18 Mayıs 2024 Cumartesi

Bakan Kurum'dan müsilaj için 'tehlikeli atık' değil iddiası

Bakan Kurum, uzmanların yakın temastan kaçının uyarısı yapmasına rağmen müsilajın tehlikeli atık ve toksik özellik içermediğini öne sürdü. 

Uzmanların Marmara Denizi için "öldü" yorumu yapmasına neden olan müsilaj krizi sürüyor. Bilim insanlarının tehlike olduğunu söylediği ve yakın temastan kaçınılması uyarısı yapmasına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, müsilajın tehlikeli atık olmadığını iddia etti. 

Marmara Denizi Koruma Eylem Planı Kordinasyon Kurulu toplantısı sonrası konuşan Kurum, yapılan çalışmalar sonucu denizin de bir hafta öncesinden daha temiz olduğunu öne sürdü. 

"Yaptığımız ilk çalışmalar çerçevesinde; bugün itibarıyla müsilajın tehlikeli atık olmadığı veya toksik özellik göstermediğini tespit ettik" iddialarında bulunan Kurum, şöyle devam etti:  "Marmara Denizi'ne kirlilik taşıyan kaynakların tamamını kontrol altına almak için, tüm arıtma tesislerine Sürekli Atıksu İzleme Sistemi getiriyoruz. Kamu kurum ve kuruluşlarında, fosfat ve petrol türevi içermeyen temizlik ürünleri kullanımını zorunlu hale getiriyoruz. Soğutma tesislerinin denize derin deşarjına ilişkin yönetmeliğimizi değiştiriyoruz. Sürekli izlenmesine yönelik mevzuat değişikliğini bir ay içerisinde yapacağız."