25 Nisan 2024 Perşembe

Avrupa Kadın Dayanışması: İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkalım

Avrupa Kadın Dayanışması, Avrupa ülkelerinde de İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmadığını belirterek, tüm kadınları sözleşmeye sahip çıkmaya ve mücadeleyi büyütmeye çağırdı.

Avrupa Kadın Dayanışması, İstanbul Sözleşmesi'nin tüm ülkelerde eksiksiz bir şekilde uygulanması talebiyle açıklama yaptı.

11 Mayıs 2011'de İstanbul'da imzaya açılan ve 1 Ağustos 2014'de yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi'nin 2019 Mart'ına kadar 46 devlet ve Avrupa Birliği tarafından imzalandığı hatırlatıldı. İstanbul Sözleşmesi'nin, biyolojik veya hukuki, ailevi bağ olup olmadığına bakılmaksızın ev içi şiddetin ve kadınlara yönelik her türden şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin standartlar öngören ve imzacı ülkeleri hukuki olarak bağlayan ilk belge olmasının yanı sıra, toplumsal cinsiyeti tanımlayan ilk uluslararası belge olduğu kaydedildi.

'AVRUPA ÜLKELERİ DE SÖZLEŞMEYİ UYGULAMIYOR'
İstanbul Sözleşmesi'nin, erkeğin ve erkek egemen kapitalist sistemin kadına yönelik her türden şiddetine karşı, uluslararası çapta kadınların artan isyanının bir kazanımı olduğu belirtilen açıklamada, ancak AB ülkeleri de dahil olmak üzere imzacı ülkelerin hiçbiride sözleşmenin gereklerinin yerine getirilmediği ifade edildi.

Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere, Hollanda, İsviçre, Avusturya, İsveç gibi bir çok Avrupa ülkesinde kadın cinayetlerinin arttığını, kadına yönelik şiddetin her türünün erkekler tarafından vahşice uygulandığına dikkat çekilerek, şiddet uygulayan ülkelerin mahkemelerde korunduğu belirtildi. 

'SOKAKLARA ÇAĞIRIYORUZ'
Bu nedenle Avrupa'da da, İstanbul Sözleşmesinin eksiksiz uygulanması için hükümetleri zorlamaya, anti faşist - anti emperyalist kadın mücadelesinin büyütmeye ihtiyaç olduğunu söyleyen Avrupa Kadın Dayanışması, "Avrupa ülkelerinde kadın özgürlük mücadelesinin önemli kazanımı olan İstanbul Sözleşmesinin uygulanması için, uluslararası enternasyonal kadın hareketinin gücüyle, kadına yönelik şiddete karşı kazanımlarımıza, eşitlik ve özgürlüğe dayanan haklarımıza yaslanarak, oradan gücümüzü alarak kadınları sokaklara çağırıyoruz. İstanbul Sözleşmesi Yaşatır, sahip çıkalım" dedi.