19 Mayıs 2024 Pazar

AvEG-Kon'dan, Cumartesi Anneleri'yle dayanışma çağrısı

AvEG-Kon, Cumartesi Anneleri'nin 700. haftasına yönelik polis saldırısında işkenceyle gözaltına alınanlara yönelik açılan davanın 25 Mart'ta görülecek ilk duruşmasına çağrı yaptı. 

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon), 25 Mart'ta görülecek Cumartesi Anneleri'nin duruşmasına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, Plaza De Mayo'dan, Bolivya'ya, Bolivya'dan, Nikaragua'ya, Cezayir'e kadar faşist diktatörlerin gözaltında kaybetme saldırısına işçi ve emekçilerin mücadelesini engellemek ve topluma gözdağı vermek için başvurduğunu söyledi.

Açıklamada; 21 Mart 1995 yılında, Hasan Ocak'ın kaçırılarak kaybedilmeye çalışıldığı dönem ise Türkiye ve Kürdistan'da kayıplar mücadelesinde yeni bir dönemin adı olduğu belirtildi. Açıklamada, "21 Mart'ta kaçırılan Hasan Ocak'ın cansız bedeni ailesinin, yoldaşlarının, devrimci ve ilericilerin mücadelesi ile 17 Mayıs'ta Beykoz Ormanı'nda bulunmuştur. O günden sonra, giderek kitleselleşen gözaltında kaybetme saldırısına karşı, Galatasaray Meydanı'nda Cumartesi eylemlilikleri başlatılmıştır. Kürdistan'ın Amed, Batman, Siirt gibi birçok kentinde yapılan oturma eylemleri dönem dönem kesintiye uğrasa da devam etmektedir" denildi.

Gülistan Doku, İstanbul Keldani Kilisesi Papazı Remzi Diril'in anne ve babası Hürmüz Diril ve Şimuni Diril kaybetme saldırısının son dönem örnekleri olduğu kaydedilen açıklamada, "Gökhan Güneş, ailesinin, yoldaşlarının, devrimci, ilerici güçlerin ısrarlı mücadelesi sonucu 6 gün sonra serbest bırakılmış, gözaltında kaybetme silahı bu kez, faşist rejimin elinde patlamıştır. Hasan Ocak'ın kaçırılıp kaybedilmeye çalışıldığı 1995 yılından beri her Cumartesi günü, İstanbul Galatasaray Meydanı'ında oturma eylemi yaparak'kayıpların bulunmas faillerinin hesap vermesi'i isteyen Cumartesi Anneleri ve İnsanları burjuva devlet mahkemelerince yargılanmak isteniyor" denildi. 

Açıklama şöyle devam etti: "20 Mart 2021'de 834'üncü eylemini yapan Cumartesi anneleri, 2018 yılındaki 700. haftada gerçekleştirilen, oturma eylemi nedeniyle hakim karşısına çıkarılacak. Faşist Saray Rejiminin kolluk güçlerince vahşice saldırılan eylemde, Hasan Ocak'ın annesi Emine Ocak da gözaltına alınanlar arasındaydı. Hem suçlu, hem güçlü olan ceberut faşist devlet geleneği, bu olayda da kendisini ortaya koyarak saldırıya uğrayanlara dava açmıştır. İçişleri Bakanı Soylu tarafından Cumartesi Anneleri ve İnsanlarına açılan davada 46 kayıp yakınının 3 yıla kadar hapsi istenmektedir."