19 Mayıs 2024 Pazar

Avrupa kentlerinde kadınlar sokağa çıkarak 8 Mart'ı kutladı

Avrupa'nın Belçika, Avusturya, İsviçre, Hollanda ve İtalya'nın birçok kentinde kadınlar sokağa çıkarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Avrupa'nın birçok kentinde yapılan yürüyüş ve etkinliklerle kutlandı.

BRÜKSEL
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Belçika'nın bir çok kentinde sokaklarda kutlandı.

Belçika'da 'Marche Mondiale'ın organize ettiği eylemler pandemiden dolayı merkezi eylem yerine Brüksel'de 7 ayrı noktada ve Anvers,  Liege, Mons, Gent gibi şehirlerde kadınlar sokaklara çıktı.

Sosyalist Kadınlar Birliği'nin (SKB) de bileşeni olduğu kadın platformunun düsenlediği eylemler coşkulu geçti.

Brüksel, Liege ve Anvers'deki 8 Mart eylemlerine SKB ve Kürt kadın hareketi katılarak göçmen kadın taleplerini dillendirdi. Türkiye ve Kürdistan hapishanelerindeki kadın tutsaklara dayanışma kartları gönderildi.

Kadın grevi taleplerin ön plana çıktığı eylemlerde; 'şiddet', 'eşit işe eşit ücret', pandemiden dolayı etkilenen kadınların durumuna dikkat çekildi.

VİYANA
Avusturya'nın başkenti Viyana'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde sokak eylemi gerçekleştirildi. Akşam saatlerinde Yppenplatz'da kadın örgütlerinin çağrısıyla biraraya gelen kadınlar miting gerçekleştirdi. Eylemde SKB Avusturya temsilcisi yaptığı konuşmada, eşit işe eşit ücret ve kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin büyütülmesinin kadınların örgütlü mücadeleleri ile gerçekleşeceğini vurguladı. Konuşmada, "Kadın özgürlük mücadelesinin ön saflarında savaşan ve direnen tüm kadınlar bizlerin onurunu büyütüyor, selam olsun direnen ve mücadele eden tüm kadınlara" denildi.

Konuşmaların ardından kadınlar sloganlarla Kadın Merkezine yürüdü.

GRAZ
Avusturya'nın Graz kentinde de 8 Mart kutlandı. Kadın örgütlerinin mesajlarının okunması aradından halk, Hauptplatz'dan Griesplatz'a kadar yürüdü.

LUZERN
İsviçre'nin Luzern kantonunda düzenlenen sokak etkinliği ile kadınlar 8 Mart'ı kutladı. Luzern Kadın Grevi Komitesinin çağrısı ile geçekleşen etkinlik Vögeligärtli parkında düzenlendi. Şehir kütüphanesinin de bulunduğu parkta kütüphane duvarı başta olmak üzere ağaçlar ve bir çok yere asılan pankartlar ile kadınlar taleplerini duyurdu.

Yapılan konuşmalarda dayanışma ve mücadele çağrıları yapılırken etkinlik müzik dinletisi ile devam etti. Etkinliğin bulunduğu alanda çocuk parkının da bulunması ve katılımcı kadınların çocuklarına yönelik çocuk bakımı organize edilen etkinlikte çocuk bakımının erkekler tarafından yapılması dikkat çekti. Kürt kadın haraketi ve SKB adına konuşmalar yapılırken bu konuşmalarda kapitalist ekonomi ve ataerkil sisteme karşı kadın dayanışması ve mücadelesi çağrısı yapıldı. Etkinlik müzik dinletisi ve halaylarla sona erdi.

BASEL
Basel'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla gece yürüyüşü düzenlendi.

Salgın kısıtlamaları ve yürüyüşü engelleme çabası içerisinde olan Basel kanton polisinin kurmuş olduğu barikatlara rağmen kadınlar "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganıyla yürüdü.

Yüzlerce kadın Theatherplatz’da bir araya gelerek sık sık kadın emeğini sömüren kapitalist sisteme, erkek egemen devlet sisteme karşı sloganlar atarak kadın mücadelesinin yükseltilmesi çağrısında bulundu.

Kanton polisi tarafından yürüyüş güzergahları kapatılan kadınlar yolları uzun süre trafiğe kapatarak burada kurumlar adına açıklamalarda bulundu.

Kanton Parlamentosu, kadın hapishaneleri başta olmak üzere önemli merkezlerde duran kadınlar buralarda bildiri okudu. "Bizleri koronavirüs değil sizin erk zihniyetiniz katlediyor" mesajının verilerek yürüyüşünü sürdüren kadınlar tüm dillerde "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganları attı.

Yapılan konuşmalarda özellikle kadın mücadelesi açısından bugün için Rojava'daki kadın devrimi örnek alınarak kapitalist devlet sistemi ile erk devlet sisteminin yıkılabileceğine belirtildi.

İsviçre'de Ocak ayından bu yana 6 kadının erkekler tarafından katledilmesi, Avrupa'da kadına yönelik şiddetin salgın ile artığına ve devletlerin kadını koruyucu önlemler almamasına tepki gösterilen konuşmalar sonrası kadınlar yürüyüşlerini Basel Üniversitesi kampüsünün olduğu alanda sloganlarla sonlandırdı.

LOZAN
Lozan kentinde düzenlenen 8 Mart kutlamasına Kürdistanlı kadınlar kendi renkleriyle katıldı. Açtıkları 8 Mart standında Türkiye zindanlarındaki kadın tutsaklara gönderilmek üzere kartlar hazırlandı.

CENEVRE/LUGANO/BELLINZONA
Cenevre kentinde de Rousseu adasında kadın inisiyatifleri öncülüğünde bir miting düzenlendi.

İsviçre'nin İtalyanca konuşulan Lugano ve Bellinzona kentlerinde de kadınlar alanlara çıkarak 8 Mart'ı kutladı.

AMSTERDAM
Hollanda'nın Amsterdam kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlandı.

Amsterdam Meseumplein'deki kutlamaya Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK Hollanda), Uluslararası Özgür Kadın Vakfı, Rode Morgen, SKB, İranlı kadınların, Dünya Kadınlar Platformu gibi birçok kurumun oluşturduğu 8 Mart komitesi tarafından düzenlendi.

Farklı halklardan kadınların katıldığı kutlamada her oluşum kendi açıklamasını okudu.

MİLANO
İtalya'nın Milano kentindeki 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği Duomo Meydanı'nda gerçekleştirildi.

Kadınlar burada yaşadığı sorunlar dile getirildi. Milano Kürt Komitesi adına konuşan Hazal Koyuncuer, Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehit düşen Sakine Cansız ve tüm şehit kadın devrimcileri andı.

Faşizmin olduğu her yerde kadınların direniş saflarında olması gerektiğini söyleyen Koyuncuer, kadınların yaşadığı sorunları dile getirmesi gerektiini söyledi.