19 Mayıs 2024 Pazar

Avukatlara şiddet protesto edildi: Savunma susmadı susmayacak

Barınma sorununa karşı eylem yapan öğrencilerin gözaltı alınması sırasında ve hastanede öğrencileri ziyarete giden avukatlara yönelik polis şiddeti İzmir Adliyesi önünde protesto edildi. Avukatlar "Savunma susmadı, susmayacak" dedi.

Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçuklar Derneği (ÇHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubeleri, barınma sorunu nedeniyle eylem yaptıkları için gözaltına alınan öğrencilere ve götürüldükleri Yeşilyurt Devlet Hastanesi'nde ziyarete giden avukatlara yönelik polis şiddeti Bayraklı'da bulunan İzmir Adliyesi önünde protesto edildi.

"Savunma susmadı susmayacak" pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını okuyan Av. Özcan Sarıoğlu, barınma hakkının en temel insan hakkı olduğunu söyledi. AKP'li Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun hedef göstermesi üzerine barınma sorununa karşı eylem yapan öğrencilerin gece yarını işkenceyle gözaltına alındığına dikkat çeken Sarıoğlu, barınma sorununun devletin pozitif yükümlülüğü olduğunu ifade etti. Sarıoğlu, "Anayasada, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde ve Birleşmiş Milletler Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi uyarınca barınma hakkı güvence altındadır. Öğrenciler barınma sorunu nedeniyle okullarını dondurmakta ve eğitimlerine devam edememektedir. Bu sebeple ulusal ve uluslararası mevzuatta güvence altına alınan eğitim hakları da ihlal edilmektedir" diye ifade etti.

Mesleki faaliyet alanlarının her geçen gün daraltıldığına dikkat çeken Sarıoğlu, yargının kurucu unsurlarından olan avukatlık mesleğinin itibarsızlaştırılmaya çalışılmasına derhal son verilmesi çağrısı yaptı.

Saroğlu, "Mesleki faaliyetleri nedeniyle meslektaşlarımızı işkence ile gözaltına almaya, tutuklamaya, mesleğimizi itibarsızlaştırmaya ve meslektaşlarımıza yönelik saldırı gerçekleştirenlere karşı devlet tarafından gösterilen cezasızlık toleransına derhal son verin" diye konuştu.