19 Mayıs 2024 Pazar

Aydın Barosu'ndan Aydın Valiliği'ne 'JES' tepkisi

Aydın Barosu, Aydın Valiliği'nin JES'e karşı imza standı açılmasına izin vermemesine tepki gösterdi.

Aydın Barosu, Aydın Valiliği'nin JES'e karşı imza standı açılmasına izin vermemesine tepki gösterdi. Aydın Barosu İnsan Hakları Komisyonu tarafından bugün yapılan açıklamada, Aydın ili İncirliova ilçesinde yapılması planlanan Sarı Zeybek JES projesi ile ilgili hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme ve Denetleme Komisyonu tarafından uygun bulunduğu ve 16.12.2019 günü ilan edilerek 10 gün süreyle halkın görüş ve önerilerine açıldığı hatırlatıldı.

Halkın görüş ve itirazlarını bildirilebilmesi için son dönemeç olan sürenin, 25.12.2019 tarihinde sona ereceği belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi: "Söz konusu ÇED raporuna ilişkin tüm ayrıntıların halka anlatılabilmesi ve halkın görüş bildirirken "bilinçli" bir şekilde irade oluşturması açısından, AYÇEP tarafından 21–22–23 Aralık 2019 tarihlerinde 3 gün süreyle 10.00 -17.30 saatleri arasında Atatürk Kent Meydanında imza standı açma kararı alınmış ve bu durum gerekli önlemlerin alınması amacıyla Aydın Valiliği’ne bildirilmiştir. Ancak bu bildirim hakkında, Valilik tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeksizin talebin uygun görülmediği kararı verilmiştir."

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "Yöre halkının yaşamını temelden etkileyecek, bireysel ve kolektif haklarına yönelik ağır müdahale niteliği taşıyan JES'e ilişkin değerlendirme raporunun halka anlatılmak istenmesi suç değildir. Halkın bu konuda bilgilenmesi ve organize bir şekilde hareket etmesi suç değildir. Barışçıl amaçlarla bu konuda bir araya gelmek ve ortak bir tepki vermek suç değildir. Ancak insan haklarının kullanılmasına destek olmak yerine, bireylerin temel haklarına erişimini Anayasaya aykırı olarak engellemek hem ulusal hem uluslararası hukuka aykırıdır."