28 Mart 2024 Perşembe

Bakan Selçuk: Uzaktan eğitim 30 Nisan'a kadar devam edecek

Sağlık Bakanı Koca ile Milli Eğitim Bakanı Selçuk, koronavirüs salgınıyla ilgili açıklama yaptı. Selçuk, uzaktan eğitim 30 Nisan'a kadar süreciğini açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, koronavirüs salgınıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

'SAYILARI DİJİTAL ORTAMDA PAYLAŞACAĞIZ'
Vaka ve ölü sayısını günlük olarak açıkladıklarını hatırlatan Koca, "Bundan sonraki dönemde, hem toplam hasta sayısını, test sayısını, kaybettiğimiz vaka sayısını, yoğun bakımda olan hasta sayısını, solunum cihazına bağlı olan hasta sayısını ve iyileşen hasta sayısı olmak üzere, dijital ortamda her gün güncellenerek bunu paylaşmış olacağız" ifadelerini kullandı.

'UZAKTAN EĞİTİM 30 NİSAN'A KADAR DEVAM EDECEK'
Koronavirüs benzeri bir salgınla ilk kez karşılaşıldığını söyleyen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, uzaktan eğitime bu hafta başlandığını hatırlattı. Selçuk, "Bu hafta bizim test haftamızdı ama önümüzdeki haftadan itibaren çok daha kaliteli programlarla çocuklarımızın eğitimini yapmaya devam edeceğiz. En kısa sürede yüz yüze eğitimle telafi yapma çalışmalarımız da devam ediyor" dedi.

Uzaktan eğitimin 30 Nisan'a kadar devam edeceğini açıklayan Selçuk, "Çocuklarımızın her türlü eğitsel ihtiyaçlarının tamamlanması ve telafisi konusunda, sınavlar konusunda her türlü senaryoya hazırız. Bilim Kurulu'nun da önerisiyle evde eğitim sürecini bir müddet daha uzatma ihtiyacı doğdu ve 30 Nisan tarihi burada ortaklaşa bir kararla ortaya konuldu. 30 Nisan'a kadar okullarımızın tatil olması ve uzaktan eğitimin devam etmesi konusunda bir karar söz konusu. Bizim hazırlığımız olduğu için çalışmalarımızı zengileştirerek her türlü ihtiyacı karşılayacağız" şeklinde konuştu.

'ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR'
Ücretli öğretmenlerle ilgili bir çalışma olup olmadığı sorusu üzerine Ziya Selçuk, "Mevcut mevzuat derse giren öğretmenlerimizin ücretini alması konusunda çok açık. Bizim telafi olarak planladığımız hazırlıklarımızda, bütün eğitim çalışmalarımızda yazın, hafta sonu olabilir. Bu zaman dilimlerinde de derslerimize ücretli öğretmenlerimizin girmesi söz konusu olacak. Konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor" dedi.

"Muhalefet sokağa çıkma yasağı istiyor. Bir çalışma var mı?" sorusuna Fahrettin Koca, "Herkesin özellikle bu dönemde kendi evine, hatta odasına çekilerek izole etmesini, herkesin kendi olağanüstü halini kendince uygulamasını son derece önemsediğimizi söylemek istiyorum. Bilim Kurulu'nda konuştuğumuz özellikle kontrollü yaşam daha nasıl olabilir, minimal temas nasıl sağlanabilir? Bu anlamda da bir çalışma yapılacak. Ulaşım, uçak, minibüs ve benzeri birçok alanda daha kontrollü bir yaşamı şekillendiren birtakım Bilim Kurulu'nun önerileri olabilir. Bu doğrultuda karar alınması gerekiyorsa gereği yapılır" yanıtını verdi.

KOCA: İL BAZINDAN DAĞILIMI DA GÖSTERECEĞİZ
Virüs vakalarının haritalandırılması için çalışma yapılıp yapılmadığı sorulan Koca, "İl bazında var. Biz il bazındaki dağılımı da göstermiş olacağız. Bunu zaten biliyoruz. Bunu da benzer tabloda yayınlamış olacağız. Her gün dijital ortamda yoğun bakımda yatan, entübe olan, iyileşen hastalarımız dahil olmak üzere yapılan test, kaybettiğimiz vaka sayımızı da gösteren bu ekranda görüldüğü şeklinde güncelleyeceğiz. İl bazında gerektiğinde verilir" ifadelerini kullandı.

Soru üzerine "Sınavlar konusu işin başından gündemimizde" diyen Ziya Selçuk, "Prensip olarak zamanında biz yapılmasını önemseriz. LGS'nin ne şekilde yapılacağıyla ilgili üç senaryomuz var. Sınavların ertelenmesi veya ertelenmesi buradaki bilimsel metodoloji sonucunda ortaya çıkacak kararlara bağlı. Kararlar ne olursa olsun tedbirlerimiz hazır. YKS kararını Yüksek Öğretim Kurulu ve ÖSYM verir. Orayla istişarelerimiz devam ediyor. Önemli olan çocuklarımızın bu sınavla ilgili streslerini en asgariye indirecek tedbirleri almaktır" dedi.

'83 MİLYONUN TEST YAPTIRMASI GEREKMİYOR'
Koronavirüs için kaç kutu ilaç alındığı, bir hastanın iyileşmesi için kaç güne ihtiyaç olduğu ve hangi koşullarda test yapıldığı sorulan Koca, şunları söyledi:

"Yoğun bakımda dün itibariyle hasta sayısını görüyorsunuz, 136 hasta. Hastalara ilaç tedavisi başladı. Ortalama 1 kutunun bir hasta için kullanıldığını biliyoruz. En az 5 günlük bir kullanım. Buradan sonuç alıp almadığımızı önümüzdeki bir hafta içerisinde bunu daha net konuşabiliriz. Bizim baştan getirdiğimiz ilaç miktarı 1250 kutuydu, 3 bin 750 kutu siparişi verildi. Bu arada faydasının olup olmadığını görmek istiyoruz. Kimler test yaptırmalı? 83 milyonun test yaptırması gerekmiyor. Dünyada böyle bir uygulama yok. Çünkü testi yaptırdığınızda negatif çıkabilir ve siz kendinizi daha rahat ve özgür hissedebilirsiniz ama üç gün sonra pozitif çıkabilir ve o dönemde başka insanlara bulaştırabilirsiniz. Herkes kendisini virüs taşıyıcısı gibi görerek hareket ediyor olmalı. Bu son derece önemli. Eğer test negatifse bu olmayacağı anlamına gelmez, üç beş gün sonra tekrar pozitif çıkabilir. O nedenle 14 günlük zaman dilimini önemsiyoruz. Testin kimlere yapılmasına dair Bilim Kurulu sürekli bunun algoritmasını değiştirerek bugünlere geldi. Başta Çin, devamında İran, devamında İtalya ve devamında yurt dışıydı. Devamında artık ateş, öksürük yakınması olan neredeyse herkes, solunum sıkıntısı olan zaten herkes. Dün İstanbul'da bir hastanemizde kuyruklar oluştu. Bu doğru bir yaklaşım tarzı değil. Ancak testi hekim uygun görürse yaptırabilir olmalıyız. Birinde pozitif çıktıysa kiminle temas ettiyse o kişileri taramak istiyoruz. Ancak o şekilde yayılımını önleyebiliriz."