16 Mayıs 2024 Perşembe

Bakanlık tepki çeken 'Ben aşılandım' videosunu kaldırdı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun aşılamanın turizme endeksleneceği şeklindeki açıklamasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yayınladığı, turizm çalışanlarını "Ben aşılandım" yazan maskeyle gösterdiği tanıtım videosu tepkilerin ardından silindi.

Salgın yönetiminde sermayenin çıkarlarına odaklanan AKP-MHP iktidarının son olarak aşılamayı turizme endekslemesi tepkilere neden olurken, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın videosu bu tepkileri arttırdı. Bakanlık tarafından yayımlanan, turistlere Covid-19 salgınına karşı Türkiye'de "güvenli turizm" yapabilecekleri çağrısı içeren videoda, turizm ve bağlı sektörlerde çalışanlar "Ben aşılandım" yazılı maske takarken gösterildi.

Sosyal medyadaki tepkilerin ardından video yayından kaldırıldı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'la, 6 Mayıs'taki görüşmesinin ardından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Turizm sezonuna güvenli bir şekilde girebilmek ve vatandaşlarımızın güvenliği için bazı tedbirler aldık, turistin görebileceği herkesi mayıs sonuna kadar aşılayacağız" demişti.

Çavuşoğlu'nun açıklamasının ardından 6 Mayıs günü ajansımıza konuşan Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, nüfusun sadece yüzde 12-13'ünün iki doz aşı aldığını hatırlatarak, aşılamanın turizme endekslenmesine tepki göstermişti.

'YÜKSEK RİSKLİ GRUPLAR GÖZARDI EDİLİYOR'
ETHA'ya konuşan Fincancı, Çavuşoğlu'nun açıklamalarının iktidarın aşılamayı salgınla mücadeleye değil, ekonomiye endekslediğinin itirafı olduğuna dikkat çekerek, "Yüksek riskli grupları gözardı ederek aşılamayı turizme endeksleyecekler. Tabii ki ihtiyaçsa turizm sektöründekiler de aşılanmalı. Ama öncelik insanlarla temasın yoğun olduğu, kalabalık kapalı alanlarda, fabrikalarda çalışan işçilere öncelik verilmeli. Yine öğretmenlere öncelik verilmesi gerekiyor. Eğitimin güvence altına alınması için bu gerekli" diye konuştu.

'İNSANLAR GÖZDEN ÇIKARILIYOR'
Aşılama çalışmasının gelir getirici faaliyetlere endekslenmesini de eleştiren Fincancı, "Bu da insanları gözden çıkarma yaklaşımının parçası. İktidarın kongrelerinde gördük, kapalı alanlarda insanları bir araya getirdiler. Hastalık yayıldı, özellikle kongre yapılan şehirlerde yükseliş yaşandı. Yandaşı olan insanları bile öncelemeyen bir yaklaşım söz konusu" dedi.

Fincancı, salgınla mücadelenin bu şekilde yapılamayacağına dikkat çekerek, günlük aşılama sayısının arttırılması, yüksek riskli gruplar diye tanımladıkları fabrikalarda çalışan işçiler ve eğitim emekçilerine öncelik verilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlattı.