4 Mayıs 2024 Cumartesi

Aysel Tuğluk yeniden Kandıra Hapishanesi'ne götürüldü

Adli Tıp Kurumu'na sevk edilen Aysel Tuğluk yeniden Kandıra Hapishanesi'ne götürüldü.

Mahkeme kararıyla Adli Tıp Kurumu'na sevk edilen ve 3 hafta müşahede altında tutulabileceği söylenen Aysel Tuğluk yeniden Kocaeli Kandıra F Tipi Hapishanesi'ne götürüldü.

Evrensel'den Meltem Akyol'a konuşan Aysel Tuğluk'un ağabeyi Alaattin Tuğluk, "Mahkeme kararında maksimum 3 hafta kalabilir deniyordu, 3 hafta şartı yoktu tabii ama Adli Tıp Kurumu bunun 3 gününü kullandı. Pazartesi günü Aysel'in ziyaretine gideceğim. Bu konudaki detaylı hukuki açıklamaları avukatlarından almak daha doğru olacaktır. Benim tek beklentim kardeşimin sağlığı" dedi. 

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin 12 Temmuz 2021'de Aysel Tuğluk için verdiği "hapishanede kalamaz" raporu sonrası hem hapishane yönetimi hem de Tuğluk'un avukatları Adli Tıp Kurumu'na başvurarak sevk edilmesini istemiş, ATK ise Aysel Tuğluk'un hapishane koşullarında yaşamını idame ettirebileceğini öne sürmüştü. Bunun üzerine Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı, ATK'nın raporunu esas alarak infaz erteleme talebini reddetti.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), avukatlarının başvurusu üzerine Tuğluk hakkında verilen iki raporu inceledi ve çelişkiler olduğuna dikkat çekti. TİHV'in Tuğluk'un değerlendirmelerinin yapılabileceği bağımsız bir sağlık kuruluşuna sevk edilmesini önermesi üzerine ATK Üst Kurulu'na itiraz eden avukatların başvurusu kabul edildi ve Tuğluk Adli Tıp Kurumu'na sevk edildi. Mahkeme kararınca Tuğluk'un 3 hafta boyunca müşahede altında tutulabileceği söyleniyordu ancak Tuğluk 3 günün sonunda yeniden hapishaneye götürüldü.