19 Nisan 2024 Cuma

Avrupa SKB'den 1 Mayıs'a çağrı: Haklarımız için sokaktayız

1 Mayıs'ta sokağa çağıran Avrupa SKB, erkek egemenliğine karşı kadın gücüyle, eşitlik ve özgürlük için haklarını kazanacaklarını kaydetti. 

Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), eşit işe eşit ücret için emeklilik yaşının aşağı çekilmesi için sömürüye, hayat pahalılığına, savaşa ve şiddete karşı 1 Mayıs'ta sokaklara çağırdı.

Avrupa'da Türkiye ve Kürdistan'da, dünyada kadınların erkek işçilerden daha az ücretle çalışmaya zorlandığını belirten SKB, şöyle devam etti: "Kadın emeğimiz ucuz iş gücü olarak erkek egemen kapitalist sistemin sömürüsü altında patronlar tarafından yağmalanıyor. Taciz, mobbing gibi şiddet biçimleriyle işyerlerinde yüz yüze kalıyoruz. Kadın cinayetleri tüm dünyada artarak devam ediyor. Kadının ev içi emeği görünmüyor, ücretlendirilmiyor. İran'da, Türkiye'de, Kürdistan'da, Afganistan'da dünyanın bir çok coğrafyasında kadınların yaşam biçimlerine müdahaleler artıyor.

Kadınlar yaşam biçimlerinden dolayı gerici, şeriatçı, erkek egemen kapitalist yönetimlerce ölüme mahkum ediliyor. Sokaklarda kazandığımız İstanbul Sözleşmesi gibi kazanımlarımız gasp ediliyor. Biz kadınlar, tüm bu kadın emeği sömürüsüne, baskıya, şiddete karşı dünyanın birçok ülkesinde grevlerde, direnişlerde, ayaklanmalarda en önde, sokakları terk etmiyor isyan ediyoruz.

1 Mayıs'a Türkiye ve Kürdistan'da 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçim gündemi ile giriyoruz. Avrupa'da ki göçmen işçi emekçi kadınlar olarak, kadını evsel köleliğe, erkeğe itaate mahkum eden, kadın cinayetlerini, tecavüzü meşru gösteren, politik İslamcı, faşist AKP-MHP iktidarına ve sermaye partilerine karşı Yeşil Sol parti kadın milletvekili adaylarını destekliyoruz. Seçimlerin biz kadınlar için tek başına çözüm olmadığını biliyoruz. Cins ayrımsız bir dünya yaratmak için erkek egemen kapitalist iktidarları yerle bir ederek sosyalizmi inşa etmeliyiz.

İşçi sınıfının birlik, mücadele günü olan 1 Mayıs'ta çifte sömürüye, baskıya, zulme ve şiddete karşı alanlarda olacağız. Biz kadınlar, LGBTİ+'lar ve erkek sınıf kardeşlerimizle sermayeye karşı mücadele bayrağını yükselteceğiz. Erkek egemenliğine karşı kadın gücümüzle, eşitlik ve özgürlük haklarımızı kazanacağız. İşçinin emekçinin birlik, mücadele günü, Yaşasın 1 Mayıs, Jin, jiyan, azadî."