2 Mayıs 2024 Perşembe

Avrupa'nın dört bir yanında kadınlar alanlardaydı

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Dünya'nın çok sayıda kentinde kadınlar alanlara çıktı, "Jin jiyan azadi" dedi.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Dünya'nın çok sayıda kentinde kadınlar alanlara çıktı.
 
PARİS
 
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Fransa'nın başkenti Paris'te République Meydanında binlerce kadının katılımıyla yapılan eylemle kutlandı. République Meydanında bir araya gelen kadınlar stant ve grev çadırlarını açtı. Özgürlük heykeline "Cadılar Meydanı" yazılı büyük bir pankart asıldı.
 
Kadınların saat 15.40'tan sonra ücretsiz çalıştığını belirten Sosyalist Kadınlar Birliği'nin de içinde yer aldığı 38 dernek ve sendika kadın temsilcileri "Fransız nüfusunun yüzde 52'sini temsil ediyoruz. (...) Maaşımız erkeklerden yüzde 26 daha düşük. Bu nedenle, öğleden sonra 15.40'tan itibaren ücretsiz olarak çalışıyoruz" dedi.
 
Kadın Dayanışması Platformu temsilcileri, "Dünyanın dört bir yanında ki kadınlarla alanlarda buluşarak daha adil, eşit ve özgür bir dünya için mücadelemizi yükseltiyoruz" ifadelerini kullandı.
 
8 Mart'ın tarihi hakkında bilgi verilen konuşmalarda "Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 1910 tarihli 2. Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı'nda kabul edildi. Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü'nün sosyalist kadınlarca ilk kez kabul edilmesinden 118 yıl sonra, kadına yönelik şiddet, cinsel tacizler, tecavüzlerin  son bulması ve haklarımız için bugün dünyanın birçok ülkesinde meydanlara indik" denildi.
 
Grev saati olan 15.40'ta başlayan etkinlikte grevci kadınlar mikrofonu alarak direnişlerini anlattı ve taleplerini dile getirdiler. Grevde olan belediye işçisi kadın yaptığı konuşmada diğer alanlarda olduğu gibi belediye de çalışan emekçi kadınlar ile erkekler arasında ücret uçurumu olduğuna değindi ve kadına yönelik şiddetin her alanda yaşandığına vurgu yaptı.
 
Eylemde, Flormar işçilerinin zaferi selamlanarak kitleye eylemin içeriği ve talepleri hakkında bilgi verildi ve direniş süreci aktarıldı.
 
Mitingde sahne alan Sosyalist Kadınlar Birliği kadın korusu seslendirdiği parçalarla kitleyi coşturdu.
 
Cezaevlerinde yaşanan tecrite karşı Açlık grevinde olan Leyla Güven'in selamlandığı eylemde açlık grevi direnişi ile ilgili dövizler taşındı ve konuşmalar yapıldı.
 
Her Cuma günü gençlerin yaptığı iklim eylemi 8 Mart eylemi ile birleştirildi. Genç kadınlar "patriarkal sistemi tahrip et, planeti değil", "Feministler ırkçı değil, antikapitalistler", "Feministler değil, erkekler öldürüyor", "Erkekler iki günde bir kadın öldürüyor" sloganlarının yazılı olduğu dövizler taşıdılar. Eylemde "Hayır hayır demektir, evet değil", "Yaşasın enternasyonal kadın dayanışması" sloganı atıldı.
 
FEMEN Kadın katliamlarına dikkat çekmek için özgürlük heykelini kırmızı ya boyadı. Katledilen kadınların isimlerini bedenlerinde taşıdılar.
 
Atölyelerinde kurulduğu alanda yerlere katledilen kadın figürleri çizildi ve isimleri yazıldı. Ayrıca klitoris resimleri taşınarak kadın bedeni ile ilgili farkındalık yaratmak istendi.
 
AMSTERDAM
 
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Hollanda'nın Amsterdam kentinde yapılan miting ve meşaleli yürüyüşte coşkuyla kutlandı.
 
Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) ve Kürt kadın hareketinin de yer aldığı Enternasyonal 8 Mart Komitesi'nin çağrısıyla  Dam Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar burada miting düzenledi.
 
Alanda yapılan konuşmalarda, Avrupa ve Dünyada artan kadına yönelik şiddete, sömürüye ve kadın katliamlarına ve yayılan kadın grevine dikkat çekildi ve şiddete, sömürüye, cinsiyetçiliğe karşı kadın mücadelesinin de birleşerek büyüdüğü belirtildi.
 
SKB temsilcisinin 8 Mart kadın grevi ve taleplerini anlatan konuşması  Hollandaca, "Hayır hayırdır! 8 Mart mücadele günüdür. Resmi tatil olmalıdır!" sloganlarıyla karşılandı. Konuşmada Leyla Güven'in direnişi selamlandı ve alanda "Leyla ile dayanışma", "Jin jîyan azadî" sloganları yankılandı.
 
Erkek ve devlet şiddetiyle katledilen kadınları anmak için yapılan görsel sunumda kısa tanıtımlarla Hannie Schaft, Ivana Hoffmann, Sakine Cansız, Hümeyra, Arjantin'de, Filipinler'de, İran'da ve dünyada katledilen kadınlar anıldı.
 
Rode Morgen Korosu'nun dillendirdiği kadın ve direniş içerikli marşların ardından kadınlar, meşalelerle ve sloganlarla yürüyüşe geçti.
 
Kürt kadın hareketi ve SKB'liler, Leyla Güven ve açlık grevlerini öne çıkaran pankart ve bayraklarıyla yürüdüler. Yürüyüşün ardından salon etkinliği yapıldı.
 
8 Mart günü Londra'da Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne panel düzenledi.
 
"Kadın, ırk, cinsiyet ve sınıf" konulu panelde konuşan SKB Londra temsilcisi, dünya genelindeki kadın grevinin önemine vurgu yaptı. Konuşmada, Leyla Güven’in açlık grevine Britanya'daki kadın kurum ve örgütlerin daha fazla duyarlılık göstermesi gerektiğini ifade edildi.
 
Panelde Britanya'da kadın platformunun oluşturulması kararı alındı.
 
STRASBOURG
 
Fransa'nın Strasbourg kentinde kent belediyesinin de desteğiyle onlarca kadın kurumunun organize ettiği yürüyüş, Merkez Tren Garı'nda başladı. Kent merkezindeki Place Kléber'e kadar sessiz yapılması planlanan yürüyüşte, Kürt kadınları Fransızca "Jin, jîyan, azadî' sloganını haykırdı.
 
Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a yönelik ağırlaştırılmış tecride karşı açlık grevi direnişlerine de dikkat çeken Kürt kadınları, Leyla Güven'in fotoğraflarını taşıdı.
 
TOULOUSE
 
Fransa'nın Toulouse kentinde 8 Mart büyük bir coşkuyla kutlandı. Kutlamada açlık grevine dikkat çekildi. Greve ilişkin bildirinin de okunduğu eylemde "Jin, jîyan, azadî" ve "La femme, la vie, la liberté" sloganları atıldı. Miting ile başlayan 8 Mart etkinliği yürüyüş ardından sona erdi.
 
GRAZ
 
Avusturya'nın Graz kentinde de kadın örgütleri, siyasi partiler ve kadın aktivistler 8 Mart yürüyüşü organize etti. Yüzlerce kadının katıldığı eylem Südtirolerplatz'da başladı.
 
Eylemde Graz DKTM adına yapılan konuşmada kadının faşizm ve savaşlara karşı kadının mücadele birliğine dikkat çekildi.
 
Açlık grevi direnişlerin sürdüğü de dile gelen açıklamada, kadınların sesini birlikte yükselterek daha fazla güçleneceği belirtildi.
 
Birçok müzik grubunun sahne aldığı etkinlikte Kürt kadınları da erbane eşliğinde müzik yaptı.
 
"Biji 8e adare", "Jin, jiyan, azadi" ile kadınları birliğine dikkat çeken sloganlar atıldı. Etkinlik konuşmalardan sonra halaylarla sona erdi.
 
BRAUNSCHWEIG
 
Almanya'nın Braunschweig kentinde de 8 Mart vesilesiyle çeşitli kadın kurumlarının organize ettiği bir yürüyüş ve miting düzenlendi.
 
Mitingde bir konuşma yapan Şehit Zozan Cudi Kadın Komünü üyesi Şeha Ekinci, 8 Mart'ın anlam ve önemine dikkat çekti.
 
Açlık grevi direnişlerine ilişkin de değerlendirme yapan Ekinci'nin konuşması ardından eylem sloganlarla sona erdi.
 
MİLANO
 
İtalya'nın Milano kentinde 8 Mart vesilesiyle düzenlenen yürüyüşte binlerce kadın bir araya geldi.
 
Rete Jin ve Kürt Komitesi üyelerinin de katıldığı yürüyüşte söz alan kurum temsilcileri kadına yönelik şiddete karşı konuşma yaptı.
 
Rete Jin temsilcisi de yaptığı konuşma da "Leyla Güven, Kürt Özgürlük Hareketi lideri Abdullah Öcalan'ın tecrit edilmesinin sona ermesine karşı açlık grevinde. Hepimiz bu aynı mücadelenin parçasıyız, hepimiz aynı saldırıların kurbanlarıyız" dedi.
 
Yürüyüş boyunca İtalyanca "Jin, jîyan, azadî" sloganları atıldı.
 
KOPENHAG
 
Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da da kadınlar 8 Mart vesilesiyle yürüyüş ve miting düzenledi. Sêvê Kadın Meclisi ve Agita tarafından organize edilen yürüyüş Kongens Nytorv'da başladı. 2 binin üzerinde kadının katıldığı yürüyüş boyunca, "Jin, jiyan, azadi", "Yaşasın Leyla", "Faşizm ve tecrit ortak dayanışma ile yıkılır" sloganları atıldı.
 
Eylemde bir konuşma yapan Sêvê Kadın Meclisi'nden Saime Bilen, tecride karşı DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevi direnişlerine dikkat çekti.
 
Akşam saatlerinde ise Kırmızı-Yeşil Birlik Partisi'nin düzenlediği 8 Mart etkinliğine katılan Kürt kadınları bir konuşma da yaptı. Etkinlikte Hozan Figen de Kürt müziği ile sahne aldı.
 
KÖLN
 
Köln'deki yürüyüş ise 8 Mart Kadın Grevi Platformu'nun çağrısı ile gerçekleştirildi. 4 bin kadının katıldığı yürüyüş Bahnhofvorplatz'da başladı. Burada açılış konuşmasını yapan platform sözcüsü, katılımcıları selamlayan ve eylemin amacını anlatan bir konuşma yaptı.
 
Ardından savaşlarda tecavüze uğrayan kadın ve kız çocuklarına gerçekleştirdiği yardım projeleri ile destek sunan kadın hakları organizasyonu Medica Mondiale ''kriz bölgelerinde kadın hakları'' konulu bir konuşma yaptı.
 
Köln Viyan Kadın Meclisi temsilcisi Berfin Amed de konuşmasında kadınların 2018'de yürüttüğü direnişin çok önemli sonuçları olduğunu belirtti.
 
Ardından yürüyüşe geçen kadınlar yol boyunca taleplerinin yazılı olduğu pankart ve dövizler taşıdı. Kürt kadınları da süresiz açlık grevinde bulunan Leyla Güven, Kibriye Evren, Gülistan İke, Fadile Tok, Dilek Öcalan, Sebahat Tuncel, Nilgün Başaran'ın resimlerinin yer aldığı ''Kadın direnişi özgürleştirir'' yazılı Almanca pankart ve dövizler taşıdı.
 
Şarkılar eşliğinde dans ederek Heumarkt'a kadar yürüyen kadınlar burada bir miting gerçekleştirdi.
 
HILDESHEIM
 
Almanya'nın Hildesheim kentinde de 8 Mart yürüyüşü feminist kadın örgütleri tarafından düzenlendi. HBF önünde başlayan yürüyüşte "Jin, jîyan, azadî", "Biji YPG, YPJ" sloganları atıldı. PKK yasağının kaldırılmasının talep edildiği konuşmaların da yapıldığı yürüyüş kent merkezi boyunca devam etti. Belediye Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar Rojava'da IŞİD çetelerine karşı yürütülen savaşta şehit düşen kadın savaşçılar için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
 
ATİNA
 
Yunanistan'ın başkenti Atina'da bir çok farklı ideoloji ve yapıdan kadınların çağrısıyla 8 Mart etkinlikleri yapıldı.
 
İlk olarak öğle saatlerinde sendikalar ve sol örgütlerin çağrısı ile Akademia'dan Sintagma Meydanına yürüyüşü yapıldı. Ardından akşam saatlerinde Feminist, LGBTİ, sol örgütlerin çağrısıyla büyük bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüş Akademia Meydanından başladı. Parlemento önüne yürüyen kadınlar, yürüyüşü Akademia Meydanında sonlandırdı.
 
Yürüyüşe Komünist Kadın Örgütü (KKÖ), Kadın Özgürlük Güçleri (KÖG) ve TJK-E de katıldı. Kadınların Birleşik Devrimci Hareketi (KBDH) imzalı pankart açan kadınlar, "Jin jiyan azadi", "Leyla Güven onurumuzdur", "Ivana Hoffman ölümsüzdür", "Eylem Ataş ölümsüzdür", "Yaşasın kadın dayanışması", "Biji berxwedana YPJ" sloganları attı.
 
Yürüyüşe Yunanistan'lı kadınların yanı sıra cok sayıda mülteci kadın örgütleri de katıldı. Sloganlarda tecavüz ve şiddet olaylarına karşı kadınların ortak mücadelesine vurgu yapıldı.
 
CENEVRE
 
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Cenevre'de binlerce kadının katılımıyla gece yürüyüşü düzenlendi. Cenevre şehir merkezinde bir araya gelen kadınlar, buradan Plainpalais meydanına kadar hep bir ağızdan attıkları "Kadınlar sisteme ve polise karşı", "Yaşasın feminist mücadelemiz", "Nasıl istersek öyle yaşarız", "Kahrolsun ataerkil sistem" sloganlar eşliğinde yürüdü.
 
Erkek egemenlikçi zihniyete, faşizme, ırkçılığa, cinsiyetçi politikalara karşı tepkinin gösterildiği pankartların taşındığı yürüyüşe, erkeklerin katılmasına izin verilmedi. Güvenlik gerekçesiyle yürüyüşte bulunan polislerin kadınlara çok yaklaşmasına izin vermeyen kadınlar, yürüyüş boyunca hep bir ağızdan farklı dillerde söyledikleri marşlar eşliğinde dans ederek renkli görüntüler oluşturdu.
 
Yürüyüş boyunca megafonlardan yapılan konuşmalarda ise hükümetlerin cinsiyetçi, ırkçı ve faşizan politikalarına dikkat çekildi. Ataerkil mantık üzerine kurulu sistemlere karşı kadınların birleşerek mücadele etmesi gerektiğine vurgu yapan kadınlar, İsviçre'de 14 Haziran'da yapılacak genel kadın grevine katılım çağrısı yaptı.
 
Öte yandan, kendi renkleriyle yürüyüşte yer alan Kürt kadınları ise Leyla Güven öncülüğünde devam eden açlık grevlerine dikkat çeken pankart taşıdı. Kürt kadınlarının coşkusu yürüyüşte dikkat çekerken, hep bir ağızdan "Leyla Güven onurumuzdur", "Jin, jîyan, azadî" sloganları atıldı.
 
BASEL
 
Basel'de ise İsviçreli Feminist ve göçmen kadın örgütleri öncülüğünde düzenlenen yürüyüş ve mitingle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlanarak, ataerkil sisteme karşı kadın dayanışmasının büyütülmesi çağrısı yapıldı. Theaterplatz'da bir araya gelen 2 bini aşkın kadın buradan Reinufer alanına kadar yürüdü. "Kapitalist ve ataerkil sisteme karşı yaşasın kadın özgürlüğü" pankartı arkasında yürüyen kadınlar, sık sık Kürt kadınlarının mücadelesini simgeleyen farklı dillerde "Jin, jîyan, azadî", "Kadınlar öfkeli", "Yaşasın kadın dayanışmamız" sloganları attı.
 
Yürüyüşte kendi renkleriyle yer alan Ronahi Kadın Meclisi ise yürüyüş boyunca Leyla Güven başta olmak üzere açlık grevinde olan kadın direnişçilerin fotoğraflarını taşıyarak, attıkları sloganlarla açlık grevi direnişlerine dikkat çekti.
 
Eylemde yapılan konuşmalarda ataerkil sistemlere karşı dünyanın birçok yerinden kadınların verdiği mücadeleye vurgu yapılarak, renk, dil, din, ırk ayrımı yapılmaksızın kadınların bir araya gelerek dayanışmayı büyütmesi gerektiğinin altı çizildi. Açlık grevleri ve Rojava ile dayanışma platformları adına yapılan konuşmalarda ise, Leyla Güven arkadaşlarının direnişi selamlanarak, dünya kadınlarının Rojava Kadın Devrimini daha çok sahiplenmesi gerektiği çağrısı yapıldı.
 
LOZAN
 
Kadınların alanlarda olduğu bir diğer adres ise Lozan'dı. Feminist Kadın Örgütleri öncülüğünde Lozan'da düzenlenen feminist gece yürüyüşü ise St. Francois'da başladı. Binlerce kadının katılımıyla gerçekleştirilen yürüyüşte gün geçtikçe dünyanın birçok merkezinde artan kadın yönelik şiddete dikkat çekildi. Hükümetlerin ortaya koyduğu politikayla kadına yönelik şiddet ve ayrımcı politikaların destekçisi konumunda olduğunun altı çizilerek, kadınların her alanda kendi kimliği ile bir direniş içince olması gerektiği kaydedildi.
 
Faşizm, ırkçılık, ataerkil sistem, karşıtı sloganların atıldığı ve pankartların taşındığı yürüyüşte, 14 Haziran'da İsviçre genelinde yapılacak genel kadın grevine katılım çağrısı yapıldı. 
 
Buradaki yürüyüşte de kendi renkleriyle yer alan Kürt kadınlarının hep bir ağızdan attıkları "Jin, jîyan, azadî" sloganları dikkat çekti. Leyla Güven ve açlık grevi eylemlerinin fotolarını taşıyan kadınlar, Kürt kadınlarının direnişini selamladı. Kürt kadınları adına yapılan konuşmada ise hem açlık grevlerine hem de Kürt kadınlarının Rojava başta olmak üzere birçok merkezde devam eden direnişine vurgu yapıldı.
 
Öte yandan aynı amaçla İsviçre'nin Bern, Sion ve Winterthur kentlerinde de düzenlenen yürüyüşlerle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlandı.
 
FREİBURG
 
Almanya'nın Freiburg kentinde 2 binden fazla kişinin katılımı ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yürüyüşü düzenlendi.
 
Freiburg'daki kadın örgütlerinin ortaklaşa organize ettiği yürüyüşte Kürt kadınları da Nuda Kadın Meclisi çatısında yer aldı.
 
Freiburg DKTM ve Alevi Kültür Dergahı üyelerinin de katıldığı yürüyüşte, "Jin, jîyan, azadî", "Biji YPJ", "Be Serok jiyan nabe" sloganları atıldı.
 
Yürüyüş korteji Alte Synagoge meydanında toplanıp büyük bir coşkuyla şehir merkezine ulaştığında burada katılımcı kadın kurumları bildirilerini okudu. Kürt kadınları adına da Nuda Kadın Meclisi tarafından bir bildiri okundu.
 
Kürt kadınlarının yöresel elbiselerini de giyerek katıldığı yürüyüşte devam eden açlık grevlerine de dikkat çekildi. Eylem kadınların söylediği marşlar ve zılgıtlar eşliğinde geç saatlere kadar devam etti.
 
ULM
 
Almanya'nın Ulm kentinde de kadınlar 8 Mart'ta alanlardaydı. SKB, Yeni Kadın, ADKH, SYKP Kadın Meclisi, Mor-Kızıl Kollektif ve MLPD tarafından çağrısı yapılan 8 Mart etkinliği için kadınlar Ulm şehir merkezinde toplandı. Etkinliğe Rebell ve DKTM de destek verdi.
 
Etkinlik için çadır açan kadınlar, çeşitli bayrak, pankart ve dövizler açarak, günün önemine vurgu yaptı.
 
GELSENKIRCHEN
 
Almanya'nın Gelsenkirchen kentinde ise Alternative derneğinde 8 Mart konulu seminer düzenlendi. HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan etkinlikte yaptığı konuşmada, HDP'nin çalışmalarını kadın öncülüğünde yürüttüğünü belirtti.
 
31 Mart yerel seçimleri de değerlendiren Aydoğan, "Bizler devleti demokratikleştirelim diyoruz, Erdoğan İslami bir cumhuriyet için çalışıyor. Buna karşı kadınların, devrimci, demokratların ve muhaliflerin mücadelesi önemli" dedi.
 
Öcalan'a yönelik uygulanan tecride ve açlık grevine de Aydoğan dikkat çekti.
 
STUTTGART
 
Almanya'nın Stuttgart kentinde kadın platformu bileşenlerinden İranlı kadın grubu Rahai Zan, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Courage, ADKH, Yeni Kadın, Zusammen Kämpfen, Frauenkollektiv, HDK Kadın Meclisleri, TJK-E, Alınteri ve MLPD'nin cağrısıyla 2 bin kişi Stuttgart'ın merkezi Schlossplatz meydanında bir araya geldi.
 
Miting, kurumlar adına yapılan konuşmalar ile başladı. Mitingde Ezidi kadınlar da bir konuşma yaptı. Konuşmada "Biz Ezidi kadınlar halen ülkemizde kaçırılıyor, tacize ve tecavüze uğruyoruz. Sesimizi duyun ve bize yardım edin. Dünyanın neresinde olursa olsun, tüm ezilen kadınların çığlığı olalım" denildi.
 
Mitingde ayrıca Rahai Zan İran kısa bir skeç sergileyerek, İran'daki kadınlar üzerindeki devlet baskısını anlatarak devlet ve erkek baskısına son verilmesi gerektiği belirtti.
 
Kadınlar protesto amaçlı 100 saniye boyunca çığlık atarak, 100 dakika fazla çalışarak ancak erkekler ile eşit maaş alabildiklerine vurgu yapan eylem gerçekleştirdiler.
 
Bir saatlik mitingden sonra kitle yürüyüşe geçerek sloganlar, zılgıtlar ve müzik eşliğinde Rotebühlplatz'a yürüdü. Rotebühlplatz'da SKB adına yapılan Almanca konuşmada şunlar belirtildi: "Yaşamı her gün yeniden üreten fakat değeri asla görülmeyenleriz. Çocuk doğuran, yemek pişiren, temizlik yapan, hasta bakan, yaşlı bakan, tamirat yapan, alış veriş yapan, bütün işkollarında erkeklerden daha az ücret alarak aynı işi yapanlarız. Aşçı, işçi, doktor, psikoloğuz. Boyacı, tamirci, danışmanız. Emeğimizi görmeyen, bizi erkeğin tamamlayıcısı sayan, bedenimiz üzerinde egemenlik kurmaya çalışan  cinsiyetçi erkek egemen  kapitalist düzene karşı grevdeyiz. Tüm kadınları 8 Mart dünya kadın grevine daha güçlü katılmaya çağırıyoruz. Unutmayalım biz istersek hayat durur. Haydi bugün hayatı durdurmaya."
 
Eyleme SKB'liler "8 Mart'ta grevdeyiz, biz istersek hayat durur" pankartı ve SKB bayrakları ile katıldı.
 
Eylemde "Leyla Güven onurumuzdur" sloganı atılarak açlık grevlerine dikkat çekildi.
 
BERLİN
 
Almanya'nın başkenti Berlin'de SKB, International Women Space, Dest Dan, Ni Uno Menos, Trostfrauen ve farklı uluslardan kadın örgütleri "Birleşerek istediğimizi alabiliriz" sloganıyla yürüyüş düzenledi. 5 bin kişinin katıldığı yürüyüş, tutsak kadın siyasilerle dayanışmak için JVA Lichtenberg önünde başladı. Burada SKB'liler bir konuşma yaptı, bildiri dağıttı. Polisin YPJ bayraklarının müdahalesine kadınlar tepki gösterdi.
 
MELBOURNE
 
Avustralya'nın Melbourne kentinde de 8 Mart vesilesiyle bir eylem düzenlendi. Devlet kütüphanesi önünde düzenlenen eylemde, kadına yönelik şiddet, iş yerinde fırsat eşitsizliği, adaleti, iş sağlığı ve güvenliğine dair olan talepler dillendirildi.
 
Kürt kadınları da Güven'in pankartları ile YPJ bayrakları ile yürüyüşe katıldı.
 
LIEGE
 
Belçika'nın Liege kentinde de 8 Mart vesilesiyle bir yürüyüş düzenlendi. 1500 kişinin katıldığı yürüyüşte Kürt kadınları "Jin, jîyan, azadî" sloganları attı. Kürt kadınlarının da organizasyonda yer aldığı yürüyüş, sloganlarla sona erdi.
 
REIMS
 
Fransa'nın Reims kentinde de kadınlar 8 Mart için buluştu. Öcalan'a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecride dikkat çekilen eylemde açlık grevi direnişçileri ile dayanışma mesajları da verildi.
 
Partizan Kadın Hareketi Mor Kızıl Kolektifi'nin organize ettiği bir yürüyüş de düzenlendi. Reims Merkez Garı önünde başlayan yürüyüş kent merkezine kadar devam etti.
 
"Biji Serok Apo", "Jin, jîyan, azadî", "Hepimiz Leylayız" sloganlarının atıldığı yürüyüş mitingle sona erdi.
 
LİMASSOL
 
Kıbrıs'ın Limassol kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlandı. Kıbrıs'ın Limassol kentinde Theofilos Kürt Kültür Merkezinde bir araya gelen Kürdistanlı kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü yürüyüş yaparak kutladı. Karanfillerin de dağıtıldığı yürüyüşte sık sık sloganlar da atıldı.
 
Eylem Kürt Kültür Merkezinden Limassol Belediyesi önüne kadar sürdü. Yürüyüşten sonra konuşmalar yapıldı.
 
MONTPELLIER
 
Fransa'nın Montpellier kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü düzenlenen bir yürüyüşle kutlandı. "Kadın direnişi özgürleştirir" sloganıyla düzenlenen eylemde Leyla Güven ve açlık direnişçileri selamlandı, "Leylaların direnişi kadın baharının zafer sözüdür" mesajı verildi.
 
Delal Amed Kadın Komünü tarafında organize edilen yürüyüş Montpellier'nin Peyrou Pitot parkında başladı. Yürüyüş boyunca Kürt kadının mücadelesine atıfta bulunulan sloganlar eşliğinde yürüyen kadınlar, 121 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven ile Strasbourg'ta, Maxmur'da, Türkiye cezaevlerinde aynı eylemi sürdüren açlık grevindeki kadınların fotoğraflarını taşıdı.
 
Comedie Meydanı'nda ise Kürt kadınlarını Fransız kadınları görkemli bir şekilde karşıladı. Eylem, 8 Mart'a ilişkin yapılan konuşmalar ve sloganlarla sona erdi.
 
CREIL
 
Fransa'nın Creil kentinde de 8 Mart vesilesiyle düzenlenen eylemde açlık grevi direnişlerine dikkat çekildi.
 
Creil Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin organize ettiği miting, Creil Belediyesi önünde başladı. Ana caddelerden geçen kitle, "Faşist Türkiye", "Biji Serok Apo" sloganları ve zılgıtlarla gara kadar yürüdü.
 
SKB'nin de katıldığı eylem, yapılan açıklamanın ardından sona erdi.
 
MARSİLYA
 
Fransa'nın Marsilya kentinde de Kürt kadınları 8 Mart yürüyüşünde Leyla Güven'in  açlık grevi direnişlerine dikkat çekti.
 
Vieux Port'da yürüyüş öncesi açılan resim sergisinde Leyla Güven'e de yer verildi. Ayrıca hazırlanan ortak bildiride açlık grevlerine dikkat çekildi.
 
Bu yıl Avrupa'nın her yerinde kadın örgütlerinin kararına Marsilya'daki kadınlar da uyarak greve gitti. Yürüyüş sırasında kadınlar Marsilya merkez komiserliği önünde açıklama yaparak kadına yönelik şiddete karşı yasaların yetersizliğini protesto etti. Ardından Aix Üniversitesi önünde akademi ve bilim dünyasındaki eşitsizliklere tepki gösterildi.
 
Kürt kadınları ise Leyla Güven'in fotoğrafları, açlık grevindeki kadın direnişçilerinin yer aldığı "Kadın direnişi özgürleştirir" yazılı pankart eşliğinde yürüdü. Tramvay meydanında söz alan Arin Mirkan Kadın Meclisi Leyla Güven ve Kürt kadınlarıyla dayanışmaya çağırdı. Yürüyüş Canebière Meydanı'nda sona erdi.
 
RENNES
 
Fransa'nın Rennes kentinde de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir eylem düzenlendi. Colombia Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar, République Meydanı'na yürüdü.
 
"Kadınların direnişi olmadan özgürlük mümkün değildir" yazılı ve açlık grevi direnişçisi kadınların fotoğraflarının yer aldığı pankartı ile yürüyüşe geçen kadınlar sık sık "Hepimiz Leyla'yız", "Jin, jîyan, azadî" sloganları attı. République Meydanı'nda halaylar ve zılgıtları ile Fransız kurumları ile bir araya gelen kadınlar burada bir açıklama yaparak Kürt kadınlarının mücadeleleri ve Leyla Güven, açlık grevi direnişçilerinin taleplerini anlatan kısa bir açıklama yaptı.
 
ROMA
 
İtalya'nın başkenti Roma'da da 8 Mart için bir yürüyüş düzenlendi. Roma'da yaşayan Kürt kadınları ve Kürt komitesi de Mandi Dentile yürüyüşünde yer aldı.
 
Öcalan'a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek, Öcalan'ın sağlık, güvenlik ve özgürlüğü talebi ile açlık grevi direnişinde olan DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ile 9 Ocak 2013'te Paris'te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ile Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez için adalet sloganlarının da atıldığı eylem sona erdi.
 
LONDRA
 
Sosyalist Kadınlar Birliği'nin (SKB) çağrısıyla, ırkçılığa, faşizme ve cinsiyetçiliğe karşı greve giden kadınlar alanlara çıktı. İngiltere'nin başkenti Londra'da 8 Mart Kadın Platformunu oluşturan kurumların çağrısı ile Wood Green kütüphanesi önünde eylem yapıldı.
 
Eylemde İngilizce ve Türkçe basın açıklaması okundu. Açıklamada, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün önemine ve tarihçesine değinildi.
 
Açıklamada, "Kutsal annelik rolüyle evlerimizde yarattığımız emekten, güvencesiz sigortasız, eşit olmayan ücretle çalıştırılmaya, töre-namus cinayetlerinden ev içi şiddete kadınların yaşadığı ortak sorunlara karşı birlikte durma ve değiştirme mücadelesi yürütüyoruz" denildi.
 
Eylemde, Leyla Güven şahsında bütün açlık grevi direnişçileri selamlandı. Leyla Güven'in açlık grevi yapmasının önemine dikkat çekildi.
 
Avrupa'da yükselişe geçen ırkçı partilerin ve düşüncelerin de kadınların önemli sorunlarından olduğu ifade edilen açıklamada, kadınların ırkçı politikaların sonuçlarını iki kat fazla yaşadığı vurgulandı.
 
Kadınlara karşı adaletin olmadığı, hakların gaspedildiği, eşit davranılmadığı, emeğinin görülmediği ve şiddet kullanılarak katledildiği belirtilen açıklamada, bu sisteme karşı kadınlar greve çağrıldı.
 
Eylemde "Jin jîyan azadî", "Kadın yaşam özgürlük" sloganları haykırıldı.
 
8 Mart günü Londra'da Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne panel düzenledi.
"Kadın, ırk, cinsiyet ve sınıf" konulu panelde konuşan SKB Londra temsilcisi, dünya genelindeki kadın grevinin önemine vurgu yaptı. Konuşmada, Leyla Güven’in açlık grevine Britanya'daki kadın kurum ve örgütlerin daha fazla duyarlılık göstermesi gerektiğini ifade edildi.
 
Panelde Britanya'da kadın platformunun oluşturulması kararı alındı.
 
HANNOVER
 
Almanya'nın Hannover kentinde 8 Mart etkinliği "Feminizmi ilerletelim, kapitalizmi ve ataerkilliği ortadan kaldıralım" şiarıyla düzenlendi. Hannover'in Platz der Weltausstellung Meydanı'nda başlayan yürüyüşe Kürt kadınlarının yanı sıra Türkiye ve Alman kadınları da katıldı. Etkinliği 30'dan fazla feminist kadın kurum katıldı.
 
Leyla Güven ve yine açlık grevindekilerin afişi de etkinlikte taşındı. Yürüyüşte Kürt Kadın Hareketinin 8 Mart için hazırladığı bildiri okundu ve dağıtıldı.
 
Kürt kadınları Kürtçe şarkıları söyledi ve halaylar çekti. Yürüyüş Faust Gelände Meydanı'nda sona erdi.
 
MÜNİH
 
Almanya'nın Münih kentindeki 8 Mart etkinliğine enternasyonalist kadınlar ile Sara Kadın Komünü ve Türkiyeli kadınlar katıldı. Yürüyüş Münih Belediyesi'nin önünde başladı. Sara Kadın Komünü adına yapılan konuşmada, Rojava devrimi ve Leyla Güven'in direnişine dikkat çekildi.
 
ANVERS
 
Belçika'nın Anvers kentinde, Şehit Sılav Kadın Meclisi, feminist kurumlarla 8 Mart'ı kutladı. Etkinlikte şiddete karşı mesajlar verildi. Anvers Kadın Meclisi, Leyla Güven'in öncülüğünde başlatılan açlık grevlerine ve İmralı tecridine dikkat çekti.
 
STOCKHOLM
 
İsveç'in başkenti Stockholm'de 8 Mart eylemine Leyla Güven ve açlık grevcileri damgasını vurdu.
 
Eylemde Sara Kadın Birliği ve Amara Kürt Kadın Meclisi adına yapılan konuşmalarda Leyla Güven, tutsaklar ve dünyanın değişik ülkelerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan açlık grevlerine dikkat çekildi. 
 
Aralarında Sol Parti, Adalet Partisi Sosyalistler, Sara Kadın Birliği, Devrimci Komünist Gençlik, Komünist Parti, Sosyalist Feministler ve Amara Kürt Kadın Meclisi'nin de yer aldığı 11 dernek ve parti tarafından düzenlenen gösteri Humlegorden Parkı'nda başladı.
 
Eylemin ilk konuşmasını Devrim adlı gruptan Vilma Ericsson yaptı. Ericsson, Polonya ve İrlanda'da Kürtaj yasalarına karşı mücadele ettiklerini ve Türkiye'de çocuk evliliklerini yasallaştırılmasını durdurduklarını söyledi.
 
Kadınların geleceğinin sosyalist devrimden geçtiğine vurgu yaptıktan sonra tüm kadınlara işçi sınıfıyla hareketiyle birlikte hareket etme çağrısı yaptı.
 
Ne Fahişe Ne Boyun Eğen adlı feminist örgütün Başkanı Amineh Kakabaveh, konuşmasına İran rejiminin ağır baskısı altındaki kadınların sorunlarını gündeme getirdikten sonra konuşmasını İsveç tekellerinin Asya ve Afrika ülkelerindeki kadın emeği sömürüsü üzerinde yoğunlaştırdı.
 
Sara Kadın Birliği adına konuşan Ayşe Göktepe, Rojava'da kadınların verdikleri mücadeleyi ve Leyla Güven ve cezaevlerinde süren açlık grevlerini gündeme getirdi.
 
Leyla Güven'in açlık grevini kararlılıkla sürdürdüğünü hatırlatan Göktepe, "Güven yaşamını özgürlük için riske atıyor. Leyla mücadelenin ve kadınların direnişinin sembolüdür. Onun sürdürdüğü açlık grevi barış ve demokrasinin gerçekleşmesi ve insan haklarına saygı gösterilmesi içindir" dedi.
 
Güven'in mücadeleci kadınların sembolü olduğunu söyleyen Göktepe, açlık grevcilerinin taleplerinin yerine getirilmesini ve Öcalan'a uygulanan tecridin derhal kaldırılmasını istedi.
 
Konuşmaların ardından kadınlar, il merkezindeki Sergels Torg Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.
 
GÖTEBORG
 
Göteborg'da 8 Mart Komitesi, Gustaf Adolfs Meydanı'nda bir miting gerçekleştirdi. Kadınlar, Göteplatsen Meydanı'na yürüdü.
 
Kadınlar, yürüyüşe PKK, TJK-E, YPG/YPJ bayrakları, Öcalan'ın ve Leyla Güven'in posterleriyle katıldı.
 
Eylemde Türkiye'de gerçekleşen insan hakları ihlallerini ve açlık grevlerini anlatan bildiriler dağıtıldı.
 
FALUN
 
Falun'da aralarında Sosyal Demokrat İşçi Partisi, Sol Parti, Çevre Partisi Yeşiller, Metall İşçileri Sendikası ve Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin de bulunduğu 22 parti, sendika ve dernek tarafından bir gösteri düzenlendi.
 
Kadınlar, eylemde Leyla Güven ve  diğer açlık grevcilerinin fotoğraflarını taşıdı. Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına yapılan konuşmada, Leyla Güven ve açlık grevcilerinin sağlıklarının kritik bir safhada olduğuna dikkat çekildi.
 
Siyasi partiler, sendikalar ve demokratik kamuoyuna tecridin kaldırılması için girişimde bulunmaları çağrısı yapıldı.
 
MALMÖ
 
Malmö ilinde Sol Parti, Feminist İnisiyatif, Genç Sol, Victor Jara Derneği, Irak Kültür Derneği, Sosyalist Sağlık Personeli ve Kvernby Halk Yüksek Okuluadlı örgütlenmeler, Gustaf Adolfs Meydanı'ndan Möllenvogstorget'e yürüdü.
 
Eyleme YPG/YPJ bayrakları, Öcalan ve Leyla Güven'in posterleri ile açlık grevcilerinin eylemlerine destek veren pankartlar taşıyarak katıldı. Etkinlikte Türk devletini ve Öcalan'a uygulanan tecridi teşhir eden bildiriler dağıtıldı.
 
HEİDELBERG
 
Almanya'nın Heidelberg kentinde 8 Mart yürüyüşü gerçekleştirildi. Bücheireiplatzda başlayan yürüyüşe SKB'nin de aralarında olduğu kadın örgütleri ile Young Struggle'ın olduğu gençlik örgütleri katıldı. Heidelberg Üniversitesi Meydanı'nda sona eren yürüyüşün ardından miting yapıldı.
 
"Benim bedenim, benim kararım", "Ne giyinirsem, nereye gidersem", "Evet evet demektir, hayır hayır demektir", "Erk egemenliğe karşı ateş ve alev", "Cinsiyetlçiliğe karşı ham sokakta hem de dışarıda direniş" sloganları atıldı.
 
Eyleme SKB "Hayatı durduruyoruz, 8 Mart'ta grevdeyiz" pankartıyla katıldı. SKB ve Young Struggle adına yapılan konuşmada, örgütlenme direniş çağrısı yapıldı.
 
KİEL
 
Almanya'nın Kiel kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yürüyüş düzenlendi. Tren garından Çarşı merkezine düzenlenen yürüyüşe SKB, Kürt kadın kurumları, Alevi kadınlar katıldı. SKB ve kadın kurumları konuşmalar yaptılar.
 
DUİSBURG
 
Almanya'nın Duisburg kentinde SKB, Young Struggle, Die Linke, Zora, Courage ve Kürt kadın örgütleri katıldı. Kadınlar çarşı merkezine sloganlarla yürüdü ve burada miting düzenledi.
 
MANNHEİM
 
Almanya'nın Mannheim kentinde SKB, Yeni Kadın Kürt kadın örgütlerinin katıldığı 8 Mart eylemi Schlossplatz'dan Paradeplatz'a gerçekleştirildi. Yürüyüşte Leyla Güven ve açlık grevlerine dikkat çeken sloganlar atıldı.
 
Yürüyüşün ardından miting düzenlendi. Mitingde konuşan SKB temsilcisi 8 Mart kadın grevinin önemine dikkat çekti.