20 Nisan 2024 Cumartesi

Avukat görüş odalarında kamera hukuka aykırı bulundu

İzmir Barosu'nun İl Emniyet Müdürlüğü'ndeki avukat görüş odalarına kurduğu kameralarla ilgili açtığı yürütmeyi durdurma davası kabul edildi. Mahkeme, kameraların sanık/şüpheli ile müdafi görüşmesinin gizliliği, savunma ve adil yargılanma hakkını ihlal ettiğine karar verdi.

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'nün avukat görüşme odalarına kurduğu kameralarla ilgili yürütmeyi durdurma davası açan İzmir Barosu'nun talebi kabul edildi. Avukat görüşme odalarında kamera bulunmasının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle dava açan baronun talebini değerlendiren İzmir 7'nci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Hakkında ceza mahkemeleri tarafından verilmiş bir mahkumiyet kararı olmayan şüphelilerin avukat görüşmelerinin başkasının duyamayacağı bir ortamda yapılması gerektiği vurgulanan kararda, "Emniyet birimlerinde yer alan müdafi görüşme odalarına takılan kameraların görüntü ve ses kaydı almadığı ve bu hususun her üç ayda bir İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca denetlendiği ve sadece güvenlik amacı ile takıldığı belirtilmiş ise de üç aylık denetim süre içerisinde herhangi bir zaman dilimde kameralar ile ses kaydı yapılmasını engelleyecek herhangi bir önlem alınmasının ve bu durumun her an takibinin mümkün olmadığı, ayrıca yakın plan çekimlerle -dudak okuma- yöntemi ile görüşme içeriğinin deşifre edilebilmesi mümkündür" denildi.

Bu durumun şüpheli veya sanık ile müdafi görüşmesinin gizlilik prensibini ve bu kapsamda savunma ile adil yargılanma hakkını ihlal edeceği kaydedilen kararda, bu nedenle telafisi güç veya imkansız zararların oluşabileceğine işaret edildi. Valiliğin güvenlik kaygısı savunmasının yetersiz olduğu ifade edilen kararda, "Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde İzmir Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere 09/11/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi" ifadelerine yer verildi.

9 Mart 2022'de Sakarya Barosu da Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü'ndeki avukat görüşme odalarındaki kameraların kaldırılması için dava açmış ve mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Sakarya Barosu, karar sonrası emniyete bağlı tüm birimlerde kameraların sökülerek kaldırıldığını açıklamıştı.