7 Mayıs 2024 Salı

Ayşenur Zarakolu ödülleri Boğaziçi'nde direnenlere ve Gergerlioğlu'na verildi

İHD İstanbul Şubesi, 19. Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödül törenini dernek binasında düzenledi. Törende Boğaziçi direnişi bileşenleri ve HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'na ödül verildi.

19. Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri sahiplerine verildi. İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi tarafından dernek binasında düzenlenen ödül törenine, HDP Milletvekili Musa Piroğlu, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, Zarakolu'nun çocukları ve dernek yöneticileri katıldı.

Tören Zarakolu'nun mücadele yaşamını anlatan sinevizyon gösterimiyle başladı. Ardından söz alan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Ayşenur Zarakolu'nun cesareti ve ısrarının mücadele etmenin zorunluluğunu hatırlattığını söyledi. Bu tür zor dönemlerde direnenlerin bir araya gelmesinin önemine değinen Yoleri, Boğaziçi direnişini hatırlattı, "Bu kara tablonun ötesinde bir ışık var. Boğaziçi Üniversitesi'nde birlikte yürütülen direniş bize ışık oldu" diye konuştu. Yoleri, öüllerin her yıl farklı temalarla verildiğini belirtti, bu yıl ki temanın “İnsan hakları, adalet ve özgürlükçü demokrasi için acil eylem" olarak belirlendiğini söyledi. 

PİROĞLU: GERGERLİOĞLU İNSAN HAKLARI MÜCADELESİ VERDİĞİ İÇİN TUTUKLANDI
Daha sonra ödül törenine geçildi. Ömer Faruk Gergerlioğlu'na verilen ödülü, gazeteci Tuğrul Eryılmaz, HDP Milletvekili Musa Piroğlu'na verdi.

Gergerlioğlu'nun özgeçmişi ve hapishaneden gönderdiği mesajının okunduğu etkinlikte ödülü ailesine ulaştırmak üzere alan HDP'li Piroğlu, Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun tutuklanmasının iki nedeni olduğunu söyledi. Birincisinin yılmaz bir insan hakları mücadelesi vermesi, ikincisinin ise HDP milletvekili olması olduğunu kaydeden Piroğlu, "Bu mücadelenin takipçisi olacağız" diye konuştu.

KESKİN: DÜNYAYI DİRENENLER DEĞİŞTİRİR
İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ise direnen Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri adına Nazlıcan Doğan'a ödülü takdim etti.

Ayşenur Zarakolu'nun devleti sorguladığını, Ermeni soykırımı, Kıbrıs'a yönelik işgal saldırılarını sorguladığını söyleyen Keskin, "Dünyayı direnenler değiştirir. Bize büyük güç verdiniz" diye konuştu.

DOĞAN: KORKMUYORUZ, YILMIYORUZ, DİRENMEKTEN VAZGEÇMİYORUZ
Boğaziçi direnişçileri adına ödülü alan Nazlıcan Doğan, "Burada sizinleyken aslında lezbiyen mezbiyen yok öyle bir şey diyen 12. Cumhurbaşkanına da, sapkınlıktır bu diyen iletişim başkanına da LGBTİ+fobik İçişleri Bakanına da, kültürel yozlaşmayı ve gericiliği amaçlarına yol edinmiş bu korku ve baskı iktidarına söyleyecek sözlerimiz var" dedi.

Susturmaya ve yıldırmaya çalışmalarına inat öğrenci dayanışmasının üniversitelerden ve liselerden ses bulduğunu belirten Doğan şunları söyledi: "Bize sistematik fobik ve şiddet davranışları sergileyen, orantısız güçle bizi bastırmaya çalışan kolluk kuvvetlerinin de, kayyumun kuklalık ettiği bu faşist devletin maşası olduğunu biliyoruz. Bu yüzden de darbe ürünü olan YÖKü, eğitimde fırsat eşitsizliğinden faydalanan ve buna çanak tutan ÖSYMyi, korku iktidarının atadığı kukla kayyumları tanımıyoruz, direnişimizi kırmaya, eylemlerimizi sönümlendirmeye çalışan hiçbir kuvveti meşru kabul etmiyoruz, soruşturmalardan, gözaltılardan, tutuklamalardan korkmuyor ve yılmıyoruz, demokratik haklarımız ve özgürlüğümüz için direnmekten vazgeçmiyoruz, tüm bileşenlerimizle birlikte omuz omuza üniversitemizin demokratik özgürlükçü ve çok sesli yapısına sahip çıkmaya devam ediyoruz. Özgür akademi, özerk üniversiteler, biz öğrencilerin özgürlük mücadelesiyle çok boyutlu eylemlilikleriyle sağlanacak. Üniversiteler bizimle özgürleşecek."

ALTINEL ÖDÜLÜ ÖZERK ÜNİVERSİTE MÜCADELESİNDE YAŞAMINI YİTİRENLER ADINA ALDI
Bir diğer ödül ise Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri adına Endüstri Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Kuban Altınel ile verildi. Altınel'e ödülünü Ayşenur Zarakolu'nun oğlu Deniz Zarakolu sundu.

Akademisyenlerin direnişinin özerklik ve özgürlük mücadelesi olduğunun altını çizen Altınel, "Bu ödülü bugüne kadar özerk üniversite mücadelesinde yer alan ve yaşamını yitirenler adına alıyorum" diye kaydetti.

Yeni Yaşam gazetesi Yazıişleri Müdürü İnci Aydın, Boğaziçi direnişi bileşenlerinden Eğitim-Sen 6 Nolu Üniversiteler Şubesi adına Esra Şener'e, haber ajansımızın editörlerinden Nadiye Gürbüz ise Boğaziçi mezunları adına Boğaziçi Üniversitesi İçin Mezunlar Girişimi'nden Nurbanu Pekol'a ödülünü verdi.

GÜRBÜZ: DİRENENLERİN SESİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Gürbüz, ödülü sunarken yaptığı konuşmada, Ayşenur Zarakolu'nun 80'li ve 90'lı yıllarda faşizme karşı yürüttüğü mücadelenin sürdürücüsü olduklarını söyledi. Direnenlerin sesi olduklarını, gerçekleri halka anlattıklarını söyleyen Gürbüz, sosyalist gazetecilere yönelik saldırıların temel nedenlerinin birinin bu olduğunu kaydetti. Direnenlerin, faşizme karşı mücadele edenlerin sesi olmaya devam edeceklerini belirten Gürbüz, "Kazanana kadar mücadelemiz sürecek" diye konuştu.

Etkinlik Ragıp Zarakolu'nun gönderdiği mesajının okunmasının ardından sona erdi.