta belediye çalışanı 8 işçinin işten atıldığını aktardı. Ardından 21 Şubat'ta yıllarca belediyeye emek vermiş 10 işçinin daha işten çıkarıldığını belirten Doğan, belediye başkanının vicdansız, inada ve intikama dayalı icraatlarla açıkça işçi ve emekçi düşmanlığı yaptığına işaret etti. Bakırköy Belediyesi'nde greve katılmış işçilerin yerlerinin değiştirildiğini ve emekçilerin her gün baskılarla, tehditlerle karşı karşıya geldiğini dile getiren Doğan, işçilere "Sizden intikam alacağım" denildiğini ifade etti.

"İşçinin, emekçinin, ekmeğiyle uğraşan, onları ekmeğiyle tehdit edenler, makamları büyük olsa da kendileri küçük insanlardır. Söylemde emek, emekçi ve demokrasiyi ağzından eksik etmeyenlerin gerçek yüzüdür, icraatıdır" ifadelerini kullanan Doğan, "İktidara yürüdüğünü söyleyen bir partinin belediyesinde, emek ve emekçiye verilen değer bu mudur" diye sordu.

Doğan, Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendi belediyelerinde kimsenin işten atılmayacağına yönelik açıklamalarını hatırlattı ve emekçiler üzerinde oyun oynanmasından bıktıklarını vurguladı. Atılan bütün işçilerin geri alınmasını isteyen Doğan, "Aksi takdirde, her toplantıda, her açılışta, her etkinlikte haksız ve hukuksuz bir şekilde işten atılan bu arkadaşlarımızla yüz yüze geleceksiniz. Yaptığınız zulümle her gün yüzleşeceksiniz. İşçinin, emekçinin nefesi her an ensenizde olacak" dedi.

İşçiler eylem boyunca, "Hak, hukuk, adalet", "Ekmek yoksa barış da yok", "Yağmur çamur demeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz", "Kadıköy işçisi böyle zulüm görmedi", "Direne direne kazanacağız" sloganları attı.