25 Nisan 2024 Perşembe

Ayşe Hiso: Rojava sistemi, Erdoğan'ı Ortadoğu'da bataklığa sapladı

PYD Eşbaşkanı Ayşe Hiso, Erdoğan'ın "Osmanlıcılık" hayallerini kurduğunu ancak Rojava'daki özerk yönetimin bu hayalleri yerle bir ettiğini belirtti. Ayşe Hiso, "Erdoğan, özerk yönetimi planlarının önünde bir engel olarak görüyor. Bu nedenle de Adana ittifakını gündemleştirerek yeniden bir süreç başlatmayı amaçlıyor, fakat yanılıyor. Erdoğan Suriye?de bir bataklığa girmiş durumda. O'nu bu bataklıktan hiç kimse çıkartamayacak" dedi.
PYD Eş başkanı Ayşe Hiso, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'in 91. gününde devam eden açlık grevi ile AKP/Saray iktidarının Rojava halklarına yönelik tehditlerine ilişkin ETHA'nın sorularını yanıtladı. 
 
Efrin’e yönelik işgal saldırısının birinci yıldönümünde YPJ savaşçısı Barin Kobani şahsında ölümsüzlüğe yürüyen savaşçıları anan Ayşe Hiso, "İşgalci Türk devleti ve çeteleri, kadınların iradesini kırmaya yönelik katliamlar gerçekleştirdi. Fakat Efrin, Türk devletinin planlarını direnişi ile bozmuştur. Hava saldırılarına karşı savaşçılarımız bedenlerini tanklara, iradelerini NATO’nun ikinci büyük gücüne karşı ortaya koydular" dedi.
 
EFRİN HALKI BİAT ETMEDİ
 
Erdoğan’ın, DAİŞ’in bölgede yenilgi alması ile birlikte taktiksel değişikliklere gittiğini, Kürt halkına karşı doğrudan sahada savaşmayı amaçladığını belirten Hiso, "Erdoğan Rojava devriminin ilk gününden itibaren ortaya çıkan halkçı sisteme karşı duracağının kararını vermişti. Kürt halkının varlığına karşı savaşacağını her fırsatta dile getirdi. Efrin’de projesi tutmadı. Efrin halkı işgale ve işgalcilere biat etmedi. Hâlâ Şehba’da işgale karşı direnişini sürdürüyor" diye konuştu. 
 
Erdoğan'ın 2012 yılında Esad rejiminin yıkılması gerektiği yönündeki açıklamalarını hatırlatan PYD Eşbaşkanı Ayşe Hiso, şunları söyledi: "Erdoğan, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal çığlıkları atarken süreç içerisinde bu kabadayı işgal tehditleri tampon bölge tartışması halini aldı. Bu tampon bölgeyi kendisi kurmak için çaba harcamaya başladı. Türkiye’nin tampon bölge önerisine net tutumu DSG güçleri yaptığı açıklama ile verdi. DSG 'Türkiye kendisi tampon bölge kurmaya giriştiği andan itibaren biz topraklarımızı savunacağız' açıklaması yaptı. Bu tampon bölge kurulabilinir fakat bu tamamen uluslararası koalisyon güçlerinin denetiminde kurulmalıdır. Türk devleti tampon bölge söylemi ile Kürtleri bu topraklarda zorla göç ettirmeyi amaçlamaktadır."
 
RUSYA TÜRK DEVLETİ İLE BİRLİKTE KİRLİ SİYASET İZLİYOR
 
Rusya’nın Türk devleti ile birlikte bölgede kirli bir siyaset izlediğini kaydeden Ayşe Hiso, “Putin, Erdoğan görüşmesinde Adana Mutabakatı'nı ortaya atarak işgalin ve tampon bölgenin meşruiyetini sağlamayı amaçladı" dedi.
 
"Adana Mutabakatı yürürlüğe girdiğinde Cerablus, Bab, Azez ve İdlib’in durumu ne olacak?" diye soran Hiso, şunları söyledi: "Türk devleti buralardan gücünü ve çetelerini çekmek zorunda kalacak. Bu saydığım yerlerde iradesiz kalarak Türk devletine sığınan çeteler nereye gidecekler? Türkiye bu çeteleri nerede barındıracak? Erdoğan yaptığı açıklamalar ile Esad karşıtı söylemlerinde samimi olmadığını her fırsatta ortaya koydu. Bugün Erdoğan yeni jenosidler gerçekleştirmeyi hedefliyor. Bugün bütün halklar özerk yönetimin demokratik mücadelesi içerisinde kendilerini var ediyorlar. Kuzey ve Doğu Suriye halklarının iradesi ortadadır. Tek bir kararları var; işgale karşı sonuna kadar topraklarını savunmak. Bugün Hecin kentinde DAİŞ çetelerinin elinden kurtarılan kadınların sevinçleri bizim ne kadar doğru bir yolda olduğumuzu bütün dünyaya göstermiş durumdadır."
 
ADANA MUTABAKATI'NA KARŞI TAVRIMIZ NETTİR
 
PYD Eş başkanı Ayşe Hiso, Adana Mutabakatı'nın Kuzey ve Doğu Suriye açısından hiçbir hükmünün olmadığını belirtti ve ekledi: "Şeladize’de ortaya çıkan halk ayaklanması, bu bölgede yaşayan halkların artık işgali kabul etmediğini net bir şekilde ortaya koymuştur. Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik Erdoğan’ın işgal tehditlerinin arttığı bir dönemde Şeladize halkının böylesi halk direnişi ortaya koyması, Kürt halkının işgale karşı iradesinin bir kez daha ne kadar güçlü olduğunu göstermiştir."
 
Türk devletinin Ortadoğu(da izlediği siyasi politika ile yavaş yavaş büyük bir karanlığın içerisine girdiğini belirten Hiso, "İdlib’te Rusya ile bir türlü anlaşamayan ve sürekli Rusya’nın tehditleri ile karşı karşıya kalan, Türkiye’nin desteklediği çeteler, El Nusra (HTŞ) İdlib’in %80’inden çıktı. Türk devleti bu hamleler ile birlikte Suriye krizinde tamamıyla bir bataklığa saplanmış durumdadır." diye konuştu.
 
Leyla Güven'in direnişine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Ayşe Hiso, "Uzun süredir sessizliğini koruyan Kuzey Kürdistan halkı, Leyla Güven şahsında, işgalci Erdoğan’a karşı yeniden bir ruh kazanmış durumda. Türk devleti, Leyla Güven’i serbest bırakarak açlık grevi direnişinin önünü kesmeyi amaçladı fakat istedikleri gibi olmadı. Direniş daha fazla kararlılık ile sürmeye devam etti. Leyla Güven şahsında Kürt halk önderi Abdullah Öcalan’ın felsefesi Türk devletinin siyasetini yeniden boşa çıkartmıştır" dedi.
 
Erdoğan'ın Ortadoğu'da "Osmanlıcılık" hayalleri kurduğuna dikkat çeken Ayşe Hiso, şunları söyledi: "Bu sitemi bir kez daha getirmeyi hedefliyor fakat Kürt halkının öncülüğünde ortaya çıkan özerk yönetim sistemi Erdoğan’ın bu hayalini yerle bir etmiş durumda. Erdoğan, bu nedenle özerk yönetimi bir engel olarak görüyor. Buna bağlı olarak da Adana Mutabakatı'nı gündemleştirerek yeniden bir süreç başlatmayı amaçlıyor, fakat yanılıyor. Erdoğan Suriye’de bir bataklığa girmiş durumda ve O'nu bu bataklıktan hiç kimse çıkartamayacak."
 
PYD EŞ başkanı Ayşe Hiso son olarak, "Suriye'nin demokratikleştirilmesi için PYD olarak politik ve toplumsal mücadeleyi daha fazla büyüterek ulusal kongremizi gerçekleştireceğiz ve Efrin’i özgürleştirmek için çaba harcayacağız. Bu süreçte Avesta Xabur ve Efrin şehitlerine bağlılığımız ile Suriye’nin yeniden demokratikleştirilmesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.