19 Nisan 2024 Cuma

'Azra ve Emine'nin katili devlettir, yandaş medyadır'

Samsun Kadın Dayanışması, "Azra'nın katili Mustafa Murat Ayhan ve işbirlikçisi devlettir. Emine'nin katili, cinayete intihar diyerek gizlemeye çalışan devlet ve kurumlardır, yandaş medyadır" dedi.

Samsun Kadın Dayanışması, katledilen Azra Gülendam Haytaoğlu ve Emine Gökkız için eylem yaptı.

Süleymaniye Geçidinde yapılan eylemde "Yasta değil isyandayız" pankartının açıldığı eylemde "Yaşasın kadın dayanışması", "Kadınlar birlikte güçlü", "Kadın cinayetleri politiktir", "Susmuyoruz, korkmuyoruz itaat etmiyoruz" sloganları atıldı.

Basın açıklamasını Züleyha Mangan, Ezel Karkucak, Hümeyra Başkan ve Betül Aksu okudu.

Açıklamada, "Her gün bir başka kadını, LGBTİ+ları, çocukları kaybettiğimiz günlere uyanırken; İstanbul Sözleşmesi'ne karşı yürütülen kadın düşmanı ve gerici kampanyaların sonucu olarak sözleşme tek bir adamın imzasıyla gece yarısı kaldırıldı. Kadınların hayatlarına ve haklarına darbe yapılarak; hukuk ve hukuk güvenliği, meclis iradesi ve çok vurguladıkları millet iradesi yok sayıldı. Biz kadınlar ve LGBTİ+lar olarak bu ülkede her gün cinayete uğrarken, her gün erkek şiddetiyle karşılaşırken, İstanbul Sözleşmesi'ne saldırarak tacizcileri, tecavüzcüleri, katilleri cesaretlendirenler de en az failler kadar katildir" diye belirtildi.

Kadına yönelik şiddeti bitirme sözleri daha hafızalarda tazeyken İstanbul Sözleşmesi'nden çıkma kararı AKP iktidarının ve siyasal islamcı gericiliğin kadına yönelik şiddeti bitirmeyi bırakalım ancak sorumlusu olabileceğini bir kez daha gösterdiği ifade edilen açıklamada, "Kadına yönelik şiddetin sorumlusu; haklarını arayan kadınları gasp eden, kadın ve LGBTİ+ düşmanı politikalarıyla katillere geçit veren iktidardır. İstanbul Sözleşmesi'ne bir gece kararnamesi ile saldıran 12. Cumhurbaşkanı, 'faili meçhul kadın cinayeti yoktur' diyen İçişleri Bakanı, kadına şiddetin tolere edilebilir düzeyde olduğunu söyleyen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı iktidarın kadın düşmanı erkek yüzünü apaçık gözler önüne seriyor. Bunu Batman'da 'Buraya kan dökmeye geldik, devlet biziz' diyerek evli olduğu Zeynep Sevim'i işkence ve şiddete maruz bırakan Samet Aktaş ve uzman çavuş kardeşinden biliyoruz. Aleyna Çakır'ın katili Ümitcan Uygun'un Süleyman Soylu ve iktidar odaklarını hedef alarak 'ben bu zamana kadar sustum bundan sonra susmam' dedikten sonra yargı sürecinin durdurulmasından biliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, "Biliyoruz ki bu ülkede erkek devlet, erkek adalet olmasaydı Azra için, Emine için, şimdiye kadar katledilmiş tüm kadın ve LGBTİ+lar için gereken gerçek adalet onlar katledilmeden önce sağlanmış olurdu" diye belirtildi.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: "Azra'nın katili Mustafa Murat Ayhan ve işbirlikçisi devlettir. Emine'nin katili, cinayete intihar diyerek gizlemeye çalışan devlet ve kurumlardır, yandaş medyadır. Emine Gökkız'ı katledilmeden bulma görevini yerine getirmeyenler, ölüm haberi ortaya çıktığında intihar senaryosu yazmakta gecikmedi. Ancak biz erkek aklınızla yaptığınız tüm bunlara sessiz kalmayacağız. Emine'nin failleri bulunup gereken cezayı alana kadar ne sokakları ne de mahkeme salonlarını terk edeceğiz. Faili ve işbirlikçileri yargılanacak olan Azra'nın davasının takipçisi olacağız. Bizler üç beş kişi değiliz. Canlıyız, kanlıyız, güçlüyüz ve her yerdeyiz."