1 Mayıs 2024 Çarşamba

Bakan Koca: Koronavirüs tüm ülkeye yayıldı

Sağlık Bakanı Koca, yaptığı açıklamada koronavirüsün tüm ülkeye yayıldığını belirtti, son 24 saatte ilişkin bilgileri ise önümüzdeki saatlerde açıklayacağını söyledi. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koranavirüs salgınına ilişkin açıklama yaptı.Bakanlığın Bilkent yerleşkesinde açıklama yapan Koca, koronavirüs salgının ilk görülmesinin üzerinden 104 gün geçtiğini ve Türkiye'de görülmesinin üzerinden ise 14 gün geçtiğini kaydetti.

Dün, 30 kişinin yaşamını yitirdiği yönünde bilgi verdiğini hatırlatan Koca, son 24 saate ilişkin bilgileri ise açıklamadı.

Yaşamını yitirenlerin ilerleyen yaşlarda ve kronik rahatsızlıkları olduğunu söyleyen Koca, 65 yaşının üzerinde olanlara bir kez daha sokağa çıkmamaları ve dikkatli olmaları yönünde çağrı yaptı.

Koronavirüsün görüldüğü bir çok ülkeye göre daha ileri bir noktada olduklarını iddia eden Koca, özellikle toplum arasında büyük bir dayanışmanın ortaya çıktığını söyledi. Koca, “Ortaya koyduğmuz dayanışmanın dünyada neredeyse örneği yok. Devlet, sorumluluk, paylaşım diye önermeden toplum bir çok gereği kendiliğinden yerine getiriyor” diye konuştu.

İlk günlerde görülen “korku ve panik” halinin bugün dağıldığını ifade eden Koca, sağlık emekçilerinin büyük bir özveri ile çalıştığını söyledi. Koca, 32 bin personel alacaklarını da belirtti.

Koca, sağlık emekçilerinden gelen maske ve eldiven eksikliği yönündeki açıklamalar üzerine de "Bunlar doğru değil" iddiasında bulundu. Bakan Koca, bu yöndeki eleştilerin kasıtlı olduğunu da öne sürdü. Bakan'ın iddiasına göre, üniversite ve tüm hastanelerimze bütün malzemeler sağlandı.

Salgının en çok yayıldığı ülkelerde özellikle solunum cihazının eksikliğinin hissedildiğini ifade eden Koca, yerli cihazın seri üretimine başlanacağını açıkladı. Hızlı tarama kitlerinin de devreye sokulduğunu, Çin'den de 50 bin hızlı tarama kipi alındığını kaydetti.

Bakan Koca, koronavirüsün tüm ülkeye yayıldığını belirterek, son 24 saatlik verilere ilişkin ilerleyen saatte açıklama yapacağını söyledi.