13 Mayıs 2024 Pazartesi

Bakan Dönmez şirketlerin kasasını nasıl doldurduklarını anlattı

Yüksek elektrik ve doğalgaz faturaları nedeniyle halk sokakları dökülürken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, özel şirketlerinin kasasını nasıl doldurduklarını anlattı. Bakan Dönmez, tepkileri azaltmak için kademeli tarifede alt limiti 150 kilovatsaatten 210 kilovatsaate çıkardıklarını açıkladı.

Halkın elektrik ve doğalgaza yapılan zamlara isyan ederek sokaklara çıkması iktidarı açıklama yapmaya zorlarken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, manipülatif bir açıklama yaptı. Bakan Dönmez, elektrikte birinci kademede yüzde 50, doğalgazda ise yüzde 75'lik devlet desteği sağlandığını söyledi. Bakan Dönmez halkın elektrik ve doğalgaz faturalarının büyük kısmını devlet ödüyormuş algısı yaratmaya çalışırken, aslında halkın ödediği yüksek faturaların yanı sıra vergilerinin de özel şirketlerin kasasına nasıl aktarıldığını anlattı.

Bakan Dönmez'in açıklamasında elektrik ve doğalgaz dağıtımını yapan ve halka yüksek faturalar çıkaran şirketlere geçen yıl 100 milyar lira hibe ettiklerini söyledi. Bakan, "Bu destek hane başı yaklaşık yıllık 5 bin liradır" sözleriyle halkın faturalarının devlet tarafından ödeniyormuş algısı yaratma çalıştı. Bakan bu yıl için de "100 liralık elektrik faturasının 50 lirası, doğalgazda ise 100 liralık faturanın 75 lirası hükümetimiz tarafından karşılanmaktadır" iddiasında bulundu. Ayrıca, akaryakıtta 65 milyar liralık ÖTV desteği sunulduğunu söyledi. 

Bakan Dönmez'in açıklamasındaki en çarpıcı yansa kömür fiyatlarının 5, doğalgaz fiyatlarının 10 kat arttığı şeklindeki itirafı oldu.

Doğalgazın yüzde 99'unun, petrolün ise yüzde 92'sinin ithal edildiğini söyleyen Dönmez, elektrik üretiminde kullanılan ithal kaynakların oranının yüzde 50 olduğunu aktardı.

Halka dağıttıkları sadakayla övünen Bakan Dönmez'in açıklamaları yoksulluğu itirafı niteliğindeydi. Son 3 yılda 2,1 milyon haneye toplamda 6,4 milyar liralık sadaka dağıttıklarının bilgisini veren Bakan Dönmez, yaşanan yoksulluğu tolere etmek için doğalgaz desteği sunmaya başladıklarını açıkladı. 4 milyon haneye doğalgaz desteği sunduklarını söyleyen Dönmez'in açıkladığı yıllık destek katkısının aylık tek faturaya denk gelmesi dikkat çekti. Bakan'ın açıkladığına göre 4 milyon haneye yıllık 450 ila 1150 lira arasında değişen oranlarda sadaka dağıtmakla övündü.

KADEMELİ TARİFEDE TEPKİ DÜZELTMESİ
Bakan Dönmez, halkın ve esnafların artan tepkilerini sönümlendirmek için attıkları adımlara ilişkin de bilgi verdi. Kademeli tarifelendirme ve yapılan zamlar nedeniyle gelen yüksek elektrik faturalarında yeni düzenleme yapmak zorunda kalan iktidar adına konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, "Elektrikte daha önce yapılan 150 kilovatsaatlik düzenleme, gelen öneriler üzerine 210 kilovatsaate yükseltilmişti. Bunun yanı sıra küçük ölçekli ticari işletmelerden ve sivil toplum kuruluşlarından gelen öneriler de değerlendirilmektedir" demekle yetindi.