2 Mayıs 2024 Perşembe

Ayvalık Açık Hapishanesi'nde önlem yok: Virüsün yayılma riski çok yüksek

Koronavirüs salgınına karşı herhangi bir tedbir alınmayan Ayvalık Açık Hapishanesi'nde "karantina" olarak ayrılan alan, tutsakların kaldığı koridorun sonunda. Dezenfekte edici ürünlerin yer almadığı hapishanede, dışarıdan gelen gardiyanlar ve tutsaklar da koruyucu kullanmıyor.

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı tehdit eden koronavirüs salgını insan yaşamın tehdit etmeye devam ediyor. Çok sayıda kişi bir dizi önlemlerle virüsten korunmaya çalışıyor. Ancak hali hazırda zaten hijyen koşuları olmayan hapishanelerdeki tutsakların ise böyle bir imkanı yok.

Ayvalık Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunan Selver Orman, haftalık telefon görüşünde hapishanedeki sağlıksız koşulları aktardı. Birkaç gün öncesine kadar hapishaneye yeni tutsakların getirildiğini kaydeden Orman, "karantina bölgesi" olarak ayrılan alanın koridorun sonunda bulunan tutuklu odası olduğunu belirtti.

Orman, hapishaneye getirilen yeni tutsakların karantinaya alınmadan önce kendilerinin bulunduğu koğuşlara getirildiğini söyledi.

Orman'ın telefon görüşünde aktardıkları şöyle: "Tüm hapishane olarak aynı yemekhanede yemek yiyoruz. Salgından önceki koşullarda bile sağlıklı olmayan hapishanede şu an hijyen namına bir şey yok. Dezenfekte edici malzemeler kullanılmıyor. Hapishanenin doluluğu, normal kapasitesinin neredeyse on katı. Öte yandan ne gardiyanlar ne de dışarıdan gelen tutsaklar maske, eldiven ya da koruyucu bir şey kullanmıyor. Bir kişinin virüsü kaptığı anda yayılma oranı çok yüksek."