19 Nisan 2024 Cuma

Aydın, yazar ve hukukçulardan HDP'ye 'üye ol' çağrısı

Çok sayıda aydın, yazar, hukukçu ve insan hakları savunucusu HDP'ye destek için başlatılan kampanya kapsamında "üye ol" çağrısı yaptı.

Aralarında yazar, aydın, sanatçı ve hukukçuların da olduğu çok sayıda kişi gözaltı saldırısına karşı Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) destek vermek ve başlatılan imza kampanyasını deklare etmek için HDP İstanbul İl Örgütü önünde açıklama yaptı.

Açıklamaya imzacıların yanı sıra HDP milletvekilleri, Parti Meclisi (PM) üyeleri, HDP il eşbaşkanları ve yöneticileri ile çok sayıda yurttaş katıldı.

'HALKIN İRADESİNE DARBE YAPILDI'
İmzacılar adına açıklama yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, "HDP kurulduğu günden beri her dönem siyasi soykırım operasyonları ile karşı karşıya kalmış ve önceki dönem eş genel başkanları, milletvekilleri, belediye eş başkanları dahil binlerce üyesi tutuklanmıştır. Seçilmiş belediye başkanlarının tutuklanması ve uzun süreli hapis cezaları siyasi baskı altına alınmaya çalışılması, belediyelere kayyumlar atanması ile halkların iradesine darbe yapılmıştır. HDP'ye yönelik yıllardır devam eden baskı, tek adam rejiminin inşası  ve toplumsal muhalefetin baskı altına alınmaya çalışılmasının en bariz halidir" diye konuştu.

'ÜLKENİN BARIŞINA VE GELECEĞİNE SALDIRIDIR'
HDP'ye yapılan saldırıların esasında ülkenin barışına ve geleceğine yapılan saldırılar olduğunu belirten Keskin, "Esasen, avukatlara, savunmaya ve barolara yönelik baskı ve savunmanın yok sayılması da toplumsal baskının daha sert ve ağır bir şekilde devam edeceğinin de göstergesi olmakla birlikte, siyasi soykırım operasyonlarından ayrı ve bağımsız olarak düşünülmemelidir" dedi.

'BARIŞ DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜKLERE SAHİP ÇIKIYORUZ'
AKP-MHP iktidarının baskısı altındaki yargının "siyasi soykırım" operasyonlarına karşı HDP şahsında barış, demokrasi, özgürlük ve halkların kardeşliğine sahip çıktıklarını dile getiren Keskin, "HDP'ye yönelik saldırıların tamamını, Türkiye halklarına, bizlere yapılmış saldırılar olarak görüyor ve kabul ediyoruz. Bizler basın metnimiz ekinde  imzası olan aydın, sanatçı ve hukukçular olarak; İktidarın ve iktidar yargısının baskısına karşı meslektaşlarımızı ve dostlarımızı, aydınları, halklarımızı HDP'yi sahiplenmeye ve HDP'ye üye olmaya davet ediyoruz. Faşizme karşı halkların dayanışması ve barış kazanacak" ifadelerini kullandı.

'IŞİD'E SELAM OPERASYONU'
Ardından söz alan avukat Ercan Kanar, operasyonun Kobanê'de DAİŞ'in yenilgiye uğratılmasına bir cevap olduğunu söyledi. Kanar, "Bu operasyon IŞİD'e selamdır" dedi.

HDP İl Eşbaşkanı Elif  Bulut ve Erdal Avcı da kısa birer konuşma yaptı.

Açıklamanın ardından kitle il binasına geçerek, üyelik kaydı yaptırdı.

Metne imza atan isimler şöyle:

"Eren Keskin, Ercan Kanar, Bahri Belen, Kemal Aytaç , Ata Yazıcığlu, Ergin Cirmen, Sezin Uçar, Gökmen Yeşil, Şerife Ceren Uysal, İlke Çandarbay, Cengiz Babalık, Seyit Sönmez, Nimet Tanrıkulu, Jülide Kural, Yıldırım Türker, Nur Sürer, Şanar Yurdatapan, Ayşe Günaysu, Meral Çıldır, Hatice Korkmaz, Leman Yurtsever, Selahattin Okçuoğlu, Figen Şakacı, Tuğrul Eryılmaz, Melek Ulagay, Asuman Bal, Şen Kaya, Nurten Dayanan, Mine Nazari, Ali Bilge, Canan Arın, Mahmut Taşçı, Ayşe Acinikli, Harika Günay Karataş, Mesut Beştaş, Zeynep Ceren Boztoprak, İlknur Alcan, Rafet Fahri Semizoğlu, Abdulhakim Daş, Ali İhsan Dinçar, Mehmet Ağa Benli, Veysi Eski, Ferhat Boğatekin, Eylem Kayaoğlu, Fırat Epözdemir, Sinan Zincir, Esra Erin, Cahit Kırkazak, Abdurrahman Öztürk, Ramazan Kurt, İnan  Poyraz, Bülent Aşa, Müslüm Kocaoğlu, Emrah Baran, Atilla Bahçıvan, Orhan Bayraktar, Gürkan İstekli, Xebat Demircan, Fırat Sağlam, Mehmet Özbey, Nagehan Avcil, Barış Marhan, Raziye Turgut, Ahmet Özcan, Ahmet Balkaya, Murat Ergin, Mustafa Eraslan, Mizgin Doğan, Arzuhan Halis, Deniz Çiftçi, Ferdi Yamar, Şafi Onat, Elif Taşdöğen, Şerif Eltimur, Ahmet Baran Çelik, Güneş Yağcı, Agit Arslan, Azat Ateş, Zülfikar Erden, Cenk Öz, Zelal Aydoğan, Baran Albayrak, Şehdi  Adıgüzel, Ezgi  Güngördü, Vedat  Çağırtekin, Mehmet Ali Kahraman, Ahmet Ece,Vedat Ece, Hüseyin Boğatekin, Serhat Çakmak, İshak Demirel, Zilan Öztürk, Baran Doğan, Abdulhalim Kaplan, Cemil Adıyaman, Nesrullah Oğuz, Pınar Bayram, Cengiz Uzuner, Muharrem Or, İzzet Kılıç, Suat Eren, Meltem Özel, Kadir Karahan, İmdat Yılmaz."