19 Mayıs 2024 Pazar

Ayten Öztürk davasında tutukluluğa devam kararı

Ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanan Ayten Öztürk'ün duruşması 10 Haziran'a ertelendi.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanan Ayten Öztürk'ün duruşması Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmada Ayten Öztürk mahkemede hazır bulundu. Mahkeme heyeti, gazeteci ve stajyer avukatları duruşma salonundan çıkardı, duruşma basına ve seyircilere kapalı bir şekilde başladı.

Mazeret dilekçesi veren avukatlar olduğu için bu celsede hüküm verilmedi. Savcı dosyanın tek tutuklusu olan Ayten Öztürk'ün tutukluluğunun devamını istedi.

Ayten Öztürk savunmasında, "Yaşadığım 6 aylık işkence süresi dahil 3 yıldır tutukluyum. Bir iftiracı yüzünden buradayım. Adil yargılanmadım. Durumu benden daha ağır sanıklar tahliye edilmişken ben hala tutukluyum. Tahliyemi istiyorum" dedi.

Avukat Seda Şaraldı yaptığı savunmada, savcının, müvekkili Öztürk'ün tutukluluğun devam istemesini dayanaksız, mesnetsiz bulduğunu söyleyerek, "Anlaşılan siz de tutuk devam kararı için gerekçeye ihtiyaç duymayacaksınız. Ayten Öztürk dosyanın tek tutuklu sanığı. İki şeye dayanarak; Mesut Peköz beyanları bu dosyadaki durumu çok daha ağır olan kişiler şu an tutuklu değil. Müvekkilimizi bu mahkeme 2018 yılında ifadesini alarak serbest bıraktınız. Demek ki siz Ankara'daki dosyayı çok önemsiyorsunuz. Ancak savcılık Ankara'daki dosyanın bu dosyayı etkilemediğini söylemişti peki neye inanalım? Ayten'in 6 ay boyunca gördüğü işkencenin gizlenmesi için tutuklu tuttuğunuzu düşünüyorum. Burada görülen dosyanın soruşturma aşamasını yürüten kişilerden biri Mutlu Ekizoğlu ve bu kişi İçişleri Bakanlığı tarafından ihraç edildi. Siz firari bir sanığın yürüttüğü bir soruşturmaya dayanarak müvekkilimizi tutuklu tutuyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Dosyadaki tanık Mesut Peköz'ün şu an Gürcistan'da silah kaçakçılığından tutuklu bulunduğunu söyleyen Şaraldı, "Böyle bir kişinin müvekkilimiz hakkında beyanına dayanıyorsunuz. Müvekkilimiz ve bizler, müvekkilimizin iddia edilen yerde olmadığını söylüyoruz. Aksini ispat eden bir kamera kaydı yok, başka bir tanık yok, tek tanık Adli Tıp Raporu'nda majör depresyon geçiren, cezadan kurtulmak isteyen, beş yıl boyunca bu dosyadan tutuklu tutulan ve bu süre zarfında tüm duruşmalara gelen ve bu durumlarda müvekkilimiz Ayten Öztürk hakkında tek bir kelime etmemiş Mesut Peköz'ün beyanları ile tutuklu tutuluyor. Tüm bu nedenlerle müvekkilimizin tahliyesini talep ediyoruz" diye konuştu. 

Savcılık değerlendirmesinin ardından Ayten Öztürk'ün tutukluluğuna devam kararı verildi. Bir sonraki duruşma 10 Haziran saat 13.00 ertelendi.