26 Nisan 2024 Cuma

Aydın ve akademisyenler: Demirtaş eninde sonunda çıkacak

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu yargılandığı davaya çağrı yapan aydın ve akademisyenler, "Demirtaş eninde sonunda çıkacak" dedi.
HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu yargılandığı dava 12-14 Aralık tarihleri arasında Sincan Cezaevi Yerleşkesi'nde bulunan duruşma salonunda görülecek. Demirtaş'ın bizzat katılacağı duruşmalar 3 gün sürecek. Dava öncesi HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, aydınlar ve akademisyenler ile düzenlediği ortak basın toplantısıyla duruşmaya çağrıda bulundu.
 
HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, AİHM'nin Demirtaş kararında Türkiye için ilk defa siyasi gerekçelerle tutuklama olarak ihlal kararı verildiğini söyledi. Türkiye'deki bütün tutuklamaların siyasi nedenlerde yapıldığını belirten Kertestecioğlu, "İstinaf mahkemesi de hemen verilmiş olan kararı onayarak 4 yıl 8 ay verdi. Öyle ki 5 yıl olsaydı biz Yargıtay'a gidebilecektik. Tutukluluk tedbirdir lafı, esas haline gelmiştir. Bir korku tüneli yaratılmaya çalışılıyor. Selahattin Demirtaş'ın söyleyeceklerini hepimiz merak ediyoruz. Bütçe görüşmelerinde bile en çok Selahattin Demirtaş ve tutuklu HDP'li vekiller konuşuldu. Yarın saat 10.00'da hepinizi Sincan Cezaevi Kampüsüne bekliyoruz" dedi.
 
'DEĞİŞİM UMUDU VERDİĞİ İÇİN REHİN'
 
KHK ile işinden ihraç edilen Sosyolog Veli Saçılık, Demirtaş ve Yüksekdağ'ın tutukluluk halini "Gayrinizami hukuk" olarak nitelendirdi. Kürt halkına, devrimcilere yöneltilen suçların yargı tarafından ayrı bir kesede değerlendirildiğini belirten Saçılık, "Demirtaş eninde sonunda çıkacak ve bu kararı verenler yargılanacaklar" diye kaydetti.
 
Mülkiyeliler Birliği Başkanı Dinçer Demirkent, bu meselenin kaynağında siyasi bir karar olduğunu ifade etti. "Önemli olan milletvekili dokunulmazlığının nasıl kaldırıldığı" diyen Demirkent, bugün Türkiye'de düşman hukuku olduğu için değişim umudu veren Demirtaş'ın rehin tutulduğunu söyledi.
 
Şair Ahmet Telli ise iktidarın bugünü ele geçirebileceğini fakat yarının Selahattin Demirtaş ve arkadaşlarının olacağını ifade etti.