7 Mayıs 2024 Salı

Bahçeşehir Koleji öğretmenleri asgari ücret dayatmasına itiraz etti

Bahçeşehir Koleji, öğrenci kayıt ücretlerine yüzde 36 zam yaparken öğretmenlerine asgari ücreti reva gördü. Sosyal medyada yaptıkları açıklamayla duruma itiraz eden öğretmenler, emek sömürülerinin son bulmasını talep ediyor.

Bahçeşehir Koleji, öğrenci kayıt ücretinde tavan oran yüzde 36’dan zam yaparken, öğretmenlerinin maaşına ise yüzde 10 zam yaptı. Asgari ücret üzerinden maaş alan öğretmenler, maaşlarının iyileştirilmesi için ayrıca bir imza kampanyası başlattı.

13 bin öğretmenin çalıştığı kurumda, öğretmenler en az yüzde elli maaş zammı istiyor.

Öğretmenlerin diğer talepleri ise şöyle:
"1 taban maaşının bugünden itibaren sözleşmedeki 20 ders saati üzerinden 7000 tl olmasını, 20 ders saatinin üstünde girilen her ek dersin ayrıca ücretlendirilmesini ve Ekim ayı taban maaşının asgari ücret enflasyon oranının altında kalmayacak şekilde tekrar belirlenmesini istiyoruz.

Hafta içi veya hafta sonu mesai (günlük ders programı) dışı ek çalışmaların ücretlendirilmesini talep ediyoruz. Etüt, kurs ve sınav görevlendirilmesi verilen emeklerinin karşılığı verilmelidir.

Resmi tatiller, idari izinler tüm öğretim kurumlarını kapsar. Resmi tatillerde ve idari izinlerde öğretmenlerin okullara gelmesinin zorunlu tutulması ortadan kaldırılsın.

Bu süreçte hiçbir öğretmen bu meşru hakları talep etmesi nedeni ile işten çıkarılmamalı, istifaya zorlanmamalı, sözleşmesi fesih edilmemelidir."

Taleplerinin insanca yaşam koşullarına ulaşmak için olduğunu belirten öğretmenler, istenilen iyileştirmelerin yapılmasının eğitim ve öğretime verilen değeri de göstereceğini kaydetti. Daha önce de pek çok farklı özel okul, öğretmenlere uygulanan emek sömürüsüyle gündeme gelmişti. Geçen günlerde yürürlüğe giren Öğretmenlik Meslek Kanunu Yasası da, özel sektörde çalışan öğretmenlere ilişkin hiçbir düzenleme ve güvence sağlamaması nedeniyle eleştirilerin hedefi olmuştu.