19 Mayıs 2024 Pazar

Aydemir:  Askerler 'insanlık dışı' bir afet bırakıp köyü terk etti

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Bingöl'de köy ve mezralara yapılan baskınlarda askerlerin kadınlara hakaret etmesini ve köy halkının kış şartlarında mağdur edilmesini İçişleri Bakanı Soylu'ya sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Bingöl'ün Karlıova, Hasanova Köyü ve Burmataş Mezrasına “arananlar var" gerekçesiyle 21 Aralık 2019 tarihinde asker ve özel harekat timleri tarafından ablukaya alınarak yapılan baskınlar meclis gündemine taşıdı.

Aydemir, sorumlular hakkında adli tahkikat başlatılması talebiyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, soru önergesine gerekçe olarak, baskınlar sırasında çocukların korkudan ağladıkları, kadınlar feryat ettiklerini ifade etti.

Aydemir, mezra sakinlerinin kendisiyle şu bilgileri paylaştığını belirtti: “Arananların burada olmadıklarını çok iyi bildikleri halde, işkenceye varan hakaretler eşliğinde bu baskının yapıldığını, arama sırasında insani olmayan birçok muameleye maruz kaldıklarını, arama diye girdikleri evlerde tüm eşyaları dağıtan askerlerin, evleri kullanılamaz halde bıraktıklarını dile getirdiler. El konan cep telefonlarının birçoğu kırıldı, itiraz eden kadınlar da hakaret ve şiddete maruz kaldılar."

Baskın sonunda askerlerin, 1948 doğumlu Şemame Sayak'ın evini, evin altında sığınak olduğu bahanesiyle kazdıklarını kaydeden Aydemir, hayvan barınaklarının da kazıldığını dikkat çekti. Aydemir, "Ulaşımı kış şartlarında neredeyse imkansız olan mezra halkının kışlık erzaklarını da yerlere savurarak, yoğun şiddet ve hakaretlerle, arkalarında 'insanlık dışı' bir afet bırakıp köyü terk ettikleri ileri sürüldü" diye kaydetti.

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, konuya ilişkin İçişleri Bakanı Soylu'ya şunları sordu:

- Yapılan bu baskınlar Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

-Özellikle kadınlara yönelik olan hakaretlerin ve şiddetin hesabını kim verecek?

- Evlerin ve hayvan barınaklarının kazılması talimatını kimler verdi?

- Enkaz haline getirilen evlerin, korku içerisinde bırakılan mezra halkının mağduriyetleri giderilecek mi?

- Ayrıca sorumlular hakkında idari ve adli tahkikat başlatacak mısınız?