25 Nisan 2024 Perşembe

Avrupa kentlerinde kadınlar şiddeti protesto etti

Yunanistan, Almanya, Fransa ve İsviçre kentlerinde 25 Kasım dolayısıyla alanlara çıkan kadınlar, kadına yönelik şiddeti protesto etti.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Avrupa kentlerinde alanlara çıkan kadınlar kadına şönelik şiddeti protesto etti.

ATİNA
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Yunanistan'ın başkenti Atina'da yüzlerce kadın, LGBTİ+ alanlara çıktı. 2016 yılında başlayan 25 Kasım eylemleri, artan kadın cinayetleri ve erkek şiddeti nedeniyle her yıl daha çok kadının katılımıyla gerçekleşiyor. Bu sene 25 Kasım mitingini örgütleyen feminist grup "καμια Ανοχή" (Taviz Yok) oldu.

Protestoların esas gündemini kadın ve LGBTİ+ cinayetleri, kadına yönelik cinsel taciz ve tecavüz, göçmen kadınların sorunları ve Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırıları belirledi. Kadınlar sokaklarda "Aile içi şiddetin, kapitalist işveren ve ataerkil devlet şiddetinin karşısındayız" diyerek seslerini yükselttiler. Son dönemlerde artan erkek şiddetiyle beraber tıpkı Türkiye'de olduğu gibi kadınların erkekler tarafından katledildiğini ve neredeyse hergün yeni bir kadın cinayeti haberi ile uyandıklarını belirttiler. Göçmen kadınların durumuna da dikkat çeken feministler tarafından kadın ticareti yapan bir pastanenin ve LGBTİ+ aktivisti Zak Kostopoulos'un öldürüldüğü dükkanın önünde açıklamalar yapıldı. Ayrıca Şili'de gerçekleşen protestolara destek amaçlı Şili konsolosluğunun önünde de protestolar gerçekleşti.

Türkiyeli ve Kürdistanlı kadınlar ise Kadınların Birleşik Devrimci Hareketi (KBDH) imzalı İngilizce ve Yunanca "Yaşasın kadın direnişi" yazılı pankartla alanlara çıkarak Rojava'ya yönelik saldırıları ve Türkiye'de gerçekleşen kadın cinayetleri protesto etti. YPJ bayrağı da açan kadınlar, Rojava ve diğer mücadele alanlarında ölümsüzleşen kadın savaşçıların fotoğraflarını da taşıdılar. Uluslararası alanda örgütlü #WomenDefendRojava grubu da yürüyüşe katıldı.

Eyleme Sosyalist İşçi Partisi (ΣΕΚ), Yeni Sol Akım (ΝΑΡ), Devrimci İşçi Partisi (ΕΕΚ), Color Youth (LGBTİ+ Örgütlenmesi) ve bazı anarşist gruplar destek verdiler.

PARİS
Fransa'nın başkenti Paris'te, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla binlerce kadın sokağa çıktı.

Birçok feminist örgüt, kadın hakları savunucuları, siyasi partiler ve sendikaların katıldığı eyleme, Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F), Jinen Ciwanên Şoreşger Paris ve Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) pankartları ile kortejdeki yerini aldı.

Kürt kadınları Rojava'da katledilen Kürt siyasetçi Hevrin Xelef'in fotoğrafları ve 9 Ocak 2013'de Paris'te katledilen üç Kürt kadın devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in fotoğraflarını taşıdılar.

"Kadınlar Rojava'yı savunuyor", "Kadına şiddet politiktir" pankartları taşıyan Kürt kadınları sık sık "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganları attı.

Fransa Boyun Eğmeyenler Milletvekili Danielle Simonnet Kürt kadınlarının yanında yer alarak destek ve direniş mesajları verdi.

Opera meydanında başlayan yürüyüş Repubique Meydanında "Kadına şiddete son" sloganları ile sona erdi.

STRASBOURG
Fransa'nın Strasbuorg kentinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F), Zin Kadın Derneği Strasbourg'un da aralarında olduğu çok sayıda feminist örgüt, kadın hakları savunucuları, siyasi partiler ve sendikalar eylem düzenledi. Kadınlar "Değişim ve özgürlük için sen de ayağa kalk", "Kadınlar Rojava'yı savunuyor" pankartı ile yürüdüğü eylemde, Rojava'da katledilen Kürt siyasetçi Hevrin Xelef ve 9 Ocak 2013'de Paris'te katledilen üç Kürt kadın devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in fotoğrafları taşındı. Ayrıca "YPJ tüm dünya kadınları için savaşıyor" sözünün yazılı olduğu dövizler taşındı.

Strasbourg'da ilk defa bütün kadın örgütlerinin katıldığı eylemde sık sık "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganları atıldı. Zin Kadın Derneği'nden Meryem Tekiner'in yol boyunca okuduğu metinde, kadına karşı şiddetin politik olduğuna vurgu yapıldı. Türkiye ve desteklediği çetelerin Kuzey ve Doğu Suriye'de tüm halklara yönelik bir katliam girişiminde bulunduğunu belirtilen konuşmada, Rojava devriminin kadın devrimi olduğuna dikkat çekilerek, işgal ile bu devrimin sonlandırılmasının hedeflendiği vurgulandı.

İşitme engelliler için de işaret diliyle çevrilen konuşmada, Rojava'daki direniş olmak üzere İran'da ve Şili'deki halk ayaklanmaları, Haiti'deki, Lübnan'daki ve Hong Kong'taki halk direnişleri selamlandı ve Fransa'da artan İslamofobi ile Müslüman kadınların da tehdit altında olduğuna değinildi.

RENNES
Fransa'nın Rennes kentinde de kadın örgütlerinin öncülüğü ile 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü kapsamında yürüyüş gerçekleştirildi. Republique Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar Fransa'da erkekler tarafından katledilen kadınların isimlerinin yazılı olduğu tişörtler giyerken kadına karşı şiddet, tecavüz ve tacizlerine karşı pankartlar taşıdı. Binlerce kadın Republique Meydanı'nda yapılan açıklamanın ardından Rennes sokaklarında yürüdü.

MARSİLYA
Fransa'nın Marsilya kentinde de 25 Kasım yürüyüşü düzenlendi. Fransız feminist kadın örgütlerinin organize ettiği eyleme Kürt kadınları da kendi renkleriyle katıldı.

Vieux-Port'da yapılan mitinge Kürt kadınları kendi pankartları, kadına karşı şiddetin Kürdistan ve Rojava'daki boyutuna dikkat çekti. Eylem halaylar ve "Jin, jiyan azadi", "Biji YPJ", "Biji Serok Apo" sloganları ile sona erdi.

BORDEAUX
Fransa'nın Bordeaux kentinde Fransız ve Kürt kadınları, 25 Kasım dolayısıyla alanlardaydı. Şehit Avesta Xabur Komünü ve Colectife des Femmes'in organize ettiği eyleme binlerce kadının katıldığı yürüyüş Place de la Bourse'da başladı ve Bölgesel Konsey binası önünde sona erdi. Yürüyüş boyunca "Jin, jiyan, azadi" sloganları atıldı.

LYON
Fransa'nın Lyon kentinde de binlerce kadın 25 Kasım yürüyüşü düzenledi. Kadına yönelik şiddetin kınandığı pankart, döviz taşıyan kadınlar, aynı içerikte sloganlar attı. "Güçlüyüz, onurluyuz, feministiz, öfkeliyiz", "Sokaklar kime ait, sokaklar bize ait" sloganlarının atıldığı yürüyüş, Lyon Yüksek Mahkemesi önünde durdu. 2019 yılında katledilen 137 kadının isimlerinin sayılması ardından kadınlar yürüyüşe devam etti.

FRANKFURT
Almanya'nın Frankfurt kentinde Frankfurt, Offenbach ve Hanau kadın meclislerinin organizesi ile bir yürüyüş düzenlendi. Courage ve ADKH ile gençlik örgütlerinin de destek verdiği yürüyüş HBF önünde başladı. Rossmarkt'ta ise bir miting ile eylem sona erdi.

Çok sayıda kadının katıldığı yürüyüşte kadın katliamlarına, kadına yönelik şiddetin protesto edildiği pankartlar taşındı. Türkiye ve desteklediği çetelerinin Kürt kadın siyasetçi Hevrin Xelef'in katletmesi de kınandı. Miting katledilen kadınlar anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Eylemde kadın örgütleri temsilcileri konuşmalar yaptı.

SAARBRÜCKEN
Almanya'nın Saarbrücken kentinde de 25 Kasım yürüyüşü düzenlendi. Europagaleri'nin önünde başlayan yürüyüşe çok sayıda kadın katıldı.

"Kadına karşı şiddete hayır" ve "Kadınlar Rojava'yı savunuyor" yazılı pankartların taşındığı yürüyüşte sık sık "Kadın katili Erdoğan" sloganı atıldı. Devlet Tiyatrosu önüne gelen halk, burada ise bir miting düzenledi. Saygı duruşu ile başlayan mitingde Şehit Aileleri Komisyonu adına bir konuşma yapan Zero Dersim, "Kadın katilleri olan IŞİD barbarlarına karşı en etkin mücadeleyi YPJ savaşçıları verdi. Bugün yine uluslararası güçler Erdoğan rejimine destek vererek, kadın devrimini ve haklarını hedef almaktadır. Biz kadınlar ve anneler olarak Rojava devrimini her gün, her daim sokaklara taşıyarak sahip çıkmamız ve savunmamız gerekiyor. Mücadeleyi yükseltmeliyiz" dedi.

MANNHEİM
Almanya'nın Mannheim kentinde SKM, Courage, Kürt kadın örgütleri, 25 Kasım dolayısıyla Wasserturm'da biraraya geldi. SKB, eyleme işgale, savaşa, soykırıma karşı ve Women Defend Rojava dövizleriyle katıldı. SKB üyeleri bildiriler dağıttı. Eylemde kadın örgütü temsilcileri konuşmalar yaptı. Courage temsilcisi yaptığı konuşmada, "Rojava devrimini ve ortak mücadeleyi kadınlar yükseltecek" dedi. Kürt kadınlara adına yapılan konuşmada ise Kuzey ve Doğu Suriye'nin işgaline karşı kadınları sokağa çağırdı.

SKB temsilcisi ise yaptığı konuşmada, kadın katliamlarının sıradanlaştığı, şiddetin meşrulaştığı belirtildi. Konuşmada, "Almanya’da yaşayan kadınlar için de durum aynı. Yaşamın neresinde olursak olalım hangi kara parçasında yaşıyor olursak olalım kadına hak görülen şiddet kültürü ile savaşıp kadın katliamlarına karşı etkin bir özsavunma mücadelesi yürütmeliyiz" diye kaydedildi.

BIEL
İsviçreli ve göçmen kadın örgütlerinin oluşturduğu Biel Kadın Kolektifi tarafından 25 Kasım vesilesiyle 16 gün sürecek olan "İnsani irade" etkinliğinin startı bugün gerçekleştirilen mitingle verildi.

Zentralplatz'da gerçekleştirilen mitingde kadın kolektifi tarafından yapılan açılış sonrası başta Rojava'daki direniş olmak üzere İran'da ve Şili'deki halk ayaklanmaları, Haiti'deki, Lübnan'daki ve Hong Kong'taki halk direnişleri sahiplenildi.

Arin Mirkan Kadın Komünü aktivistleri tarafından "Jin, Jiyan, Azadi" pankartıyla YPJ'li Amara Renas, Kürt kadın siyasetçi Hevrin Xelef, enternasyonalist savaşçı Sarah Handelmann (Sara Dorşin) ile Akide Ana'nın posterleri taşındı.

Kadın kurumları tarafından yapılan konuşmalar sonrası göçmen kadınların yöresel müzik dinletileri ile folklor danslarıyla etkinlik sonlandırıldı. 16 gün sürecek eylem ve etkinlikler 6 Aralık'ta yapılacak olan yürüyüş ile sonlandırılacak.

LOZAN
Lozan'daki kadın kurumlarının çağrısıyla bir yürüyüş ve miting gerçekleştirildi. St. François alanından bir araya gelen kadınlar şiddete karşı atılan sloganlarla yürüyüşe geçti. Sık sık "kadına şiddet, kadın cinayetleri politiktir" sloganları kadınlar Riponne Meydanında bir miting gerçekleştirdi. Kadın kurumları tarafından yapılan konuşmalar sonrası eylem sonlandırıldı.