4 Mayıs 2024 Cumartesi

'Aynı işyerinde çalıştığımız katilin cezasızlıkla ödüllendirilmesine seyirci kalmayacağız'

Aynı işyerinde çalıştıkları Ümit Karlı'nin kendisinden ayrılan Sevilay Karlı'yı katletmesine seyirci kalmayacaklarını kaydeden Disk/Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu 1 No'lu Şube Kadın Meclisi, kadın cinayetlerinin politik olduğunu haykırmaya devam edeceklerini vurguladı. 

İstanbul'un Pendik ilçesinde Ümit Karlı, kendisinden ayrılan Sevilay Karlı'yı 13 yerinden bıçaklayarak katletti. Ümit Karlı ile aynı işyerinde çalıştıklarını belirten 
Disk/Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu 1 No'lu Şube Kadın Meclisi, bu olayın takipçisi olacaklarını kaydetti. 

'DEVLET SADECE İZLEDİ'
Katledilen Sevilay Karlı, Tuba Ateşci, Tuba Ağ, Hatun Aslan, Elif Saydam, Özlem Çankaya, Emine Ülkü Araz ve Nasim Gol Karimi'nin anıldığı açıklamada, "Sevilay Karlı Kadıköy Belediyesinde çalışan, aynı işyerini, aynı mesaiyi paylaştğımız Ümit Karlı  tarafından 13 yerinden bıçaklanarak katledildi. 15 yıllık evliliğini beş ay önce şiddetli geçimsizlik nedeniyle sonlandıran Sevilay Karlı, boşandıktan sonra da ısrarlı takip ve tacizleri bitmeyince dört ay uzaklaştırma kararı aldırmıştı. Ancak devletin ve iktidarın takipsizlik politikası sonucu bir sabah işine giderken, evinin önüne pusu kurmuş boşandığı erkek tarafından tasarlanarak öldürüldü. Devlet sadece izledi. Geride yaşları beş ile on beş arasında değişen üç çocuk kaldı" denildi. 

'HER AN ÖLDÜRÜLMEYE DEVAM EDİYORUZ'
Bu katliamın münferit değil politik olduğunun altı çizilen açıklamada, kadın cinayetlerinin politik olduğu da vurgulandı. Açıklama şöyle devam etti: "İktidarın yürütmüş olduğu kadın düşmanı politikaların eseri ve ağır sonuçlarıdır. Feshedilen İstanbul Sözleşmesi, uygulanmayan yasalar, iyi hal indirimleri, kadınların kazanılmış haklarına karşı yürütülen politikalar ne yazık ki kadınları göz göre göre aramızdan koparmaya devam ediyor. Siyasi iktidar tarafından nafakanın, 6284 numaralı yasanın, medeni haklarımızın, 'kutsal aile', 'makbul kadın' çerçevesinde tartışmaya açıldığı her an biz kadınlar ölmeye, öldürülmeye devam ediyoruz.

'SEYİRCİ KALMAYACAĞIZ'
"Biz DİSK/Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şube Kadın Meclisi olarak işyerimizi paylaştığımız bir erkeğin gerçekleştirdiği kadın cinayetini görmezden gelmiyoruz, susmuyoruz, ses çıkarıyoruz. Bu davanın da takipçisi olacağımızı, katilin cezasızlıkla ödüllendirilmesine seyirci kalmayacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz. 

"Sadece iktidara değil, sosyal politikalar yürütmesi gereken işyerimiz olan belediyelere de sesleniyoruz:
🔹İktidar çıkmış olsa bile, altına imza attığınız İstanbul Sözleşmesinin gereklerini yerine getirin!
🔹Her belediyede Toplumsal Eşitlik Birimleri kurun, kurluan yerlerde bu birimleri işlevsel hale getirin!
🔹Türkiye'nin onayladığı, şiddet ve tacizin önlenmesini içeren 190 Sayılı ILO sözleşmesini imzalayın ve uygulayın!
🔹Her belediyede Toplumsal Eşitlik Eğitimleri düzenleyin!
🔹Özellikle gece vardiyasında çalışan birimlerde psikolojik destek olanakları sağlayın ve bunu zorunlu hale getirin!
🔹Erkek katliamı nedeniyle ebeveynsiz kalan çocukların bakımı, eğitim ve geleceği için paydaş olun ve yetişkinliğe kadar bunu sürdürün!"