18 Mayıs 2024 Cumartesi

Avrupa kentlerinde 25 Kasım etkinlikleri düzenlendi

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla Fransa, Almanya, İsviçre, Danimarka ve İtalya ve Kıbrıs'ta alanlara çıkan kadınlar, kadına yönelik şiddeti protesto etti.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla Fransa, Almanya, İsviçre, Danimarka ve İtalya ve Kıbrıs'ta alanlara çıkan kadınlar, kadına yönelik şiddeti protesto etti.
 
PARİS
 
"Ben de" (MeToo) kampanyasının ardından, 70 kadın örgütünün oluşturduğu "Noustoutes" (Hepimiz) İnisiyatifi tarafından Fransa'nın başkenti Paris'te alanlara çıkan 30 bine yakın kadın, kadına yönelik şiddete karşı yürüdü.
 
Opera Meydanı'nda buluşan kadınlar Republique Meydanı'na yürüdü. Eyleme CGT, Anti Kapitalistler, Fransa Komünist Partisi, göçmen kadın örgütleri, sinema oyuncuları, gazeteciler, siyasetçiler ve yazarlarda katıldı.
 
Yürüyüş kortejine mor renk hakimken bazı eylemciler sarı yelekleri ile katıldı. "Kadına yönelik şiddete son", "Hayır hayırdır", "Kadın sünnetine son", "Zoraki evliliklere son", "Tecavüzün tek sebebi tecavüzcüdür", "Artık susmayacağız", "Şiddete karşı özsavunma", "Kırılgan erkekliğiniz için üzgünüm", "Eteklerimiz kısa, fikirlerimiz değil", "Tecavüze külot gerekçe değildir", "Feministler ırkçı değildir",  yazılı pankart ve dövizler taşındı. Ayrca eylemde külotlar taşınarak  sloganı dövize yazıldı.
 
Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) ise yürüyüşe "Hayır hayır demektir", "Şiddete karşı özsavunma" sloganın yazılı olduğu pankart, döviz ve bayrakları ile katıldı.
 
Yürüyüşte, Paris'te katledilen PKK'nin kurucu kadrolarından Sakine Cansız, KNK üyesi Fidan Doğan ve Leyla Şaylamez'in dev posterlerini taşıyan Kürt kadınları ise sık sık "Jin, jîyan, azadî" sloganları attı.
 
Yürüyüşün ardından Republique Meydanında yapılan konuşmalarda ise dünyanın birçok yerinde gün geçtikçe kadına yönelik artan şiddete dikkat çekildi. Erkek egemenlikçi zihniyete sahip egemen güçlerin kadına yönelik şiddeti daha derinleştirdiğine vurgu yapılan konuşmalarda, kadınlara yaşamın her alanında mücadeleyi daha da büyütme çağrısı yapıldı.
 
RENNES
 
Fransa'nın Rennes kentinde de 25 Kasım dolayısıyla yürüyüş düzenlendi. Zin Kadın Meclisi'nin düzenlediği yürüyüş Place du Colombie'den Republique Meydanı'na yapıldı. "Jin, jîyan, azadî", "Biji Serok Apo" sloganlarının atıldığı yürüyüşün ardından basın açıklaması yapıldı.
 
KOPENHAG
 
25 Kasım dolayısıyla Danimarka'nın Kopenhag kentinde kadınlar eylem yaptı. Vesterbros Torv caddesi üzerinde bir araya gelen kadınlar, belediye meydanına yürüdü. Yürüyüş boyunca "Jin, jîyan, azadî" sloganları atan kadınlar, taşıdıkları pankart ve dövizlerle kadına yönelik şiddetin politik olduğuna vurgu yaptı.
 
Yürüyüşün ardından düzenlenen mitingde Seve Kadın Meclisi adına bir konuşma yapan Saime Bilen, kadınların yaşamın her alanında nasıl şiddete mağdur kaldığına dikkat çekti. Şiddete karşı kadınların örgütlü olması gerektiğini ifade eden Bilen, Kürt kadınlarının Rojava ve Kürdistan dağlarında verdiği mücadelen örnekler verdi.
 
Leyla Güven'in açlık grevi eylemini de selamlayan Bilen, "Kürt kadınları her nerede olursa olsun faşizme baş kaldıracak güçtedir. Bizlerde bulunduğumuz her alandan Leyla Güven'in eylemine destek sunmalıyız" dedi.
 
Danimarkalı kadın siyasetçilerde yaptıkları konuşmalarda Kürt kadınlarının verdiği mücadeleye dikkat çekerek, kadınların her alanda erkek egemenlikçi zihniyete karşı mücadele etmesi gerektiğini ifade ettiler.
 
CENEVRE
 
25 Kasım vesilesiyle İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya gelen yüzlerce kadın yürüyüş düzenledi. Cenevre Üniversitesi Unimail yerleşkesi önünde bir araya gelen kadınlar buradan şehir merkezine yürüdü. Cenevre Şehir Belediyesi tarafından da desteklenen yürüyüşte "Kadına yönelik şiddete hayır" pankartı taşındı "Benim vücudum, benim tercihim", "Beni özgürleştirme, ben kendim yaparım", "kadına şiddete hayır" sloganları atıldı.
 
Yürüyüş boyunca Fransız Sanatçı Edith Piaf'ın "la vie en rose" parçasını hep bir ağızdan seslendiren kadınlar, şehir merkezinde yaptıkları dans gösterileriyle renkli görüntüler oluşturdu.
 
Yürüyüş ardından yapılan konuşmalarda ise İsviçre'deki kadın erkek arasındaki eşitsiz uygulamalara dikkat çekilirken, kadınlara mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.
 
ZURİH
 
25 Kasım vesilesiyle İsviçre'nin Zürih kentinde gece yürüyüşü düzenlendi. İsviçreli ve göçmen kadın örgütleri öncülüğünde yüzlerce kadın Schiffbaustrasse bir araya gelerek, buradan Helvetiaplatz'a yürüdü.
 
Kadına yönelik şiddete ve kadın direnişine dikkat çeken pankart ve dövizlerin taşındığı yürüyüşte, farklı dillerde "Jin, jîyan, azadî" sloganı atıldı. Dünyanın kadın mücadelesiyle güzelleşeceğine dikkat çekilen yürüyüşte, faşist, ırkçı ve ataerkil egemenlikçi zihniyetlere karşı kadınların birlikte mücadele etmesi önemine vurgu yapıldı.
 
Kendi renkleri ve bayraklarının yanı sıra "En güzel kadın direnen kadındır", "Kadına yönelik şiddet politiktir" pankartıyla yürüyüşün ön saflarında yer alan Kürt kadınları ise Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesine dikkat çekti.
 
Yürüyüş boyunca megafonla yapılan konuşmalarda kadına yönelik şiddetin boyutuna dikkat çekilirken, kadınların örgütlü mücadelesinin önemine değinildi.
 
Öte yandan İsviçre'nin Fribourg ve Lozan kentlerinde de alanlara çıkan yüzlerce kadın, kadına yönelik şiddeti protesto etti.
 
STUTTGART
 
Almanya'nın Stuttgart şehrinde Stuttgart Kadın Platformu bileşenleri olan Sosyalist Kadınlar Birliği, Demokratik Kadın Hareketi, Kürt Kadın İnisiyatifi, Yeni Kadın, Kadın Sünnetine karşı kadın İnisiyatifi, İran Kadın Özgürlük Hareketi, Cumartesi Anneleri Platformu, Courage ve MLPD tarafından 25 Kasım vesilesiyle eylem yaptı.
 
Yapılan konuşmaların ardından İran Kadın Özgürlük Hareketi tarafından kadın şiddetine dönük pantomim tiyatro sergiledi. Kürt kadınlar erbane eşliğinde Kürtçe klamlar seslendirdi.
 
Kürt Kadın İnisiyatifi tarafından yapılan konuşmada Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemaz anılarak Rojava'daki kadın devrimine dikkat çekildi. Eylem gerçekleştirilen yürüyüş sonrası "Jin, jîyan, azadî", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları ile sona erdi.
 
DÜSSELDORF
 
Almanya'nın Düsseldorf kentinde 25 Kasım vesilesiyle "Kadına yönelik şiddet politiktir. O sen de olabilirdin" şiarıyla bir yürüyüş ve miting düzenlendi. Eyleme Nordrhein Westfalen Eyaleti'nde yaşayan yüzlerce Kürdistanlı ve dostları katıldı.
 
Düsseldorf Merkez Tren İstasyonu önünden başlayan yürüyüşte Almanca "Kadına yönelik şiddet politiktir. O sen de olabilirdin", "Faşizme ve cinsiyetçiliğe karşı özsavunma" pankartları, Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) ve Êzidî kadın çatı örgütü Tevgera Azadiya Jinên Êzidxanê'nin (TAJÊ) flamaları taşındı.
 
Düsseldorf Nalin Muş Kadın İnisiyatifi bünyesinde erbane eğitimi gören kadınların erbaneleri eşliğinde yapılan yürüyüşte "Jin, jîyan, azadî", "Yaşasın kadın özgürlük mücadelemiz" ve "Yaşasın enternasyonal dayanışma" sloganları atıldı.
 
NRW Eyalet Parlamentosu önünde yapılan mitingde Kürt Kadın Hareketi, Alman, İranlı ve Afganistanlı kadınlar adına konuşmalar yapıldı. "Jin, jîyan, azadî" sloganlarıyla son bulan eylemde çok sayıda Almanca bildiri dağıtıldı.
 
BREMEN
 
Almanya'nın Bremen kentinde 25 Kasım dolayısıyla bir miting düzenlendi. Şiddete maruz kalan kadınların fotoğrafları, kadına yönelik şiddete karşı dövizler ve pankartların taşındığı eylem Sêvê Kadın Meclisi ve dostları tarafından düzenlendi. Mitinge Alman, Afgan kadınları başta olmak üzere çok farklı uluslardan kadınlar katıldı.
 
Mitingde Sêvê Kadın Meclisi, COURAGE Kadın Grubu, İran, Afgan kadın örgütü 8 Mart, MLPD, Êzidî Kadın Birliği adına konuşmalar yapıldı.
 
Saygı duruşu ile başlayan mitingde yapılan konuşmalarda kadına yönelik şiddetin erkek egemenlik ve kapitalist sistemin bir parçası olduğu belirtildi. Almanya'da her yıl ortalama 40 bin kadının sığınma evlerine başvurduğu da dile gelen konuşmalarda kadına yönelik şiddetin dünyanın her tarafında arttığına dikkat çekildi. Konuşmalarda kadına yönelik şiddete karşı direniş çağrısı yapıldı.
 
FRANKFURT
 
Almanya'nın Frankfurt kentinde de 25 Kasım vesilesiyle bir yürüyüş düzenlendi. Frankfurt Amara Kadın Meclisi, Offenbach Sara Kadın Meclisi ve Hanou Nujin Kadın Meclisi tarafından organize edilen yürüyüş Frankfurt HBF önünde başladı.
 
Yürüyüş boyunca "Jin, jîyan, azadî", "Kadına yönelik şiddet politiktir", "Dün Rosa bugün Sara" sloganları atan kadınlar, direniş şarkılarını seslendirdi.
 
YJK-E Frankfurt adına bir konuşma yapan Vildan Dirik, erkek egemen zihniyetin kadına yönelik şiddetini her gün arttırarak sürdürdüğü belirtti. Kadın kırımlarına "dur" demek için örgütlenmenin önemine dikkat çeken Dirik, "Özgür kadının olduğu yerde şiddetin, köleliğin ve emek sömürüsü olmasının imkanı yok" dedi.
 
Yeni Kadın konuşmanın yapılmasından sonra YJK-E'nin 25 Kasım'a ilişkin hazırladığı bildirinin Almanca okunması ardından eylem "Jin, jîyan, azadî" sloganları ile sona erdi.
 
ULM
 
Almanya'nın Ulm kentinde de HDK-A, SKB, TJK-E, SYKP, ADKH, Yeni Kadın, MLPD, Rebell, Mor-Kızıl Kolektif ve Anadolu Federasyonu üyesi kadınlar 25 Kasım nedeniyle şehir merkezinde gösteri yaptı.
 
Kadın Platformu Ulm tarafından düzenlenen etkinlik Münsterplatz'da coşkuyla gerçekleşti.
 
Kadına yönelik şiddet ve erkek egemen anlayışlarının protesto edildiği döviz ve pankartların taşındığı eylemde yapılan konuşmalarda, Avrupa'da ve Türkiye'deki kadınların durumuna değinilirken, özellikle Avrupa'daki Türkiyeli kadınların ayrıca göçmen ve azınlık olmaktan dolayı daha ağır koşullarda yaşamak zorunda bırakıldığı anlatıldı.
 
Etkinlikte konuşmaların yanı sıra mücadele türkü, şarkı ve marşları da çalındı. Kadınlar, Taksim olmak üzere, Türkiye'de ve dünyanın çok sayıda meydana çıkan kadınlara selam göndererek etkinliği sonlandırdı.
 
DARMSTADT
 
Almanya'nın Darmstadt kentinde de 25 Kasım vesilesiyle basın açıklaması yapıldı. Saygı duruşu ile başlayan eylemde konuşan YJK-E aktivisti Zozan Serhat, kadın mücadelesinin önemine dikkat çekti. Eylem sloganlar ve müzik dinletisi ile sona erdi.
 
GİESSEN
 
Almanya'nın Giessen kentinde Berçem Kadın Meclisi tarafından 25 Kasım vesilesiyle etkinlik düzenlendi. Etkinlik, Kirchen Platz'da saygı duruşunın ardından Almanca açıklama okundu. Açıklamada, günün anlam ve önemi ifade edilerek, şiddetin politik olduğu vurgulandı. Her gün onlarca kadının katledildiğine dikkat çekilen açıklamada, mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı.
 
MARSİLYA
 
Fransa'nın Marsilya kentinde de 25 Kasım yürüyüşü düzenlendi. Marsilya Arin Mirkan Kadın Meclisi öncülüğündeki eylemde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın ve Paris'te katledilen Kürt kadın devrimcilerin fotoğrafları da taşındı. Kitle, PKK,YPG, YPJ ile TJH-E bayraklarıyla Virux Port alanında miting düzenledi.
 
LİMASOL
 
Kıbrıs'ın Limasol kentinde de 25 Kasım vesilesiyle TJK-E öncülüğünde Theofilos Kürt Kültür Merkezi'nden Limasol Belediye binasına yürüyüş düzenlendi. "Jin, jîyan, azadî" sloganının atıldığı eylem, belediye önünde yapılan basın açıklamasıyla son buldu.
 
ROMA
 
İtalya'nın başkenti Roma'da İtalyan ve Kürt kadınları ortak bir yürüyüşle kadına yönelik her türden şiddet protesto edildi. Yürüyüş boyunca sık sık "Jin, jîyan, azadî" ve "Kadın kırımına hayır" ve "Kadın katliamına hayır" sloganları atıldı.