7 Mayıs 2024 Salı

AYM'den 'barış' akademisyenleri için emsal karar

Barış bildirisine attıkları imza gerekçe gösterilerek ihraç edilen ve haklarında yurt dışı yasağı uygulanan akademisyenler hakkında Anayasa Mahkemesi emsal bir karar verdi. 

Anayasa Mahkemesi, ihraç edilen ve yurt dışı çıkış yasağı uygulanan akademisyenler için yeni bir karar verdi. Kamuoyunda "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı "Barış Bildirisi'ne" imza attığı için okuldan ihraç edilen Latife Akyüz'ün yurt dışı çıkış yasağı gerekçesiyle yurt dışında ki akademik olanaklardan yararlanamaması nedeniyle hak ihlaline uğradığına karar verdi. 

Özyönetim direnişine yönelik devletin katliam odaklı operasyonlarının kaldırılması ve insan hakları ihlaline son verilmesi için 11 Ocak 2016'da "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bir bildir yayınlanmıştı. Bildiriye imza atan akademisyenler ihraç edildi, çete lideri Sedat Peker tarafından ölümle tehdit edilmişti.

İhraç edilenler arasında yer alan Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Latife Akyüz yerel basın tarafından hedef gösterilerek okuldan  uzaklaştırıldı. Okulda bulun odasına polisler tarafından baskın yazılarak Akyüz'e ait dijital eşyalarına, İçişleri Bakanlığı ise pasaportuna el koydu.

Akyüz, Philip Schwartz İnsiyatifi'nin iki yıllık risk altında ki akademisyenler için yıllık akademik kursu kazandı. Ancak yurt dışı yasağı önünde engel olan Akyüz, Fransa'da üç aylık olan başka bir programa da katılamadı.

Yasağının kaldırılmaması üzerine başvuru yapan avukatı Oya Eyüboğlu aracılığıyla 2016'da başvuru yapıldı. 7 Eylül 2021'de başvuruyu ele alan AYM, Akyüz'ün yurt dışındaki akademik olanaklardan yararlanamaması nedeniyle özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Deutsche Welle Türkçe'ye kararı değerlendiren Akyüz, bunun kendi durumunda olan akademisyenler açısından emsal olacağını kaydetti. Akyüz, "Bizim yaşadığımız bütünlüklü bir süreç. O sürecin tamamında zaten hak ihlalleri zinciri olduğu için bu karar, o ihlallerden en azından bir tanesine emsal teşkil edeceğini düşünüyorum" dedi.

Yargılama sonucu beraat eden Akyüz'ün yurt dışı yasağı kaldırıldı. Ancak pasaportuna konulan tahdit halen sürüyor. Kararın Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından Akyüz hakkında son yasağında kalkması bekleniyor.