18 Mayıs 2024 Cumartesi

Ayakta sayım vermeyen tutsaklara saldırı

Batman T Tipi Hapishanesi'ne sevk edilen tutsaklar ayakta sayım vermeyi reddettikleri için gardiyanların saldırısına uğradı. 

Tutsaklara yönelik saldırılar sürüyor. Elazığ 2 Nolu Hapishanesi'nde Salih İlmin ve ismi öğrenilemeyen bir tutuklu, kentte görülen duruşmaları dolayısıyla Batman T  Tipi Hapishanesi'ne sevk edildi. Hapishanede sayım sırasında ayağa kalkmadıkları gerekçesiyle gardiyanlar tarafından saldırıya uğradı. 

Tutuklulardan Salih İlmin'in kardeşi Gülçin İlmin, ağabeyinin maruz kaldığı şiddeti kendisiyle 10 Haziran günü yapılan telefon görüşmesinde aktardığını belirtti. Gülçin İlmin, "örgüt üyeliği" iddiasıyla 2018 yılından bu yana tutuklu olan ağabeyinin 4 Haziran'da görülen duruşması için 27 Mayıs'ta Batman Hapishanesi'ne getirildiğini ifade etti.

Mezopatamya Ajansı'nda (MA) yer alan habere göre İlmin, telefon görüşmelerinde ağabeyinin anlatımlarını şöyle aktardı: "Sadece ikisi, bir koğuşa yerleştiriliyor. Sayım esnasında ayağa kalkmalarını istiyorlar. Onlarda zaten iki kişi olduklarını ve ayağa kalkmayacaklarını söylüyorlar. Bu esnada gardiyanlar onları zorla ayağa kaldırmak istiyor. Onlar da kalkmayacaklarını söyleyerek direniyorlar. Üstünde oturdukları sandalye ile beraber onları koğuşun dışına atıyorlar. Bu esnada zorla fiziki müdahalede bulunuyorlar. 'Herkes ayağa kalkıyor, siz niye kalkmıyorsunuz?' diyerek tehdit ediyorlar. Bu durum her sayım esnasında tekrarlanıyor."

GARDİYANLARDAN 'ONURUNUZLA OYNAYACAĞIZ' TEHDİDİ
Gardiyanların ağabeyi ve diğer tutukluyu "Sizin onurunuzla oynayacağız" diyerek tehdit ettiğini de paylaşan İlmin, "Onlar da kimsenin onurlarıyla oynayamayacağını ve ölümleri pahasına da olsa onurlarını çiğnetmeyeceklerini dile getiriyor" diye belirtti.

İlmin, 4 Haziran'da tekrar Elazığ Hapishanesi'ne geri gönderildiğini de kaydetti.

ÖLÜM ORUCUNA BAŞLAYACAKLAR
Hapishanelerde tecride karşı başlatılan süresiz-dönüşümlü açlık grevi eyleminin sürdüğüne dikkati çeken İlmin, ağabeyi ve diğer tutuklunun da hak ihlallerinin ortadan kaldırılmaması halinde ölüm orucuna başlayacaklarına dair hapishane idaresine bildirimde bulunduğunu söyledi.

Ağabeyinin kaldığı Elazığ Hapishanesi yönetiminin ihmali sonucu daha önce 8 tutuklu ile birlikte Covid-19'a yakalandığını da belirten İlmin, hapishanedeki ihlallerin ardı arkasının kesilmediğini ifade etti. Aile olarak hapishanede yaşananlar karşısında tedirgin olduklarını kaydeden İlmin, hapishane yönetiminin hukuksuz yaklaşımlarına karşı kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.