3 Mayıs 2024 Cuma

Bakan Koca'nın açıklamasına doktorlardan tepki

Koronavirüs salgınında vaka sayılarında artışa rağmen "endişelenmeye mahal yok" açıklamasında bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya doktorlar tepki gösterdi. Vaka sayılarında artış ve ölümlerin devam etmesi karşısında önlem almayan Sağlık Bakanı'nın süreci normalleştirme açıklamasına tepki gösteren hekimler, ortaya çıkabilecek ciddi sonuçlara, yeni varyant ve piklere dikkat çekti.

Koronavirüs salgınında son üç günde vaka sayılarındaki ciddi artış göze çarparken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "endişelenmeye mahal yok" açıklamasında bulundu. Güncel verileri açıklayan Koca, "Virüs eski gücünde değil. Artan sayılar sebebiyle endişelenmeye mahal yok. Büyüklerimizi ve kronik hastalıkları olanları koruyup, kişisel tedbirlere uyarak normal hayatımıza devam edeceğiz. Aşılarımızı ihmal etmeyelim. Kendi gücümüz Turkovac var" açıklamasıyla virüsü küçümsedi, Türkiye'de üretilen aşıyı yüceltti.

KOCA'DAN 'GRİP'Lİ SAVUNMA
Bakan Koca, "Artan vaka sayıları konusunda sağlık bakanınız olarak yüksek sesle söylüyorum. Endişe etmeyiniz. Hastalık eski günlerindeki gücünde değil. Grip olan vatandaşlarımızın sayısını günlük olarak ilan etsek benzer manzaralarla karşılaşırız. Müsterih olunuz" dedi.

Fahrettin Koca, güncel verileri duyurduğu paylaşımında da "Vaka sayılarında görülen Omicron varyantı kaynaklı artış umut kırıcıymış gibi anlaşılmamalı. Virüs eski gücünde değil. Salgının endişe verici dönemi artık geride kaldı. Tedbirlere uyarak, aşılarımızı aksatmadan hayatımıza devam edeceğiz. Dünyanın gündemi normale dönüyor" ifadelerini kullandı.

PROF. DR. CEYHAN: CİDDİ SONUÇLAR DOĞURABİLİR
Bakan Koca'nın 'endişeye gerek yok, virüs eski gücünde değil' açıklamalarına tepki gösteren Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Ciddi sonuçlar doğurabilir" uyarısında bulundu.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Prof. Dr. Ceyhan, salgını kendi haline bırakmak ve "aşı önerdik ama yaptırmadı" demenin yaratacağı sonuçlara dikkat çekti. Alınabilecek önlemlerin alınmamasının her gün 200 ölüm ve yaşayanlarda çok sayıda sakatlığa yol açtığına işaret eden Prof. Dr. Ceyhan, "Ekonomik ve sosyal gerekçeler, sağlığın önüne konamaz. İnsanlığın birinci hakkı sağlıklı yaşamaktır. Kaldı ki, salgın ortamında önlemleri azaltmak ekonominin düzelmesine olumlu katkıda bulunmaz" dedi.

Prof. Dr. Ceyhan, "Önlemleri azaltıp, salgınla hastanelerde savaşmak, önlemleri artırıp hasta sayısını azaltmaktan çok daha pahalı bir yöntemdir" diye belirtti.

'KALP, DAMAR VE SİNİR SİSTEMİ SORUNLARI GELİŞEBİLİR'
Hastalığın ölüme neden olmamasının yeterli veri olarak kabul edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ceylan, "Omicron geçirenlerde uzun sürede hangi sorunların ortaya çıkacağını bilmiyoruz. Ciddi kalp damar ve sinir sistemi sorunları gelişebilir" uyarısında bulundu. Ceyhan, Omicron'un son varyant olduğu ve salgının toplumsal bağışıklık oluşturacağının garantisi olmadığına da işaret ederek, "Bazı ülkelerde vaka sayılarının azalmaya başlaması salgının biteceğini göstermez. Şimdiye kadar 4 dalga yaşadık. Her dalganın bir iniş kolu vardı. Pandemi bitiyor dediler, bitti mi? Yaz geliyor, bitiyor dediler, bitti mi? İki kez aynı virüsle, iki kez de yeni varyantlarla dalgalar yaşandı. Virüsün bulaşını bu kadar kolaylaştırırsak, yeni varyantların gelişmesi de kolaylaşacaktır" ifadelerini kullandı.

Vaka sayılarının saptanamayanlarla birlikte çok yüksek olduğunu vurgulayan Ceyhan, virüsün kalıcı bağışıklık bırakmadığını belirtti, "Pandemi devam ettikçe halka moral vermek için durumun iyi olduğunu söylemek insanların daha uzun süre hastalıkla ve ölümle birlikte yaşamasına, yakınlarının kaybına, endişeyle beklemelerine yol açmaktadır. Umarım bu yaklaşımı yeniden değerlendiririz" dedi.

VAKA SAYISI 95 BİN SINIRINDA
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı güncel koronavirüs verilerine göre, dün 94 bin 783 yeni vaka tespit edilirken, 174 kişi hayatını kaybetti. Bir günde, 440 bin 17 test yapılırken, 28 Ocak Cuma günü, 93 bin 586 vaka tespit edildi, 210 kişi yaşamını yitirdi.