19 Nisan 2024 Cuma

Ayşe Acar Başaran yargıdaki çifte standarda tepki gösterdi

Ayşe Acar Başaran'dan Ferhat Tunç'a verilen cezaya tepki: ?Muhalif sanatçı kimliği ile bilinen ve tanınan, siyasi tercihlerini dile getirmekten bir an bile geri durmayan bir kişiye uygun görülen, onun ifade ve düşünce özgürlüğünü kullanmasını engellemektir." HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, sosyal medya paylaşımlarından dolayı hapis cezası alan sanatçı Ferhat Tunç'la ilgili açıklamada bulundu. Başaran, “Muhalefet eden, AKP’nin yaptıklarından memnun olmayıp bunu dile getiren, düşünce ve ifade özgürlüğünü kullanan her yurttaş iktidarın güdümündeki yargının sopası ve tehdidi ile karşı karşıyadır” diye belirtti.

Yaptığı bir sosyal medya paylaşımı gerekçesiyle 1 yıl 11 ay hapis cezası verilen Ferhat Tunç hakkında yazılı bir açıklama yayınlayan Başaran, “Türkiye’de bağımsız ve tarafsız yargı yerine, iktidarın hukuk komisyonu gibi çalışan kurumlar ikame edilmiştir. Bu duruma karşı hukukun üstünlüğünü, evrensel demokratik hukuk ilkelerini savunma mücadelesini sürdürmek en asgari görevlerden biridir” dedi.
 
Siirt’te sosyal medya hesabından “Dolar çıktığı için batmıyoruz, battığımız için dolar yükseliyor” paylaşımı yaptığı için tutuklanan İdris İlhan'ın durumuna da değinen Başaran, Suruç'ta AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın akrabaları tarafından ailesinden 3 yakını öldürülen Osman Şenyaşar'ın sosyal medya üzerinden ölümle tehdit edildiğini ancak savcılığın ‘Facebook, Twitter, Yahoo ve Google gibi yurtdışı kuruluşları kesin delil sayılamaz’ diyerek yapılan suç duyurusunu kabul etmediğini hatırlattı.

Başaran yargıdaki çifte standarda şu sözlerle tepki gösterdi: “Savcılığın deyimiyle bu 'yurtdışı kuruluşları'nda yapılan paylaşımları nedeniyle binlerce kişi gözaltına alınıyor, yargılanıyor, tutuklanıyor. Çünkü onlar iktidara muhalif. Hukukta çifte standart, hukuksuzluk, adaletsizlik, Anayasa’nın 90. Maddesine aykırılık vb. birçok söz ve tanımlama ile bu durum anlatılabilir. Ancak bunlar bile yaşananlar karşısında masum sözler kalır.”