3 Mayıs 2024 Cuma

Ayrımcı Tabirler Raporu: İçimizdeki sağlamcı ile yüzleşelim

Ayrımcı Tabirler Raporu'nu açıklayan HDP Engelliler Komisyonu Eşsözcüsü Çelebi,  2022 yılını engelli hakları için mücadele yolunda bir farkındalık yılı ilan etme çağrısı yaptı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Engelliler Komisyonu Eş Sözcüsü Hatice Betül Çelebi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'ne ilişkin Diyarbakır'da basın toplantısı düzenledi. İşaret dili tercümesi ile yapılan basın toplantısı HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy'un katılımıyla gerçekleşti. 

Çelebi, Engelliler Komisyonu'nun Ayrımcı Tabirler Raporu'nu paylaştı. Türkiye'de ayrımcılığa en fazla uğrayanların engelliler olduğuna dikkat çeken Çelebi, engellinin bağımsızlığını ortadan kaldıran ve hane geliri ile hesaba tabii tutarak ayda bin 700 lira ödeme ile engelliyi aileye bağımlı kılan, eve kapatılan ve hatta ödenen bu rakamlarla hiçbir çareye yetişemeyen ve derinleşen yoksulluk ve politikalardan kaynaklı iktidarın özür borcunun olduğunu vurguladı. 

Çelebi, "Aşı olduktan tam 21 yıl sonra yatağa bağlı kalan onlarca SSP hastası çocukların çalınmış yaşamları için bir özür borcunuz var. Gece açlıkla ağlayarak yatan çocuklar ve onun acısına dayanamayan annelere ve bu acıya dayanamayıp intihar eden Emine Kiraz anne için, bir özür borcunuz var" dedi. 

Engellilerin sosyal haklarını kazanmak için mücadele ettiğini ancak her yıl engelliliklerinin sürekli raporlarla kanıtlamak zorunda kaldıklarını dile getiren Çelebi, partisi HDP'nin Mart  2021'de açıkladıkları Engellilik Manifestosu'nun bu mücadelede yol haritası olduğunu hatırlattı. 

Çelebi, şöyle devam etti: "Gelin hep birlikte 2022 yılını engelli hakları için mücadele yolunda bir farkındalık yılı ilan edelim. Böyle gelmiş böyle gitmesin. Davetimiz hepimiz için. Aynı zamanda ırkçı, cinsiyetçi, homofobik ve türcü olan kaba titreşimlerle ruhumuzu kuşatan bu kibirli ve sağlamcı dili dönüştürelim. Dönüştürelim zehirli düşünceleri ve zihnimizi dönüştürelim, kalbimizi dinleyelim herkesten önce kendimizi... İncecik bir frekans gibi aksın, ipeksi bir yumuşaklıkla sarıp sarmalasın süzülen kelimeler. Yeniden sürelim kolektif bahçemizi, sözümüz sevgi yüklü bir tohum, suyumuz nezaket, gübremiz feraset, ışığımız adalet, hasadımız eşitlik olsun."

HDP'nin Mart 2021'de açıkladığı Engellilik Manifestosu'na buradan ulaşabilirsiniz.