26 Nisan 2024 Cuma

Avrupa SKB 1 Mayıs'ta alanlara çağırdı

Avrupa SKB, emperyalistler arası paylaşım savaşlarına karşı, kadın emeği sömürüsüne karşı bu 1 Mayıs'ta kadın isyanıyla alanlarda olacaklarını kaydetti. 

Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB); krize, emperyalist savaşa, kadın emeği sömürüsüne karşı; 1 Mayıs'ta kadın isyanıyla meydanlarda olduklarını duyurdu. İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs'ta işçi, ev emekçisi, göçmen, genç kadınlar olarak talepleri haykırmak için, erkek egemen kapitalist, emperyalist iktidarlara ve kadına şiddet uygulayan erkeğe karşı itaat etmeyeceğimizi haykırmak için sokaklarda, meydanlarda olacaklarını kaydeden Avrupa SKB, emperyalist ülkelerin paylaşım ve rekabetleri için başlattıkları Ukrayna savaşının ardından Avrupa'da gıda ürünlerine, tüketim maddelerine gelen zamlara itiraz ettiklerini belirtti. 

Avrupa SKB açıklamasında, "Ücretlerimiz eriyor, yoksulluk sınırında yaşayanlarımızın sayısı artıyor. Az işçiyle daha fazla üretim yapılıyor, daha uzun çalışma süreleri ile sömürü arttırılıyor. Genç işçilerin istihdamı yerine emeklilik yaşımız ölüme yakın zamanda sonlandırılıyor. Ev içi emeğimiz ücretlendirilmiyor, kadın emeği değersizleştiriliyor. Erkeklerle aynı işi yapmamıza rağmen, maaşımız yüzde 18- yüzde 20 düşük veriliyor. İş yerlerinde cinsel taciz ve mobbing uygulamalarına maruz kalıyoruz" dedi. 

Emek, eşitlik, özgürlük için 1 Mayıs'ta alanlarda olacaklarını vurgulayan kadınları, emperyalistler arası paylaşım savaşlarına karşı alanlarda olacaklarını kaydetti. Açıklamada, "Bu 1 Mayıs'ta 'Faşizmi yıkalım, özgürlüğü kazanalım' şiarını daha güçlü haykıracağız. Sosyalist Kadınlar Birliği olarak bu 1 Mayıs'ta ataerkil kapitalist sınıfa karşı mücadeleyi büyütecek, antiemperyalist ve sömürgeci savaşlara hayır şiarını daha güçlü haykıracağız" ifadelerini kullandı.