25 Nisan 2024 Perşembe

'Bahar'ın katilinin en ağır cezayı alması için sürecin takipçisiyiz'

TMMOB Batman İKK, Urfa'da katledilen İMO şube yöneticisi Bahar Hezer için adalet istedi ve kadın düşmanı politikaların kadın cinayetlerinde ve kadına yönelik şiddette yarattığı artışa dikkat çekti.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Batman İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Urfa'da katledilen İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Urfa Şubesi yöneticisi Bahar Hezer için şube binasında basın toplantısı düzenledi. Çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisinin katıldığı toplantıda açıklamayı Makine Mühendisleri Odası (MMO) Şube Başkanı Ruken Kanat okudu.

Kadınların can güvenliğinden sorumlu olan siyasi iktidarın sadece kendisini koruduğunu dile getiren Kanat, kadın cinayetlerine dönük cezasızlık politikalarının kadın katillerine cesaret verdiğini vurguladı. "Bahar'ın katledilmesi; Başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere kadın kazanımlarına karşı gelişen tahammülsüzlük ve coğrafyamızda gelişen şiddet ikliminden bağımsız ele alamayacağımız bir sonuçtur" diyen Kanat, 25 Kasım'da kadınlara dönük polis şiddetini hatırlattı. "O gün sokağa çıkmamız önlenmiş, sokağa çıkan kadınlar şiddet uygulanarak gözaltına alınmış ama Bahar'ın katili elinde pompalı silahla sokakta yürüyebilmiştir" ifadelerini kullanan Kanat, kadın cinayetlerinin bireysel değil toplumsal olduğunu vurguladı.

Kadın cinayetlerinin politik olduğunu söyleyen Kanat, "Kadın düşmanı politikaların kadına karşı şiddetin her türünü doğurduğunu ve her gün kadınların katledildiğini görüyoruz! Fiziksel şiddet, psikolojik şiddet, cinsel şiddet, ekonomik şiddet, dijital şiddetin ve ısrarlı takiplerin her gün artarak hayatın her alanında kadınlara karşı yaygınlaştığını görüyoruz. Eril zihniyetin ortaya çıkardığı sonuçları ne yazık ki artık her gün görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Erkek adalet değil gerçek adalet istediklerini ifade eden Kanat, şiddetin her türlüsüne karşı duracaklarının altını çizdi. Kanat, şöyle devam etti: "Bahar'ın bıraktığı yerden, kadın karşıtı tüm politikalara ve eril iktidarcı zihniyete ve kadın katillerine karşı mücadelemizin büyüyerek devam edeceğini, Bahar'ın asla yalnız olmadığını, susmadığımızı, korkmadığımızı, itaat etmediğimizi tekrarlıyoruz. Bahar'ın katilinin en ağır cezayı alması için biz kadınlar sürecin takipçisi olacağız. Artık tek bir kadının bile cinayete kurban gitmemesi için mücadelemizin büyüyerek devam edeceğini ve asla vazgeçmeyeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz."
 
Açıklama "Jin, jiyan, azadî" sloganıyla son buldu.