25 Nisan 2024 Perşembe

Avrupa'nın başkentinde 25 Kasım: Benim bedenim, benim kararım

Brüksel'de 25 Kasım nedeniyle bir araya gelen kadınlar, erkek iktidarların kadın düşmanı politikalarına "Benim bedenim, bedenim kararım" diyerek yanıt verdi.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü'nde Belçika'nın başkenti Brüksel'de 5 bin kadın bir araya geldi. Poelart Meydanı'nda toplanan kitle, sloganlar atarak, dünyada artan kadın düşmanlığını protesto etti.
 
Kadınlar kürsüden, "Mirabel kardeşler nerede" diye seslendi, alandaki kitle hep bir ağızdan "Burada" diye bağırdı.
 
Dünyanın bir çok yerinde katledilen kadınların isimleri de sayıldı.
 
Eyleme, Avrupalı kadın örgütlerinin, partilerin ve sendikaların yanı sıra Türkiye ve Kürdistanlı kadın örgütleri de katıldı. Sosyalist Kadınlar Birliği üyeleri, "Şiddete, ırkçılığa ve faşizme isyan ediyoruz" yazılı pankart taşıdı. SKB'liler eylem boyunca, bildiriler dağıtarak, kadınları isyanı büyütmeye çağırdı. Kürt kadınları da "Kadın cinayetleri politiktir, o sen de olabilirdin" dedi. 
 
Uzun bir yürüyüşün ardından yeniden Poelart Meydanı'na gelen kitle, bando çalıp, şarkılar söyledi, sloganlar attı.
 
Oldukça canlı ve hareketli geçen eylemde öne çıkan iki talep oldu; "Kadına yönelik cinsel şiddeti durdur" ve "Benim bedenim, benim kararım."
 
Eylemde sık sık "kadın dayanışması"na işaret eden sloganlar atıldı. Arap, Afrikalı, Avrupalı, Türkiyeli, Kürdistanlı ve Latin Amerikalı kadınlar, hep bir ağızdan "dayanışma" dedi.
 
Genç bir kadın, İranlı kadınlarla dayanışmak amacıyla, bir baş örtüsünü bir sopanın ucuna bağlayarak uzun süre durdu. Eylemini sürdürürken, İranlı kadınların başörtüsü zorunluluğuna karşı direnişini gösteren fotoğraflar da sergilendi.
 
Kadın örgütleri yaptıkları konuşmalarda, erkek şiddetinin son bulması için kadın dayanışmasını ve direnişini büyütecekleri mesajını verdi.