2 Mayıs 2024 Perşembe

Bakan Koca: İstanbul, İzmir, Ankara'da düştü, Diyarbakır'da arttı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısında açıklama yaptı. İstanbul, İzmir, Ankara ve Konya'da vaka sayısının düştüğünü söyleyen Koca, vaka sayısının riskin devam ettiğini belirtti. Diyarbakır'da artış olduğunu kabul eden Bakan Fahrettin Koca, "Biz bu dönemde serbestlikle birlikte bu tedbirlere uyulmazsa, bu durumda daha üzücü sonuçlar karşımıza çıkabilir. Başa dönme riski taşıyabiliriz" dedi.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, salgın sonrası alınan önlemler ve normalleşme adımlarını görüşmek için yeniden toplandı. Bakan Fahrettin Koca'nın başkanlık ettiği toplantı videokonferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Toplantı ardından Bakan Koca açıklama yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamasından başlıklar şöyle:

"Genç ve güçlü olmanız, güçlü olmayan kişileri koruyucu olmanızı gerektiriyor. Güç ve mesuliyet sizde. Örnek genç, maskesini takan, mesafesini koruyan gençtir. 

Kıymetli büyüklerim, evde kaldığınız günler boyunca riskten uzak kaldınız. Şimdi serbestlik gelmiş olması riskin ortadan kalktığı anlamına gelmiyor. Azalmakla birlikte risk devam ediyor. Sizden istihramım evde geçen günleri riske etmeyiniz. Lütfen büyüklüğünüzü göstermeye devam edin. 

Büyük bir sınav verdik. Şimdi sınavın finaline hazırlanmalıyız. İyi çalıştık. Bugün sahip olduğumuz bilgiye, alışkanlıklara sahip değildik. Şimdi hastalıktan nasıl korunacağımızı iyi biliyoruz. Basit mücadele günlerinden aktif mücadele günlerine geçtik. Ekonomik, sosyal, kültürel hayata katılarak işimize dönerek başladık. 

Aktif silahımız koronavirüs maskemizdir, ikincisi 1,5 metre mesafesiir. İki tedbir birlikte tam tedbirdir. Bunlarla birlikte elzem olan husus var. El temizliğine fazladan önem gösterilmelidir. 

Aşı henüz bulunamadı. İlaç gibi etkili tedbirler elimizde hazır bulunmaktadır. 

Avrupa'daki bir çok ülkeye göre bu süreci en az can kaybıyla atlattık. Kısıtlamaların kalkmasının güvencesi, sizin tedbirlere yüksek uyum göstereceğinize inancımızdır."

BUGÜN 17 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Açıklamaları ardından Koca, günlük koronavirüs verisini açıkladı. Buna göre, bugün hayatını kaybedenlerin sayısı 17 oldu. Test sayısı 36521, bugün tespit edilen vaka sayısı 922. Yoğun bakımda tedavisi devam eden hasta sayısı 631, entübe edilen hasta sayısı 280 olarak açıklandı.

DİYARBAKIR'DA VAKA ARTTI
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Fahrettin Koca, Diyarbakır'da vaka sayısının artışına ilişkin şu yanıtı verdi: 

"Vakaların Yüzde 60 oranında İstanbul'du. İstanbul, İzmir gibi illerde vaka sayısının ve hastane yükünün azaldığını, bu illerde kontrolün olduğunu söyleyelim. Ama bayram sonrası Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kısmi artışın olduğunu söyleyebiliriz. 

"Bu hareketliliğin maske, mesafe ve el temizliğinde hassasiyet göstermememizin bir sonucu. Diyarbakır'da 100 vakaya kadar çıkan bir durum görüyoruz. Daha çok kültürel, sosyal, nişan vb. etkinlikler sonrası artışın olduğunu görüyoruz. Burada filyasyon çalışmalarını yoğunlaştırmış durumdayız.

"Ankara ve Konya'da bugün itibariyle düşüşe geçti.

"Toplu alanlarda durumlarda mutlaka mesafe, maske ve el hijyenini mutlak suretle dikkat etmemiz gerektiğinin altını çizelim. Biz bu dönemde serbestlikle birlikte bu tedbirlere uyulmazsa, bu durumda daha üzücü sonuçlar karşımıza çıkabilir. Başa dönme riski taşıyabiliriz. Herkesin üzerine düşen sorumlulluğu yerine getirmeli. Bu bir salgın. Sadece bizim sağlığımız değil, bütün toplumun sağlığı. Hiçkimsenin farklı davranmaya hakkı yok."