28 Mart 2024 Perşembe

Avukatlardan Kobanê kumpası davasını durdurma çağrısı

HDP eski Eş Genel Başkanları Yüksekdağ ve Demirtaş ile MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu 108 kişiyle ilgili sürdürülen Kobanê davasının avukatları açıklama yaptı. Avukatlar, iktidarın talimatıyla sürdürülen kumpas davasının durdurulması için sahip çıkma çağrısında bulundu.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, 18 Ekim'de 5'inci duruşması görülecek olan Kobanê davasına ilişkin açıklama yaptı. Dava avukatlarından Ezgi Güngördü, Veysi Eski ve Ramazan Demir'in yanı sıra HDP Milletvekili Züleyha Gülüm açıklamaya katıldı.

GÜNGÖRDÜ: HUKUKİ DEĞİL SİYASİ
Basın toplantısında ilk olarak HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın avukatı Ezgi Güngördü konuştu.

Davanın gelişim sürecine ilişkin bilgi veren avukat Güngördü, Kobanê davasının 2014 yılında biri milletvekilleri diğeri HDP MYK üyeleri olmak üzere iki ayrı soruşturmayla başladığını hatırlattı. Müvekkili Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın bu dosya kapsamında Kasım 2016 tarihinde tutuklandıklarını anımsatan avukat Güngördü, "Yüksekdağ açısından Ankara 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Demirtaş açısından ise Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılama devam ediyordu. Bu yargılama kapsamında Kobanê fezlekeleri de bulunuyordu. Daha sonra bir hareketlenme başladı ve eş genel başkanlar aynı sebeple tekrar tutuklandılar" dedi.

Aynı dosyadan ikinci kez verilen tutuklama kararına mükerrer yargılama olduğu için itiraz ettiklerini belirten Güngördü, itirazlarının herhangi bir gerekçe sunulmadan reddedildiğini söyledi.

Halen devam eden Kobanê davası iddianamesinin 2021 yılı Ocak ayında kendilerine tebliğ edildiğini kaydeden Güngördü, 400 klasörden ulaşan iddianamenin mahkeme heyeti tarafından 3-4 günde incelenerek kabul edildiğini belirtti. Bu kadar kısa sürede 400 klasörün okunmasının mümkün olmadığına dikkat çeken avukat Ezgi Güngördü, "Israrla söylediğimiz gibi bu dava hukuki bir süreçten ziyade siyasi bir sürecin ürünüdür. Muhalefete yönelik açılmış bir dosyadır. Tüm demokratik kitle örgütlerini dosyayı sahiplenmeye çağırıyoruz" dedi.

DEMİR: CUMHURBAŞKANI VE HÜKÜMET DAVAYA MÜDAHALE EDİYOR
Selahattin Demirtaş'ın avukatı Ramazan Demir de HDP'li milletvekillerinin 4 Kasım 2016'da tutuklandıkları süreçte iktidarın müdahilliği ile bugünkü müdahilliğin aynı olduğunu söyledi. AİHM kararıyla bu müdahilliğin ifşa olduğunu kaydeden Demir, AİHM kararının Kobanê davasını da bağladığını vurguladı. Demir şunları söyledi: "Çünkü tarihinde ilk defa AİHM hali hazırda önüne gelmemiş olan bir durumdan dolayı karar vermek zorunda kaldı. Bunu şu yüzden yaptı. Türkiye'ye 'bak ben ne yapmaya çalıştığını biliyorum' demek için yaptı. Sayın Demirtaş, Yüksekdağ ve arkadaşları ikinci defa tutuklandığında biz bunu kararla birlikte delilleri görmemiştik ama ulaşabildiğimiz kadarıyla AİHM'e sunduk. O zaman Büyük Daire kararı çıkmamıştı. Büyük Daire o delilleri inceledi. Kobanê davası dediğimiz davanın delillerini inceleyip Türkiye'nin niyetini anladı ve bunu bütün dünyaya ifşa etti. İkinci tutuklama da birincinin devamı dedi ve Demirtaş'ın tahliyesini talep etti."

'YÜKSEKDAĞ VE DEMİRTAŞ'IN TAHLİYESİNE İLİŞKİN AİHM YENİ KARAR ALACAK'
Kumpas davasının çöktüğünü ve delillerin çürüdüğünü ifade eden Demir, yakında AİHM'in Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğuyla yeni bir karar çıkaracağını duyurdu. 

AİHM kararına uymayanların Anayasal suç işlediğine işaret eden avukat Demir, bu hakim ve savcıların ileride yargılanacağını söyledi.

GÜLÜM: KUMPAS DOSYADAKİ BELGEYLE ORTAYA ÇIKTI
HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu üyesi Züleyha Gülüm de, davanın iktidarın talimatıyla açıldığını ve ilerlediğini söyledi. Davanın kumpas davası olduğunu belirten Gülüm, 2018 yılında TEM'den gelen bir evrakın yanlışlıklara dosyaya konulduğunu hatırlattı, "Bu evrak açıkça talimat veriyor, diyor ki 'bu davayı şöyle şöyle toplayabilirsiniz şöyle delil uydurabilirsiniz, hakikate aykırı bir takım evraklar oluşturabilirsiniz'. 'Buradan kapatma davasına ilişkin de adımlar atılabilir. Milletvekilleri dokunulmazlığı kaldırılması için de adımlar atılabilir' denilerek, aslında HDP'ye nasıl bir kumpas kurulduğu çok açık gösteriliyor" diye konuştu.

Kobanê davasının halkın umudu olan HDP'yi kapatmanın gerekçe yapılmak istendiğini vurgulayan Gülüm, "Biz dedik ki hakikatler gizlenmek isteniyor, biz de buna karşı bu dava sürecinde yargılanan değil yargılayanlar olarak hakikatleri açığa çıkaracağız dedik. İktidar da hakikatlerin üstünü örtmek için yargılama sürecinde çeşitli adımlar attı" dedi.

Mahkeme salonundaki hukuksuz uygulamalara değinen Gülüm heyetin talimat aldığı için davayı bir an önce bitirmeye çalıştığına işaret etti.

'BU DAVA DURDURULMAZSA DEVAMI GELECEK'
HDP'li Gülüm, Kobanê davasıyla sadece HDP'nin değil Kürt halkının, toplumsal muhalefetin, adalet, eşitlik, özgürlük isteyenlerin, yoksullaştıran, ötekileştiren, kin ve nefret tohumlarını atan bu iktidarla yaşamak istemeyenlerin hedef alındığını vurguladı. Gülüm, "Eğer bugün HDP'ye yönelik bu dava durdurulamazsa, iktidarın istediği bir sonuç çıkarsa bunun devamının geleceği, aynı uygulamaların bütün partilere ve muhalefete yönelik yapılacağı açıktır" uyarısında bulundu.

Gülüm son olarak 18 Ekim günü Ankara'da Sincan Hapishanesi adliyesinde Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek duruşmaya katılım çağrısında bulundu.