4 Mayıs 2024 Cumartesi

Aysel Tuğluk için çağrı

Ankara ve Mersin'de açıklama yapan Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi, hasta tutsak Aysel Tuğluk'un derhal serbest bırakılmasını istedi. 

Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi, Kandıra 1 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle Ankara ve Mersin'de açıklama yaptı. 

ANKARA
Ankara'da parti binasında yapılan açıklamada, "Aysel Aysel'a Özgürlük" yazılı pankart asıldı. Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi'nden Duygu Uzun, hasta tutukluların AKP-MHP iktidarı döneminde daha çok arttığına dikkat çekti. Uzun, bu topraklarda düşünmenin barışı savunmanın kolay olmadığını kaydederek, eril, militarist alışkanlıkların olduğu toplumsal düzen içinde mücadele verdiklerini belirtti. Kadınlar olarak seslerinin kısıldığını, şiddetin her türlü biçimine sessiz kalmalarının istendiğini dile getiren Uzun, "Biz kadınlar başka kadınlar, hastalar, engelliler, ötekileştirilenler, ayrımcılığa uğrayanlar, sessizler, dilsizler ve kapatılmış olanlar ile aynı pencereden dünyaya bakıyoruz. Sırf kadın olmak bile hukukun temel ilkelerinin dışına atılmaya yeter sebep olabiliyorken, bir de üstüne gözden çıkarılarak, normalin dışında tanımlanmanın, yaptırımların etkisini ve keyfiliğini artıracağını, onu uygulayanların daha da hoyratlaşacağını kestirebiliyoruz" ifadelerini kullandı.

Hapishanelerde şiddet, sürgün, tecrit, intihara sürüklenme ve ölümlerin arttığına dikkat çeken Uzun, "Cezaevleri, ancak içerideki nüfusun, dışarıda sesini duyurabilecek olanakları oluşursa ve bu kişilerin sorunları toplumun vicdanında derin yaralar açarsa konuşulmaktadır. Hasta tutsaklar çoğu zaman kaderine terk edilmekte, mahpuslar ancak artık tedavi edilemez noktalara geldiği zaman yoğun kamuoyu baskısı olursa fark edilmekte, bir kısmı ise içeride sağlık ve bakım hizmeti olanaklarından mahrum bir şekilde yaşamlarını yitirmektedirler. Çoğu mahpus, bir daha asla eski sağlığına yeniden kavuşamayacak bir şekilde zarar görmektedir" dedi.

MERSİN
Yeşil Sol Parti Aydın Kadın Meclisi, Kocaeli Kandıra F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutuklu bulunan ve yakalandığı Demans hastalığı nedeniyle sağlık durumu kötüye giden Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk ve diğer hasta tutuklar için Söke Belediye Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Yeşil Sol Parti Aydın İl Eş Sözcüsü Emine İğcioğlu okudu.

Hapishanelerde şiddet, sürgün, tecrit, intihara sürüklenme, ağır hastalıklar, kanser ve ölümlerin son yıllarda artış gösterdiğine dikkat çeken İğcioğlu, "Hükümet cezaevlerindeki sağlık sorunları konusunda suskun kalmakta. Hasta tutsaklar çoğu zaman kaderine terk edilmekte, mahpuslar ancak artık tedavi edilemez noktalara geldiği zaman yoğun kamuoyu baskısı olursa fark edilmekte, bir kısmı ise içeride sağlık ve bakım hizmeti olanaklarından mahrum bir şekilde yaşamlarını yitirmektedirler" dedi.

Tuğluk'un insan hakları, demokrasi ve barış mücadelesi veren biri olduğunu söyleyen İğcioğlu, "Annesinin cansız bedenine karşı yürütülen yıkıcı ve kirli siyasi manevralarla sınanmıştır. Şimdi de hasta bedeni, bu durumuna rağmen tutsak edilmeye devam edilmektedir. Onunla benzer koşullarda ısrarla tutulan diğer hasta mahpuslar bir an önce serbest bırakılmalı ve kapatma cezası, politik tutsakları rehineleştirmek amacıyla kullanılmamalıdır" diye konuştu.

Yapılan açıklamanın ardından kadınlar, hazırladıkları dayanışma kartlarını PTT'den Kandıra Hapishanesi'nde tutulan Aysel Tuğluk'a gönderdi.